Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία στέλνει στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν - Θέλουν την πλήρη εθνοκάθαρση των Αρμενίων

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, είπε το Σάββατο ότι σύντομα θα αποσταλεί στο Αζερμπαϊτζάν ένα σώμα των Τουρκικών δυνάμεων.

"Στο εγγύς μέλλον, οι στρατιώτες μας θα πάνε στο Αζερμπαϊτζάν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους", δήλωσε ο Akar, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

https://twitter.com/yenisafak/status/1330058371525853184

Πριν από δύο εβδομάδες, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που μεσολάβησε από τη Ρωσία, μετά από νέες εντάσεις στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κράτησαν έξι εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα της κατάπαυσης του πυρός, η αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Artsakh (Nagorno-Karabakh), υποστηριζόμενη από την Αρμενία, έχασε το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής υπό τον έλεγχό της.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές έχουν φτάσει στην περιοχή για να επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός και να επιθεωρήσουν τον διάδρομο Lachin που συνδέει την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, για να αποτρέψουν τη μεταφορά όπλων ή εκρηκτικών. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία περιπολεί επίσης την πόλη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά, αναμένεται να αναπτυχθούν 1.960 Ρώσοι ειρηνευτές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια εθνοτική πλειοψηφία των Αρμενίων που διακήρυξε ανεξαρτησία από το Μπακού το 1991, αλλά εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Από τον πρώτο πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αρμένιοι έκαναν στρατιωτικό έλεγχο σε όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σημαντικές περιοχές της περιοχής του Αζερμπαϊτζάν που το περιβάλλουν, αλλά μετά την πρόσφατη έξαρση έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της γης.

Εθνοκάθαρση Αρμενίων μετά την ήττα στο Αρτσάχ

Καθώς οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ετοιμάζονται να παραδώσουν μέρος του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν, φοβούνται για τη μοίρα των πολυάριθμων χριστιανικών, προχριστιανικών και μουσουλμανικών τόπων κληρονομιάς στην περιοχή, ανέφερε η Guardian την Πέμπτη.

Η περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ, όπως την αποκαλούν οι Αρμένιοι, είχε εθνική αρμενική πλειοψηφία για χιλιετίες, αλλά είναι επίσημα μέρος του Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα των πολιτικών της σοβιετικής εποχής.

Ο Sawa ανέφερε μια έκθεση των Simon Maghakyan και Sarah Pickman, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, η οποία τεκμηρίωσε την καταστροφή των τόπων κληρονομιάς από το Αζερμπαϊτζάν - κάτι που ονομάζουν πολιτιστική κάθαρση- ενώ στο γειτονικό Nakhchivan, ένας Αζερικός εκσκαφέας κατέστρεψε σημαντικά μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς.

https://twitter.com/301_AD/status/1329434200584441862

Μεταξύ 1997 και 2006, τουλάχιστον 89 εκκλησίες και 22.000 επιτύμβιες στήλες καταστράφηκαν στον εκσκαφέα, καθώς και το μεγαλύτερο αρχαίο αρμενικό νεκροταφείο στον κόσμο, η νεκρόπολη Djulfa, σύμφωνα με την έκθεση.

«Η απάντηση του Αζερμπαϊτζάν ήταν με συνέπεια να αρνείται απλώς ότι οι Αρμένιοι είχαν ζήσει ποτέ στην περιοχή», δήλωσε ο Sawa. «Και αυτό ακριβώς φοβούνται οι παρατηρητές και στο Artakh.»

Καθώς ετοιμάζονταν να φύγουν, οι Αρμένιοι αφαίρεσαν καμπάνες, σταυρούς και khachkars, τους διακοσμητικούς πέτρινους σταυρούς που είναι σημαντικά κομμάτια της αρμενικής τέχνης, από ένα μοναστήρι σε μια από τις περιοχές που θα μεταφερθούν στο Αζερμπαϊτζάν. Οι αρχές των Αζερίων δήλωσαν ότι η απομάκρυνση ήταν παράνομη.

Το Αζερμπαϊτζάν αναφέρει ότι η περιοχή φιλοξενεί έναν Αλβανικό λαό, από την περιοχή της Βόρειας Καυκάσιας Αλβανίας, αρνούμενη την ιστορική παρουσία Αρμενίων. Ωστόσο, πολλά μνημεία εμφανίζουν αρμενικό σενάριο και «δεν βρέθηκε ούτε μία επιγραφή Καυκάσου Αλβανίας στο Artsakh», δήλωσε ο αρχαιολόγος Δρ Hamlet Petrosyan στη Sawa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «Θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την καταστροφή», δήλωσε ο αρχαιολόγος Carsten Paludan-Müller. «Και υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει ο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον αρμενικό πληθυσμό του».

Πολλοί έχουν γεμίσει και φύγουν, και μερικοί χωρικοί φοβούνται ποια μοίρα θα περιμένουν την περιουσία τους μετά την απουσία τους, έβαλαν φωτιά στα σπίτια τους πριν το πράξουν.

Οι Τούρκοι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι ξένοι στις συγκρούσεις. Το ένα τρίτο από αυτούς είχαν φύγει στην περιοχή ως πρόσφυγες όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αλλά και μερικοί από τους Αρμένιους στην περιοχή - κατά τη διάρκεια των μαζικών δολοφονιών των Αρμενίων της αυτοκρατορίας το 1915. Πολλοί Αρμένιοι κατέφυγαν επίσης στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του 1915 και του 1922, και η ισχυρή παρουσία της διασποράς στις δυτικές χώρες «επιδεινώνει μόνο τους Τούρκους αίσθηση χριστιανικής προκατάληψης απέναντι στους Αρμένιους », είπε ο Sawa.

Είτε υπάρχει μεροληψία είτε όχι, μεταξύ των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας που έχουν ήδη καταστραφεί ήταν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ όπως η Τζούλφα, και μια ελληνιστική αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε το 2005, η Τιγρανακέρτ, έγινε στόχος στις πρόσφατες μάχες, τοποθετώντας τα ιστορικά ευρήματα στο πόλη που συνδέει την περιοχή με την αρχαία Ελλάδα και την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Hamlet Petrosyan, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να διατηρηθούν οι χώροι κληρονομιάς, καθώς οι Αρμένιοι «δεν είχαν ούτε στρατιωτική ούτε πολιτική επιρροή». Ο Petrosyan συνέχισε: «Δεν υπάρχει διαφορά για το Αζερμπαϊτζάν να εξάφανίσει τους ανθρώπους μας ή τον πολιτισμό μας. Είμαστε ο πολιτισμός μας."

https://twitter.com/301_AD/status/1329735937056759808https://youtu.be/e7-7m8llzXI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...