Η Τουρκία, έχει τεράστια εμπλοκή στον εμφύλιο που επικρατεί εδώ και χρόνια στη Λιβύη. Παραβιάζει το εμπάργκο όπλων και βοηθά στρατιωτικά τη κυβέρνηση της GNA, στέλνοντας χιλιάδες μισθοφόρους τζαιχαντιστές από τη Συρία.
Ο στόχος της Άγκυρας δεν είναι μόνο η γεωπολιτική επρροή στη Λιβύη και τη Β. Αφρική. Φαίνεται πως σε "αντάλλαγμα" για τη βοήθεια που προσφέρει αρπάζει με τις ευλογίες της Κυβέρνησης της Τρίπολης τον χρυσό της χώρας.
Εκπρόσωπος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει εξαντλήσει $567 εκατομμύρια από τα αποθέματα χρυσού της Τράπεζας της Τρίπολης τους τελευταίους 7 μήνες.
Αυτό συμβαίνει υπό το φως της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας στην κυβέρνηση GNA, η οποία έχει μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Η περίεργη συνάντηση Σάρατζ-Ερντογάν
Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγο πριν από μια συνάντηση στο Μαρόκο ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο αντίπαλων αρχών στη Λιβύη.
Η συνάντηση ανάμεσα στον κ. Ερντογάν και τον κ. Σάρατζ πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις στον Τύπο.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη έχει γίνει πεδίο μαχών επιρροής και σήμερα δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η ΚΕΕ του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται από ένα μέρος του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του, Ακίλα Σάλεχ.
Στις 21 Αυγούστου οι αντίπαλες αρχές στη Λιβύη ανακοίνωσαν χωριστά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την προσεχή διοργάνωση εκλογών, μια πρωτοβουλία που χαιρέτισαν ο ΟΗΕ και πολλές αραβικές και δυτικές χώρες.
Εκπρόσωποι των δύο στρατοπέδων συναντώνται για συνομιλίες στο Μαρόκο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα τουριστικό συγκρότημα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ.