Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Εμφύλιος" στην κυβέρνηση στη Λιβύη: "Πυρά" κατά του μεταβατικού πρωθυπουργού για την Τουρκία

Εξέχων μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τον προσωρινό πρωθυπουργό Abdul Hamid Dbeiba για την αποδοχή της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στη χώρα, ανέφερε η διαδικτυακή εφημερίδα Libya Review την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του HoR, Talal al-Mayhoub, κάλεσε τους συναδέλφους του να εξετάσουν προσεκτικά εάν θα δώσουν ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντμεϊμπα.

«Σε μια εποχή που ο λαός μας προσβλέπει σε λόγο εθνικής ενότητας ανακοινώνοντας την προτεινόμενη κυβέρνηση και ελπίζοντας να ολοκληρώσει την κυριαρχία και να αποκαταστήσει το κύρος του έθνους βελτιώνοντας τις υπηρεσίες του», δήλωσε ο al-Mayhoub, «μας εξέπληξε ο πρωθυπουργός για την αποδοχή των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την τουρκική πλευρά και αποδοχή της παρουσίας των Τούρκων στη χώρα μας."

Προέτρεψε τους βουλευτές του HoR να περιμένουν τον Dbeiba να αποσαφηνίσει τις απόψεις του σχετικά με μια σειρά συμφωνιών που η  κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη συνήψε με την Τουρκία υπό τον Fayez al-Sarraj.

Οι εν λόγω συμφωνίες είναι το ναυτικό σύμφωνο που υπέγραψαν οι Σάρατζ και Ερντογάν τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο οριοθετούσε θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία και το αμυντικό σύμφωνο που επικαλέστηκε ο Σάρατζ για να αποκτήσει στρατιωτική υποστήριξη μετά την προέλαση του Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη των HoR's του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA).

Το HoR,του οποίου είναι μέλος ο al-Mayhoub, είναι η  βάση της εξουσίας για την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης με έδρα το Tobruk, η οποία αντιτάχθηκε στην επέμβαση της Τουρκίας.

Στις 5 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2021. Εν τω μεταξύ, η χώρα θα διοικείται από μια προσωρινή κυβέρνηση με έναν Πρόεδρο και πρωθυπουργό.

Ο Νμπέιμπα, επιχειρηματίας από την φιλοτουρκική Μισράτα, επιλέχθηκε να υπηρετήσει ως προσωρινός πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι ήταν πολιτικά άγνωστος.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Νμπέιμπα δήλωσε ότι οι δεσμοί με την Τουρκία θα παραμείνουν ισχυροί υπό την κυβέρνησή του.

«Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα είναι διακεκριμένοι. Είναι ο οικονομικός μας εταίρος και υποστηρίζουμε αυτήν την εταιρική σχέση », δήλωσε ο Νμπέιμπα σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη.

Ο Dbeiba ήταν πρώην επικεφαλής της Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης υπό τον Muammar al-Gadhafi και ήταν επικεφαλής του ποδοσφαιρικού συλλόγου al-Itthiad. Ίδρυσε επίσης το δικό του πολιτικό κόμμα που ονομάζεται al-Mustakbal πέρυσι.

Αξιόπιστες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο  Dbeiba και ο δήμαρχος της Misrata έδωσαν βοήθεια στην τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Karanfil για το άνοιγμα εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το μεγαλύτερο στη Βόρεια Αφρική και κοστίζει 10 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ξάδερφος του Dbeiba έχει αναφερθεί ότι έχει δεσμούς με την Τουρκία και το Κατάρ, τον άλλο σημαντικό σύμμαχο του GNA, ενώ  φέρεται να έχει συνδέσεις με Λίβυους Ισλαμιστές που κατοικούν στην Τουρκία.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης αναμένεται να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο για έγκριση τις επόμενες εβδομάδες. Απαιτείται ψήφος εμπιστοσύνης από ηγέτες στην Τρίπολη καθώς και από τον Τομπρούκ.

https://youtu.be/-IWKSLXLITI

Εκτίμηση

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, αφού δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το νέο υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε ο Σάρατζ.

Η Τουρκία πάντως δείχνει  διατεθειμένη να μην αποχωρήσει από τη Λιβύη, έχοντας αποκτήσει ισχυρά πολιτικά ερείσματα, ενώ ενισχύει και στρατιωτικά τις δυνάμεις της

Βέβαια ΕΕ, ΗΠΑ ,Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτος, Ιταλία, ΗΑΕ έχουν λόγο για το τι μέλει γενέσθαι στην Λιβύη, οπότε και αναμένουμε τις κινήσεις τους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...