Ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, στρατηγός Mahfouz Marzouq, θεώρησε ότι το μέγεθος των στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήγαγαν οι αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις, δείχνει ότι το Κάιρο προετοιμάζεται σοβαρά για στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), αντιστράτηγος Αχμέντ αλ Μισμάρι, δήλωσε πως οι τελευταίες κινήσεις των Τούρκων και των πολιτοφυλακών που είναι πιστές στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), προμηνύουν πολεμικές επιχειρήσεις τις επόμενες ώρες.
«Έντονη κινητικότητα παρατηρούμε από τα τουρκικά στρατεύματα και τις πολιτοφυλακές της GNA γύρω από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα. Τις επόμενες ώρες θα λάβει χώρα μια μεγάλη μάχη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του LNA.
Τη Δευτέρα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στις αιγυπτιακές δυνάμεις να παρέμβουν στη σύγκρουση στη Λιβύη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε ότι «οι αιγυπτιακές δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν για να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια της Λιβύης και της Αιγύπτου εάν βλέπουν επικείμενη απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών».
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του κοινοβουλίου της Λιβύης, ο εμπειρογνώμονας προσδιόρισε τρία σημαντικά σημεία που καθορίζουν τις ενέργειες της Αιγύπτου.
Ο Marzouq δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τρίτη:
«Πρώτον, ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι ανακοίνωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να βοηθήσει τις φυλές της Λιβύης να καταπολεμήσουν τις ξένες παρεμβάσεις εκπαιδεύοντας και οπλίζοντάς τες. Ο Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε άμεση αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη έχει πλέον νομιμότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με τον El-Sisi, η «κόκκινη γραμμή» για την προώθηση του συνασπισμού Τούρκων και GNA είναι η πόλη Σύρτη, 900 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αίγυπτο και η Αλ Τζούφρα.
Ο στρατηγός Marzouq συνέχισε: «Δεύτερον, είναι πιθανό ότι εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό θα είναι μια πολιτική δικαιολογία για την επέμβαση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στη Λιβύη».
Ο ειδικός τόνισε ότι «η φύση των στρατιωτικών ασκήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και το μέγεθός τους… καθώς και τα είδη των όπλων, δείχνουν ότι η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει στρατηγικές προετοιμασίες για την κύρια στρατιωτική επιχείρηση».
Επεσήμανε ότι υπάρχει ένα άλλο σημαντικό σημείο: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Αιγύπτου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη θαλάσσιων και αεροπορικών δυνάμεων. Αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της άμυνας, και ταυτόχρονα, ως μέρος μιας επιθετικής επιχείρησης για τη μετακίνηση δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις και απόβαση σε παραλία, σε περιοχές υπό τον έλεγχο των εχθρικών δυνάμεων».
Την περασμένη εβδομάδα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις διεξήγαγαν τις εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις «Αποφασιστικότητα 2020», στα σύνορα με τη Λιβύη, όπου συμμετείχαν όλοι οι κλάδοι των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον Marzouq, για να κατανοήσουμε την αντίδραση της Αιγύπτου, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη αυτά τα τρία γεγονότα, τα οποία είναι σαφή «σήματα» για την έκταση της ετοιμότητας.