Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αλ Σίσι: "Μπαίνουμε στη Λιβύη με εντολή του λιβυκού λαού"

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι με τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει αδρανής» στις απειλές κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου και της Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η δήλωση ήρθε δύο ημέρες μετά την έκκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR) για την στρατιωτική επέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη για «την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας» και των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της στις προσπάθειες για τη «νίκη του Τούρκου κατακτητή».

«Η Αίγυπτος θα παρέμβει μετά από αίτημα των Λιβυών και θα αποσυρθεί μετά από εντολή τους… Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει η Λιβύη να γίνει νέα εστία για τρομοκρατία ή παράνομα στοιχεία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος πρέπει να επέμβει άμεσα στη Λιβύη», δήλωσε ο Αλ Σίσι.

Μετά τις δηλώσεις του αιγύπτιου Προέδρου, ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, Μπασάμ Ράντι, δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι «οι πρεσβύτεροι των φυλών της Λιβύης εξέφρασαν την πλήρη εντολή τους στον Πρόεδρο και τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να παρέμβουν στη Λιβύη για να υπερασπιστούν την κυριαρχία της και αποδέχονται τη χρήση κάθε μέσου για την προστασία των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου».

Η ανακοίνωση του Ράντι πρόσθεσε ότι «αυτό επιβεβαιώθηκε από το αίτημα του κοινοβουλίου της Λιβύης στο Κάιρο για άμεση στρατιωτική παρέμβαση».

Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε ΜΜΕ την Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Λιβύη ήταν περίπλοκη σε διεθνές επίπεδο λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων.

Τόνισε ότι η ομιλία του Προέδρου Αλ Σίσι επιβεβαιώνει τη νομιμότητα μιας αιγυπτιακής στρατιωτικής επέμβασης για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 10.000 SUV στα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης φορτωμένα με τρομοκράτες και μαχητές σε βάθος 6 χρόνων… Με περίπου τέσσερις τρομοκράτες σε κάθε αυτοκίνητο, περίπου 40.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

Ο Ράντι είπε ότι η Αίγυπτος εξασφάλισε τα σύνορά της 1.200 χιλιομέτρων με τη Λιβύη ανεξάρτητα, χωρίς υποστήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 20 Ιουνίου, ο Αλ Σίσι προειδοποίησε τις πολιτοφυλακές που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) που υποστηρίζεται από την Τουρκία ότι η Αίγυπτος θα επέμβει στρατιωτικά στη σύγκρουση. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είπε σε ομιλία του σε μια στρατιωτική βάση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη δυτική Αίγυπτο ότι «ο άξονας Σύρτης και Αλ Τζούφρα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο».

Σχολίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Πέμπτης ότι «οι κόκκινες γραμμές που ανακοινώσαμε είναι έκκληση για ειρήνη και τερματισμού της σύγκρουσης στη Λιβύη».

Στις 11 Ιουλίου, ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που ονομάστηκαν «Hasem 2020», οι οποίες περιελάμβαναν σχηματισμούς του ναυτικού, της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων στις περιοχές των δυτικών συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί σε έναν κυκεώνα βίας μεταξύ ανταγωνιστικών δυνάμεων, πολιτοφυλακών και εξτρεμιστών μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ