Μεγάλη αλλαγή της γεωπολιτικής και πολιτικής καταστάσεως έχουμε στην Λιβύη, αφού το μέλος της μέλος της μικτής στρατιωτικής επιτροπής και διοικητής των κοινών δυνάμεων της Δυτικής Περιφέρειας (που στήριζε η Άγκυρα), Ταξίαρχος Al-Fitori Griebel επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει αμέλεια στην απομάκρυνση των μισθοφόρων από τη Λιβύη και ότι αυτού πρέπει να φύγουν αμέσως.
Σε μια δήλωση Τύπου, ο Griebel υπογράμμισε "Αυτή είναι η χώρα μας και θα ενεργήσουμε για να εκδιώξουμε τους μισθοφόρους με κάθε τρόπο".
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το τρέχον στάδιο και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πολιτική πορεία μετά την επιλογή του προεδρικού συμβουλίου και μια ενιαία κυβέρνηση που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεταβατικής φάσης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε δήλωση του προς τη Σαουδαραβική εφημερίδα, Asharq Al-Awsat, ο Griebel ανέφερε ότι "τα μέλη της μεικτής επιτροπής έχουν απευθυνθεί σε αρκετούς ηγέτες της νέας μεταβατικής αρχής, οι οποίοι με τη σειρά τους επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της απέλασης όλων των μισθοφόρων και ξένων μαχητών από το έδαφος της Λιβύης, σύμφωνα με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της Γενεύης".
Αυτό ας ελπίσουμε ότι αφορά όμως και την Τουρκία η οποία δεν έχει σκοπό να αποσύρει την στρατιωτική παρουσία της, ειδικά με την κατοχή Τριών βάσεων στο λιβυκό έδαφος.
Την Παρασκευή, ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Jean-Yves Le Drian, ζήτησε την επείγουσα αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων (Τουρκία) και μισθοφόρων από τη Λιβύη.
Επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη της χώρας του στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης και της παρέμβασης στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, ο Le Drian συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Jan Kubiš, και συζήτησε τρόπους για την υποστήριξη της πολιτικής μετάβασης.
Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ο Le Drian τόνισε τη σημασία μιας ομαλής μετάβασης στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του 2021. Τόνισε επίσης τη σημασία της επίσπευσης του σχηματισμού και της εγκατάστασης μιας αποκλειστικής και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης της Λιβύης.
Ο Le Drian τόνισε επίσης την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.
Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Kubiš για τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη και τη διασφάλιση της εξάλειψης των ξένων παρεμβάσεων.
Αυτό συμβαίνει ενώ η Τουρκία καθυστερεί την απόσυρση των δυνάμεών της και των μισθοφόρων της από τη Λιβύη.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της θα παραμείνουν στη Λιβύη όσο η διμερής στρατιωτική συμφωνία «ισχύει» μεταξύ των δύο πλευρών, παρά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Λιβύης.
Σε ανακοίνωση της, η τουρκική Προεδρία επιβεβαίωσε ότι αυτές οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιβύη για όσο διάστημα το απαιτεί η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), η οποία δεν υφίσταται όμως πλέον.
Η Τουρκία έχει δύο επιλογές για την Λιβύη ξεκάθαρα πλέον μετά τα πρόσφαατ γεγονότα, είτε θα προσπαθήσει να “τορπιλίσει” κάθε προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου κράτους, με εξαγορές και εκβιασμούς, είτε θα αποχωρήσει “ειρηνικά” από την χώρα, πράγμα αδύνατο σύμφωνα με την έως τώρα στάση της.
Σε αυτό το σημείο οφείλουν να εστιάσουν χώρες σαν την Γαλλία αλλά και άλλες, οι οποίες καλό θα ήταν να απαιτήσουν την εδώ και τώρα αποχώρηση όλων των Τούρκων συμβούλων και στρατιωτικών, διαφορετικά δεν πρόκειται να επιτευχθεί ειρήνη και ομαλότητα στην πολύπαθη χώρα που σπαράσσεται από ένα ανηλεή εμφύλιο πόλεμο μετά το 2011.