Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γάλλος Στρατηγός ε.α.προς Τουρκία: ''Την επόμενη φορά θα σας βυθίσουμε πολεμικό πλοίο''

Την ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Γάλλου στρατηγού και προέδρου της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκώλ, βρήκε ως ευκαιρία στρατηγός ε.α. του γαλλικού στρατού για να κατηγορήσει Τραμπ, Ερντογάν αλλά και Γερμανούς για την φιλοτουρκική τους στάση.   

Με αφορμή το γνωστό περιστατικό με την τουρκική και γαλλική φρεγάτα στην Μεσόγειο στις 16 Ιουνίου, οι εντάσεις εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Ντομινίκ Τρινκάντ, πρώην ανώτατος αξιωματικός και αρχηγός αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, έκανε δηλώσεις σε Ρωσικό ΜΜΕ για το μέλλον της συμμαχίας, το οποίο απειλείται από τον Τραμπ και τον Ερντογάν.

“Η γαλλική πλευρά συνεχίζει να είναι εξοργισμένη ενάντια στην Τουρκία και η οργή αυξάνεται. Η Γαλλία ήταν πρόθυμη να δείξει τη διαφωνία της στη διυπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ στις 17-18 Ιουνίου. Με όλο τον σεβασμό στον Jens Stoltenberg, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος δεν ήθελε να συζητήσει το περιστατικό σε αυτή τη συνάντηση,  η Φλωρεντία Παρλί, Γαλλίδα υπουργός, το έβαλε επιτακτικά στην ημερήσια διάταξη”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Εδώ και αρκετούς μήνες μέσα στη συμμαχία, η Γαλλία έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Άγκυρας, που υποτίθεται ότι ήταν σύμμαχος.

Ήδη στις στήλες της εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Jean-Yves Le Drian, μίλησε για μια μακρά λίστα θεμάτων στα οποία αντιτίθενται το Παρίσι και η Άγκυρα.

“Συρία, Λιβύη, παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων, κυπριακό”. Ωστόσο, οι πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσουν σε πιθανόν ακόμα και σε αληθινή αντιπαράθεση, ανέφερε ο Στρατηγός

Συνέντευξη Γάλλου στρατηγού

Sputnik : Θα αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν την Τουρκία και τον εκβιασμό που τους κάνει ή φοβούνται νέο μεταναστευτικό κύμα παρατηρώντας την χώρα αυτή να μεταβαίνει σε έναν αντι-δυτικό άξονα;

Dominique Trinquand: «Είναι μια θέση αρχής, αλλά προφανώς δεν πρέπει να υποχωρήσουμε σε αυτόν τον εκβιασμό. Ωστόσο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να σέβεται τους κανόνες του όμως.

Το αποδείξαμε αυτό με τα περιστατικά των δύο Φρεγατών στην Ανατολική Μεσόγειο πρόσφατα. Ειδικά επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν φορά την μάσκα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος εφαρμόζει μια πολιτική που αντιτίθεται στις δυτικές και φιλελεύθερες κοινωνίες μας. Ο Πρόεδρος Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η ιδεολογία της Αδελφότητας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το όραμά μας για την κοινωνία”.

Sputnik: Ποια εργαλεία έχουμε για να την αντιμετωπίσουν (Τουρκία);

Dominique Trinquand: "Αυτό είναι επίσης ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι πρέπει να να αντιμετωπίσουν την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Δεδομένων όμως των εκλογικών ανησυχιών του Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή, αυτό μου φαίνεται πολύ δύσκολο.

Η άλλη συμφωνία είναι διευρωπαϊκή. Παρατηρώ αλλαγές στους Ιταλούς, Ισπανούς και Γερμανούς συμμάχους μας, που είναι μάλλον στην ίδια (φιλοτουρκική) γραμμή.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά  άλλες χώρες που περιμένουν απλώς από τις υπόλοιπες χώρες να αντιδράσουν, θα είναι αρκετά περίπλοκο να επικεντρωθούμε στον τρόπο καταπολέμησης του τουρκικού επεκτατισμού.

Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη θέση είναι να ενθαρρύνουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι σίγουρα ψευδο-δικτάτορας, αλλά έχασε την Κωνσταντινούπολη στις τελευταίες εκλογές».

Sputnik: Τι βλέπεται να γίνεται στην ίδια την Τουρκία;

Dominique Trinquand: "Το τουρκικό οικονομικό θαύμα έχει τελειώσει και δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τον Τούρκο πρόεδρο. Επομένως, θα έλεγα ότι για μένα, τα κύρια όπλα για την καταπολέμηση του επεκτατισμού του Ερντογάν είναι πολιτικά και οικονομικά.

Ο φόβος μου είναι ότι μπορεί να συμβεί ένα νέο περιστατικό. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όταν μια φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους, υποτίθεται ότι μπορεί να εκτοξεύσει έναν από αυτούς! Επομένως μπορούμε και εμείς να βυθίσουμε ένα τουρκικό σκάφος σε ένα υποθετικό σενάριο.

Ο στόχος είναι να κάνουμε τον Ερντογάν να καταλάβει ότι το ενδιαφέρον του θα πρέπει να είναι κυρίως η ανάπτυξη της χώρας του και όχι η ώθηση της χώρας του σε  πόλεμο.

Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο για να θίξω. Κανείς δεν έχει ακούσει για το συμβάν μεταξύ των φρεγατών στην ίδια την Τουρκία όπου οι πληροφορίες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τουρκικός λαός αγνοεί εντελώς τον περιπετειώδη χαρακτήρα του Προέδρου τους. Και αν επρόκειτο να συμβεί ένα περιστατικό, αυτό θα ερμηνεύονταν από τον Ερντογάν ως επιθετικότητα κατά της Τουρκίας, ανεξάρτητα από το πραγματικό πλαίσιο”.

Sputnik: Ο Εμμανουήλ Μακρόν πρόσφατα κατήγγειλε τον «εγκεφαλικό θάνατο της συμμαχίας» και την έλλειψη πολιτικής βούλησης των μελών της να αντιδράσουν στις τουρκικές προκλήσεις. Συμμερίζεστε την δήλωση του;

Dominique Trinquand: "Είναι προφανές. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το 80% του ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει απόφαση έως ότου οι Αμερικανοί πάρουν τη δική τους.

Οι μόνοι που παρεμποδίζουν αυτήν τη στάση αναμονής ήταν οι Γάλλοι. Ήταν ένας από τους στόχους όταν η Γαλλία επέστρεψε στο ΝΑΤΟ το 2007, με σκοπό να ακουστεί και μια διαφορετική φωνή. Αλλά έχουμε πρόβλημα με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σε αυτό το θέμα".

Sputnik: Βλέπουμε ότι η Γαλλία διαμαρτύρεται μετά τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες, αλλά έχει αρκετή επιρροή για να αλλάξει κάτι;

Dominique Trinquand: "Όχι, με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, δεν έχουμε σύπνοια σήμερα. Η Γαλλία θεωρούνταν ανέκαθεν ως ικανή χώρα να πει όχι στους Αμερικανούς, όπως το 2003, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς έχουμε μια φωνή που ακούγεται. Αλλά το αντίστοιχο είναι ότι όλοι οι άλλοι πιστεύουν ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα ενάντια στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν ισχύει καθόλου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Sputnik: Η Τουρκία του Ερντογάν και το «νεο-οθωμανικό» ιδεολογικό ρεύμα που αντιπροσωπεύει έχει μέλλον στο ΝΑΤΟ;

Dominique Trinquand: «Όχι. Για μένα, η Τουρκία του Ερντογάν είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η τελική ιδέα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι ότι η θρησκεία και το κράτος είναι ένα. Στο ΝΑΤΟ, αυτή η ιδεολογία είναι αδιανόητη. Ακόμα κι αν δημοκρατίες εντός του ΝΑΤΟ έχουν κρατικές θρησκείες, δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση και των δύο”, καταλήγει ο ίδιος.

Καταπέλτης λοιπόν ο Γάλλος στρατηγός, προανήγγειλε ουσιαστικά πιθανό “επεισόδιο” στην Α.Μεσόγειο και έθεσε στο ΝΑΤΟ το ερώτημα της ισλαμικής Τουρκίας και των συμφερόντων της.

Όσο για Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, αυτές οι χώρες συγκροτούν το πιο φιλοτουρκικό μπλοκ στην ΕΕ, φέρνοντας και άλλα πιο σκληρά δεινά στην Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ