Ο Γάλλος στρατηγός, Dominique Trencoin, αποκάλυψε τους κινδύνους της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη και την υποστήριξη της Άγκυρας στην παράνομη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, και ειδικά των χωρών της νότιας Ευρώπης, τη στιγμή που έχουμε μια ιστορική προσέγγιση Γαλλίας-Ρωσίας στο θέμα της Λιβύης.
Ο πρώην Γάλλος στρατηγός τόνισε, σε άρθρο που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα "La Croix", ότι η τουρκική επέμβαση στη Λιβύη θέτει τρεις σοβαρές απειλές για την Ευρώπη, υποδεικνύοντας ότι αυτή δεν πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα που επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατηγόρησε τη χώρα του ότι είναι ένοχη και πως δεν ενδιαφέρθηκε για την κρίση στη Λιβύη, ενώ τόνισε πως η έλλειψη συνοχής στην πολιτική του Παρισιού συνέβαλε στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή.
Ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ιστορικά συμφέροντα στη Λιβύη, ως έδαφος της πρώην Οθωμανικής Αυτοκατορίας, και ότι σήμερα τα συμφέροντά της ενισχύονται στην περιοχή της Μεσογείου λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία φιλοδοξεί να υφαρπάξει το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο, και να ενισχύσει τις πολιτοφυλακές της GNA με εξοπλισμό, στρατιωτικούς, αξιωματικούς και μισθοφόρους, κατά παράβαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.
Όσον αφορά τους κινδύνους της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη για τις χώρες της Ευρώπης, είπε:
"Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί τριπλή απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη.
Η πρώτη είναι η αποσταθεροποίηση της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στις πύλες της Ευρώπης και ότι οι πρόσφατες νίκες της GNA την οδήγησαν μια ανάσα από τη Σύρτη, την οποία η Αίγυπτος έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, ενώ και οι Τυνήσιοι και οι Αλγερινοί ευθυγραμμίζονται με το Κάιρο.
Ο δεύτερος κίνδυνος έγκειται στη συνοχή των Ευρωπαίων εντός του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που αναμένεται μια σαφής θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να υπενθυμίσουν στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν να είναι μέσα και έξω από τη συμμαχία την ίδια στιγμή, και ότι η συμμαχία εμμένει σε όλες τις αρχές που η Τουρκία δεν ασπάζεται πλέον.
Η περιπέτεια του Ερντογάν έχει δείξει ότι η χρήση βίας έχει γίνει μια δημοφιλής μέθοδος. Δεν αντιμετωπίζει η Ευρώπη ένα νέο Μόναχο; Πριν συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη είναι το λίκνο της δημοκρατίας, ξεχνάμε ότι η δημοκρατία είναι μια μάχη που χρειάζεται αγώνα και ότι κάθε διασταγμός είναι ένα σημάδι αδυναμίας που οδηγεί στην απώλειά της".
Στο τέλος της ομιλίας του, ανέφερε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη επιτρέπει να δούμε πιο καθαρά την τριπλή απειλή που ελλοχεύει στην Ευρώπη και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν στο κατώφλι της, τονίζοντας ότι είναι καιρός να ανταποκριθεί με αμεσότητα και σκληρότητα.
"Γαλλία-Ρωσία έχουν κοινούς στόχους στη Λιβύη"
Η Γαλλίδα πολιτική αναλύτρια Fabiola Badawi ανέφερε το Σάββατο, ότι η Γαλλία είναι η πιο συμβατή με το ρωσικό όραμα αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης, με το Παρίσι να έχει την πεποίθηση ότι η Μόσχα είναι σε θέση να προωθήσει μια πολιτική λύση στη Λιβύη που μαστίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο εδώ και χρόνια.
Η Badawi κατέστησε σαφές στη συνέντευξή της στο "Radio Sputnik" ότι η Γαλλία στηρίζει μια ισχυρή και νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, λόγω της ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που έχει η Λιβύη για την Ευρώπη, σχετικά με τη μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία είναι απόλυτα συμβατή με τις ρωσικές θέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τη Λιβύη και για ό,τι χρειάζεται να επιτευχθεί στη βορειοαφρικανική χώρα για την επίλυση της κρίσης.
Δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι βλέπει τη Ρωσία ως έναν ισχυρό παράγοντα λιβυκό ζήτημα, που είναι σε θέση να προωθήσει μια πολιτική λύση, αν ακόμηαυτά που επιδιώκουν η Γαλλία και η Ρωσία απέχουν δραματικά από αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Τόνισε ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να διαμορφώσει μια ενιαία θέση για τη Λιβύη μακριά από αποκλίνουσες απόψεις και να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου κορυφής Γερμανίας-Γαλλίας-Ιταλίας.
Οι εξελίξεις στη Λιβύη είναι καθοριστικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αυτός που θα ελέγξει τελικά τη βορειοαφρικανική χώρα θα έχει άμεση πρόσβαση στις πύλες της Γηραιάς Ηπείρου και δικαιώματα επί του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εκτιμάται πως καμία μεγάλη δυνάμη δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία τον έλεγχο της περιοχής, καθώς αυτού του μεγέθους η εξουσία σε έναν υπερφίαλο και αυταρχικό ηγέτη, μόνο μνήμες Παγκόσμιων Πολέμων μπορεί να φέρει στο προσκήνιο.