Η ταξιαρχία Ταρίν Μπιν Τζιάντ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατηγού Χαφτάρ συμμετείχε πρόσφατα σε άσκηση, κατά την οποία μονάδα της κατείχε σερβικής κατασκευής MLRS "Morava".
Σημειώνεται ότι τέτοια πυραυλικά συστήματα κατέχει και ο στρατός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος έγινε ο πρώτος παραλήπτης αυτού του MLRS.
Δεν είναι γνωστό το πως ακριβώς έφτασαν τα σερβικά συστήματα πυραύλων στη Λιβύη, αλλά πάντως είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνιση τους σερβικά MLRS σε αυτήν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Το κύριο χαρακτηριστικό του πυραυλικού συστήματος είναι ευελιξία του, η οποία επιτρέπει τη χρήση πυρομαχικών διαφόρων διαμετρημάτων.
Το σύστημα δεν εκτοξεύει βλήματα των 128 mm που είναι κατάλληλα για αυτό, αλλά και πυρομαχικά 122 mm που χρησιμοποιούνται από τα σοβιετικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα BM-21 Grad, καθώς και πυραύλους 107 mm και tip 63, τα οποία είναι δημοφιλείς σε πολλές χώρες του κόσμου.
Επιπλέον, το πλεονέκτημα του Morava MLRS είναι η αυτόματη διαδικασία επαναφόρτωσης και στόχευσης.
Τα τετράτροχα οχήματα σερβικής παραγωγής FAP-1118( που μεταφέρουν τους πυραύλους) είναι εξοπλισμένα με κινητήρες ντίζελ , ενώ το πλήρωμα μάχης του MLRS αποτελείται από τρία άτομα.
Εκτιμάται ότι όχι μόνο η σερβική αμυντική βιομηχανία αλλά πιθανόν και άλλες βαλκανικές χώρες,πωλούν πυρομαχικά και άλλα συστήματα στον Χαφτάρ.
Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, Αιγύπτιος ειδικό σε αμυντικά θέματα με το όνομα Μ. Μανσούρ, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ελήφθη πριν τρεις μήνες από τον στρατηγό Χαφτάρ και το οποίο παραδόθηκε από τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Φήμες θέλουν την τουρκική εκστρατευτική δύναμη με την βοήθεια μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και μαχητικών F-16 να ετοιμάζει επίθεση περιορισμένης διάρκειας, κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Η Τουρκία σύμφωνα με αυτό το σενάριο θέλει να τεστάρει την αντίδραση της Αιγύπτου, χαρακτηρίζοντας αρχικά την ελεγχόμενη από τους αντάρτες αεροπορική βάση Al-Jufra στη Λιβύη ως νέο στρατιωτικό στόχο, την ίδια στιγμή που το Κάιρο την έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας για αιγυπτιακή στρατιωτική εισβολή σύμφωνα με το Washington Examiner.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός άμυνας του GNA, Salah Al Namroush, συναντήθηκε την Τρίτη με τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Λιβύη Πρέσβη Χοσέ Αντόνιο Σμπανταμπέλ, ο οποίος συνοδεύονταν από τον διοικητή της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ Ναύαρχος Fabio Agostini.
Το υπουργείο άμυνας του GNA ανακοίνωσε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Τρίπολη και αφορούσε όλες τις τελευταίες εξελίξεις της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Λιβύης.
Όσον αφορά τη στήριξη της ΕΕ στον αγώνα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο Al Namroush δήλωσε ότι "η υποστήριξη της ΕΕ προς τον GNA δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λιβυκό Ναυτικό".
Το υπουργείο άμυνας του GNA είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με την ΕΕ με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.
Προφανώς από εδώ και στο εξής στην Τρίπολη θα αναλάβει τον λόγο τον τουρκικό πολεμικό ναυτικό με την μόνιμη επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου”, ακριβώς για να παραγκωνίσει της επιχείρηση της ΕΕ.
Μετά το Ναγκόρνο, εκτιμάται βάσιμα ότι θα δούμε να ενεργοποιείται το λιβυκό θέατρο, με τις συνέπειες να αφορούν ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.