Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία χάνει την "μάχη" στον Καύκασο: Η Μόσχα υλοποιεί σοβαρά αντίποινα στο σχέδιο τουρκικής παρουσίας στην Κασπία

Η παρέμβαση του Ερντογάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορεί να είναι το τελευταίο επεισόδιο στην σύγκρουση του ίδιου με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν ανέχονται πλέον αυτού του τύπου τις δράσεις της Άγκυρας.

“Η υπόθεση Ναγκόρνο “ξεχείλισε το ποτήρι” στο ΝΑΤΟ σε ένα πόλεμο που συνεχίζει εδώ και πάνω από ένα μήνα χωρίς νικητή ή ηττημένο. Η Άγκυρα προκαλεί επίσης με την αποστολή Τζιχαντιστών από την Συρία καθώς και με την προκλητική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων που στηρίζουν το Μπακού, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν νίκη στους Τουρκογενείς Αζέρους, σε μια  ένδοξη πορεία της χώρας προς την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας”, γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και αυτή η ελπίδα θα χαθεί αφού η Άγκυρα βρίσκεται απομονωμένη, δεχόμενη σκληρή κριτική για την διαχείριση της σύγκρουσης στον Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Άγκυρα έχει εκνευρίσει όλες τις χώρες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας σε πολλές περιπτώσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay, κατηγόρησε την ομάδα των χωρών του Μίνσκ, ότι  σχηματίστηκε για να να διατηρήσει την σύγκρουση χωρίς λύση, ενώ στηρίζει την Αρμενία πολιτικά και στρατιωτικά.

Την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δεσμευτεί για κατάπαυση του πυρός υπό τον όρο ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τις αρχές του Μινσκ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ανακοίνωση του Aliyev ήρθε αμέσως μετά από την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος, επιβεβαίωσε την απόρριψή όλων των διεθνών εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός.

“Η Τουρκία θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος”, είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην έκκληση του Τούρκου αντιπροέδρου να σταλούν τουρκικά στρατεύματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «εάν υπάρξει ανάγκη και το Αζερμπαϊτζάν υλοποιήσει αυτό  το αίτημα».

Φαίνεται ότι ο Ερντογάν και η ελίτ που τον συμβουλεύει  απέτυχε να κατανοήσει την σημασία των προειδοποιήσεων ασφαλείας που εκδόθηκαν από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Άγκυρα και Μπακού το Σαββατοκύριακο.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές που στοχεύουν σε πολίτες των ΗΠΑ και άλλους ξένους υπηκόους στο Μπακού, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και αλλού στην Τουρκία.

Ουσιαστικά αυτή η προειδοποίηση ήταν μια επίθεση εναντίον των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας για υποκίνηση εχθρότητας εναντίον των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την υποστήριξή τους στην Αρμενία.

Αν και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν συνέδεσε ρητά τις δύο προειδοποιήσεις, η σύμπτωση μιλά από μόνη της, όπως και το γεγονός ότι παρόμοια προειδοποίηση δεν εκδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Ερεβάν.

Η τουρκική αντιπολίτευση “είδε” τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ως ένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκεί  το ΑΚΡ εδώ και μεγάλο διάστημα.

Όσο για τη Μόσχα, αν και διστάζει να επικρίνει επίσημα την Άγκυρα, ο ρωσικός τύπος καταδικάζει συχνά την Τουρκία για υποκίνηση των συγκρούσεων στην περιοχή και, ιδιαίτερα, σε περιοχές που κάποτε αποτελούσαν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Σεργκέι Γιστσένκο, στην εφημερίδα Svobodnaya Pressa, παροτρύνει την κυβέρνησή του να ενεργήσει σταθερά «πριν είναι πολύ αργά».

“Αυτός ο πόλεμος σχεδιάστηκε από την Τουρκία από την αρχή. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία που θα εξαφάνιζε και το Αζερμπαϊτζάν. Επισημαίνω δε ότι, όταν μιλούν στην Τουρκία για  το Αζερμπαϊτζάν λένε, ότι θα υπάρχει ένας λαός και ένα κράτος”. "

Τι θα κέρδιζε η Τουρκία από αυτόν τον πόλεμο; Τουλάχιστον, την άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και σε όλους τους στρατηγικούς πετρελαϊκούς πόρους και αγωγούς της, οι οποίοι φυσικά, θα απαιτούσαν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στις ακτές της.

Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια με την επίτευξη ενός τέτοιου σχεδίου  σε μια ζώνη ζωτικής σημασίας για τα ρωσικά συμφέροντα. Το καμπανάκι που έριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  νωρίτερα αυτό το μήνα ότι  «δεν θεωρήσαμε ποτέ την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχό μας, δεν κατανοήθηκε», δήλωσε ο Γιστσένκο.

Όσον αφορά τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτή η απειλή έχει λάβει τη μορφή ενός επικίνδυνου πολέμου, ο οποίος πλέον μπορεί να βάλει “φωτιά” παντού στην κυριολεξία και αυτό δεν το επιθυμούν Ρωσία και ΗΠΑ επουδενί αυτό το διάστημα με εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ