Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οργή Ρωσίας-Γαλλίας για Τουρκία: Ο Ερντογάν πίσω από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός καθώς η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού και μεγάλες καταστροφές σε πολιτικές υποδομές.

Η ανακοίνωση, που υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καλεί τα πολεμικά μέρη να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για ειρηνική επίλυση της 36χρονης διαμάχης σχετικά με το Αρτσάχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τρεις χώρες που ζητούν κατάπαυση του πυρός είναι μόνιμα μέλη της ομάδας του Μινσκ που ιδρύθηκε μετά τον πόλεμο που ξέσπασε για πρώτη φορά μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών το 1988, αφήνοντας την Αρμενία να ελέγχει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μεγάλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω από αυτήν. Η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Ιράν βοήθησε την Αρμενία. Η Ρωσία έπαιξε και στα δύο γήπεδα, όπως πράττει συνήθως στις -μετά-σοβιετικές περιοχές.

Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Τουρκία απέρριψαν τις εκκλήσεις του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός και δεσμεύθηκαν στον πόλεμο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνεί προφανώς ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί. Είπε ότι οι εκκλήσεις του γκρουπ του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός ήταν «απαράδεκτες» και αν πραγματικά αναζητούσαν λύση, τότε η Αρμενία έπρεπε να αποσυρθεί από όλα τα εδάφη που είχε καταλάβει και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες Αζέρους "που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν".

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασίνιαν απέκλεισε οποιαδήποτε απόσυρση, λέγοντας ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι υπαρξιακό ζήτημα για το έθνος του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev λέει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου το Αζερμπαϊτζάν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του θύλακα και των γύρω περιοχών, έχοντας την πλήρη στήριξη του "Σουλτάνου" Ερντογάν.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν και, σε μια ασυνήθιστη ανατροπή, βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το Ισραήλ, το οποίο φέρεται επίσης να βοηθά το Αζερμπαϊτζάν με όπλα. Η πλούσια σε πετρέλαιο δημοκρατία στο νότιο Καύκασο χρησιμεύει ως κρίσιμη βάση για άσκηση πιέσεων στο Ιράν από το Τελ Αβίβ.

Η στάση της Ρωσίας παραμένει ζήτημα έντονης συζήτησης. Η κοινή ανακοίνωση δείχνει, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τις εικασίες, δεν έχει σχέδια να διακόψει τη διαδικασία του Μινσκ ή να διαχειριστεί τη σύγκρουση και την έκβασή της σε συνεργασία με την Τουρκία.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη δυσφορία του με τη ρητορική του Ερντογάν για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν.

Είναι επίσης ενοχλημένο από αναφορές ότι Σύριοι μισθοφόροι με ιστορικό καταχρήσεων έχουν μεταφερθεί για να πολεμήσουν στην πλευρά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστούν λεπτομέρειες για όσα λέχθηκαν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πιέζει ενάντια στην τουρκική προώθηση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, κλιμάκωση σήμερα, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για τις σκληρότερες μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το 1994.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έριξε τους πρώτους πυραύλους που πυροδότησαν εχθροπραξίες την Κυριακή. Σε ένα ακόμη σπρώξιμο στα μάτια του Ερντογάν, ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία είχε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι οι Σύριοι τζιχαντιστές είχαν μεταφερθεί μέσω της νότιας πόλης Γκαζιαντέπ στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και ότι αυτό αντιπροσώπευε μια «σοβαρή» σειρά γεγονότων που θα εγείρονταν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής ηγετών της ΕΕ που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες.

Το μπλοκ της ΕΕ θα σταθμίσει εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαφωνία της με τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με την εκμετάλλευση του των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Μακρόν πιέζει για κυρώσεις, υποστηρίζοντας πλήρως Αθήνα και Λευκωσία.

Ο δεξιός συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, ζητά να «επιβληθούν τελικά» οι «κόκκινες γραμμές» για τον έλεγχο του Ερντογάν. Λέει ότι οι συνομιλίες για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να τερματιστούν και πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις θα φέρουν την ήδη καταρρέουσα οικονομία της Τουρκίας στα γόνατά της.

Φοβούμενη το χάος, η Γερμανία, η οποία έχει περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους που ζουν εντός των συνόρων της, αντιτίθεται στα σκληρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Διαμεσολαβεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, με την υποστήριξή της να τείνει αισθητά στην Άγκυρα λόγω των στενών δεσμών στο εμπόριο και την αμυντική βιομηχανία.

Απομένει να δούμε ποιες νέες κρίσεις κρύβονται καθώς ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώνεται και ο αριθμός των νεκρών και των δύο πλευρών αυξάνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ