Τουρκία και Ιράν επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι συντονίζονται στρατιωτικά εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του (PJAK).
Σε κοινή δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι «τόνισαν ότι εναπόκειται στις δύο χώρες να χρησιμοποιήσουν πλήρως τους υφιστάμενους μηχανισμούς συνεργασίας ενάντια στις δραστηριότητες των Κούρδων PKK / PJAK και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στα κοινά σύνορα».
Τα τελευταία χρόνια, και σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ με το Ιράν.
Το Ιράν πραγματοποίησε διασυνοριακές επιθέσεις πυροβολικού εναντίον των Κούρδων του δυτικού Ιράν σε συνδυασμό με τουρκικές επιχειρήσεις κατά του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κοινής δήλωσης, το Ιράν πυροβόλησε για άλλη μια φορά τις ύποπτες θέσεις PKK / PJAK στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Οι αντάρτες του PKK και του PJAK χρησιμοποιούν το Όρος Qandil του Ιράκ και τις σπηλιές του ως έδρα και καταφύγιο για τις αντίστοιχες εκστρατείες τους κατά της Τουρκίας και του Ιράν.
«Ιράν και Τουρκία μοιράζονται την ίδια ισλαμική και εθνικιστική ιδεολογία, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την ίδρυση ενός αυτόνομου κουρδικού κράτους εντός ή γύρω από τα σύνορά τους, οπότε η συνεργασία εναντίον του PKK και των παρακλαδιών του,λαμβάνει χώρα εδώ και μεγάλο διάστημα», δήλωσε η Emily Hawthorne, αναλύτρια σε θέματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Stratfor.
Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που είναι μοναδικό στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση ήταν ότι το Ιράν τελικά αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ad-hoc στρατιωτική του συνεργασία με την Τουρκία.
«Σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ τους. Το Ιράν πραγματοποιεί βομβαρδισμούς επί κουρδικών στόχων στην περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια και τέτοιες ενέργειες αναμένονται ξανά», δήλωσε ο Ν. Χέρας, ειδικός του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου, για την συμφωνία Τουρκίας και Ιράν λέγοντας στην συνέχεια «ότι και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν το εύκολο κομμάτι, δηλαδή ότι συνεργάζονται ενάντια στο PKK εδώ και χρόνια, αλλά δεν είπαν τίποτα για το τι ετοιμάζουν μεταξύ τους».
“Άγκυρα και Τεχεράνη έχουν εργαστεί σκληρά «για να δημιουργήσουν ευέλικτους τοπικούς εταίρους στο Ιρακινό Κουρδιστάν που θα υποστηρίξουν, τουρκικές και ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ», τόνισε ο Ο Heras περιγράφοντας τους Ιρακινούς Κούρδους ως «βασικούς εταίρους σε αυτήν τη συμφωνία».
Ο Güneş Murat Tezcür, ειδικός του προγράμματος Κουρδικών Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, επεσήμανε ότι, ενώ η Τουρκία και το Ιράν είναι αντίπαλοι στη Συρία, το Ιράκ και το Ιρακινό Κουρδιστάν, «καταφέρνουν να διαχωρίσουν τις περιοχές που έχουν διαφορετικά συμφέροντα από τις περιοχές που έχουν κοινό έδαφος για δράση."
Από τη μία πλευρά, το Ιράν θα ήταν ικανοποιημένο με την αύξηση της τουρκικής πίεσης και των επιχειρήσεων εναντίον των μονάδων του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά από την άλλη πλευρά, θα ανησυχούσε για την αυξανόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία αυξήθηκε σημαντικά το καλοκαίρι λίγο μετά την έναρξη του Claw Eagle / Claw Tiger”.
Τουρκία και Ιράν είναι κοντά όσο ποτέ και πιθανότατα να ετοιμάζουν μια στρατιωτική συμμαχία με τις ευλογίες και της Κίνας, εναντίον των δυτικών δυνάμεων στην Μεσόγειο, στην οποία υπενθυμίζουμε έχουν πρόσβαση και οι Ιρανοί μέσω του λιμανιού Μπάνιας στην Συρία.
Τούρκοι "πίσω" από τους ιρανούς χάκερ που επιτέθηκαν στο ΠΝ
Η «συμμαχία» αυτή Τούρκων και Ιρανών, φαίνεται να έχει πολλά… πλοκάμια. Τους τελευταίους μήνες, αποκαλύφθηκε ότι μια ιρανική ομάδα χάκερ επιτέθηκε σε πολλούς αξιωματικούς από το Ελληνικό Ναυτικό. Ο στόχος της επίθεσης ήταν η παραβίαση των λογαριασμών email και κοινωνικών μέσων των αξιωματικών.
Την αποκάλυψη έκανε συγκεκριμένα με άρθρο του ο Ισραηλινός Πλοίαρχος ε.α. Eyal Pinko στην Ισραηλινή ιστοσελίδα israeldefense.co.il και αναδημοσίευσε η εφημερίδα The Jerusalem Post.
Στα βίντεο που διέρρευσαν, Ιρανοί χάκερ αναλύουν τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν παραβιάζοντας τους λογαριασμούς ατόμων από διάφορες ειδικότητες και από διάφορες χώρες.
Η ιρανική ομάδα επίθεσης φέρεται να κατάφερε να παραβιάσει μεγάλο αριθμό προσωπικών λογαριασμών και να διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο, λίστες αριθμών τηλεφώνου και διευθύνσεων από τους λογαριασμούς, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, αριθμούς πιστωτικών καρτών και άλλα, όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο. Η επίθεση ανακαλύφθηκε από μια ομάδα ερευνητών της IBM που εξέθεσε βίντεο στα οποία φαίνεται ότι οι Ιρανοί χάκερ πραγματοποιούν την επίθεση κατά των αξιωματικών του Ελληνικού Ναυτικού.
Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη, σχολιάζει και ο Αντιστρατήγος ε.α., κ.Ιωάννης Μπαλτζώης.
Όπως τονίζει, «η ενέργεια αυτή της ιρανικής ομάδας «χάκερ είναι μια πολύ σοβαρή επιθετική ενέργεια του Ιράν κατά των Ελληνικών Ε.Δ., καθόσον είναι απολύτως βέβαιο ότι τελούσε εν γνώσει της ιρανικής ηγεσίας, καθόσον καμιά ομάδα δεν μπορεί να δρα αυτόνομα και χωρίς έλεγχο στο σημερινό Ιράν, όπου τα πάντα ελέγχονται από το καθεστώς. Το αν συνεργάστηκαν με τους Τούρκους και για λογαριασμό αυτών, προσωπικά το θεωρώ δεδομένο για τους εξής λόγους:
- Οι Ιρανοί θεωρούνται ειδικοί και από τους καλύτερες σε αυτό το είδος.
- Οι Τούρκοι υστερούν σε αυτό τον τομέα και όπως έχει αποκαλυφθεί, χρησιμοποιούν επί πληρωμή ομάδες «χάκερ» από άλλες χώρες, κατά βάση φιλικές προς αυτούς.
Κρίνοντας από τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και τα γεγονότα, όπου το Πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών επί ένα τρίμηνο ευρίσκονται στην λεγόμενη «γκρίζα ζώνη μεταξύ ειρήνης και πολέμου», σε μια κατάσταση θα λέγαμε «πολεμικής αντιπαράθεσης» εν καιρώ ειρήνης, φαίνεται λογικό, σε ότι αφορά τους Τούρκους, να ήθελαν να γνωρίζουν τις «σκέψεις» και κινήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού εκ των προτέρων, για να προσαρμόσουν τις δικές τους κινήσεις και να έχουν την πρωτοβουλία δράσης.
Αν κρίνουμε δε από τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για τις Ε.Δ., θα διαπιστώσουμε ότι η 6η εξαγγελία μέτρων αναφέρεται στην ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας των Ε.Δ., καθώς και της θωράκισής τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο θα εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση. Η εξαγγελία αυτή του κ. πρωθυπουργού προφανώς επιβεβαιώνει την κυβερνοεπίθεση των ιρανών «χάκερ» και είναι πολύ σημαντική, αναγκαία και επιβεβλημένη και έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, όπως και τόσα άλλα πράγματα».
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Ιρανών χάκερ που ονομάζεται "Charming Kitten" ή APT-35. Η ιρανική ομάδα επίθεσης είναι γνωστή ανά τον κόσμο και «διάσημη» για τη δράση της. Στο παρελθόν, έχουν αποδοθεί και άλλες επιθέσεις στη συγκεκριμένη ομάδα εναντίον αμερικανών στρατιωτών και στρατιωτικών υποδομών, καθώς και αμερικανών επιστημόνων και πυρηνικών υποδομών.