Η Μόσχα προειδοποίησε τη Δύση να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, αφού το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι είχε προωθήσει στρατεύματα στα σύνορά της.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βόλοντυρ Ζέλενσκι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα της και η Ουάσιγκτον δεσμεύθηκε να σταθεί δίπλα στην Ουκρανία σε περίπτωση ρωσικής «επιθετικότητας».
Εβδομάδες αψιμαχιών στο Ντομπάς, έχουν προκαλέσει φόβους για κλιμάκωση της μακροχρόνιας σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των εντάσεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Φυσικά, αυτό θα απαιτούσε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα από τη ρωσική πλευρά για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά της χώρας", δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει ποια μέτρα θα υιοθετηθούν, ενώ επιμένει ότι η Ρωσία δεν κάνει κινήσεις για να απειλήσει την Ουκρανία.
"Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, ποτέ δεν έχει απειλήσει κανέναν", δήλωσε ο Πεσκόφ.
Τα σχόλιά του έρχονται αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην "εκφοβίσει" την Ουκρανία, με τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin και τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να τονίζουν στους Ουκρανούς ομολόγους τους την υποστήριξη των ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη είχαν αυξήσει την επιφυλακή τους μετά τις "πρόσφατες κλιμακώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία"
Η Ουκρανία μάχεται ενάντια στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ από το 2014, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας μετά " την πορτοκαλί επανάσταση " που οδήγησε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σε απομάκρυνσή του
Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγόρησαν αυτή την εβδομάδα ο ένας τον άλλον για την αύξηση της βίας κατά μήκος της πρώτης γραμμής
Ο Ζελένσκι είπε την Πέμπτη ότι 20 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από την αρχή του έτους.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να "επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία" στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την αποστολή στρατευμάτων και όπλων για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές και το Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα είπε ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να μεταφέρει στρατεύματα στο δικό της έδαφος.
"Η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύγκρουση", δήλωσε ο Πέσκοφ την Παρασκευή, κατηγορώντας τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για "πολλαπλές" προκλήσεις στην περιοχή.
Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος απέρριψε τις αναφορές ότι η Ρωσία σχεδίαζε επίθεση στην Ουκρανία ως "πλαστή".
"Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, ειδικά στρατιωτική", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρούντενκο στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Ο Ζελένσκι εξελέγη το 2019 με υποσχέσεις για τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά οι επικριτές λένε ότι η ταραχώδης κατάπαυση του πυρός ήταν το μόνο απτό επίτευγμά του.
Οι μάχες έχουν στοιχίσει περισσότερες από 13.000 ζωές από το 2014, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Εκτίμηση
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η ένταση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας με τη Ρωσία και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.
Οπωσδήποτε προάγγελο περαιτέρω κλιμάκωσης, θα αποτελούσε τυχόν μετακίνηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ συνολικής δύναμης 6400 στρατιωτών της οποία ηγείται η Τουρκία, προς την Ουκρανία, καθώς και τυχόν μετασταθμεύσεις δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην Ουκρανία . Αυτά σε πρώτο χρόνο.
Αξιοσημείωτη ένδειξη θα αποτελούσε από Ρωσικής πλευράς, επίσης τυχόν μετακίνηση των Ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία σε συνδυασμό με επαύξηση της ετοιμότητας των ρωσικών δυνάμεων στο θύλακα του Καλίνιγκραντ
Άλλωστε το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ είναι ο "ισθμός" μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνιγκραντ, αφού τυχόν συνένωση των ρωσικών δυνάμεων που θα ενεργούσαν από τα δύο παραπάνω σημεία θα περικύκλωνε και θα απομόνωνε πλήρως την Εσθονία- Λετονία-Λιθουανία από ξηράς. Μόνη τους διέξοδος θα ήταν η Βαλτική θάλασσα και αυτή φαινομενικά, λόγω της μεγάλης εγγύτητας με το ρωσικό λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.