Πούτιν Αλ Σίσι
Ένοπλες Συρράξεις

Συντονίζονται Πούτιν-Αλ Σίσι: "Κοινή αποφασιστικότητα για Λιβύη"

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν έλαβε ένα τηλεφώνημα σήμερα Δευτέρα, από τον Σίσι, κατά το οποίο συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel Fattah El-Sisi τις εξελίξεις της κρίσης στη Λιβύη και επιβεβαίωσε την από κοινού αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Λιβύης το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση του  Κρεμλίνου προσθέτει: «Ο Σίσι ενημέρωσε τον Πούτιν σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουνίου στο Κάιρο με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aqeela Saleh και τον αρχηγό του εθνικού στρατού της Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ εκτιμήθηκε το αποτέλεσμα των μέτρων για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης με πολιτικό τρόπο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση ανέφερε ότι "η ρωσική πλευρά εκτίμησε θετικά τις διπλωματικές προσπάθειες που έκανε η Αίγυπτος προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ Πούτιν και Σίσι τόνισαν "την κοινή αποφασιστικότητα τους να συνεχιστεί ο συντονισμός με στόχο τη διασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την έναρξη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας και τα επείγοντα ζητήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της κοινής συνεργασίας στους τομείς της βιομηχανίας και της πυρηνικής ενέργειας.

Η Λιβύη και η τουρκική εισβολή φέρεται να “ξύπνησε” τουλάχιστον από τον λήθαργο όχι μόνο τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις χώρες της Μεσογείου για το τι ακριβώς ετοιμάζει ο Σουλτάνος Ερντογάν.

Οι επίσημες ανακοινώσεις Ρωσίας και Αιγύπτου χαρακτηρίζονται από την τυπικότητα που αρμόζει σε πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής είναι η πραγματική ουσία της συνεργασίας Μόσχας-Καϊρου.

Καθώς η Αίγυπτος έχει μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με τη Λιβύη, όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, και η Ρωσία εντείνει την υποστήριξη στον Χαφτάρ μέσω της πρόσληψης Σύριων μισθοφόρων, η επικοινωνία των προέδρων των δύο χώρων αποτελεί εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας για τις επόμενες κινήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα.

Κάιρο: "Υπό Οθωμανική κατοχή η Κωνσταντινούπολη"

"Γροθιά" στο στομάχι του Ερντογάν ήταν η ανακοίνωση της ανωτάτης θρησκευτικής αρχής της Αιγύπτου για την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη.

Το Dar Al-Iftaa (ανωτάτη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου) επιτέθηκε στο σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν με το οποίο θέλει να μετατρέψει τον χαρακτήρα του ΙΝ της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας την Κωνσταντινούπολη ως πόλη υπό «οθωμανική κατοχή».

Σε ανακοίνωση που αποδίδεται σε Fatwa (GFI), η οποία εκδόθηκε από την υπηρεσία Dar Al-Iftaa, ο Ερντογάν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τον ισλαμικό λόγο και χρησιμοποίησε fatwas ως όπλα για να επιτύχει παράνομα πολιτικά κέρδη εντός και εκτός της πατρίδας.

Το GFI ανακοίνωσε: «Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τέθηκε πριν από δεκαετίες, αλλά παρέμεινε ένα εργαλείο και όπλο προπαγάνδας στα χέρια διαφόρων Τούρκων πολιτικών στις εκστρατείες τους για την προσέλκυση ψηφοφόρων, ειδικά των θρησκευτικών.

Η Αγία Σοφία χτίστηκε ως εκκλησία κατά τη βυζαντινή περίοδο το 537 μ.Χ. και παρέμεινε έτσι για 916 χρόνια έως ότου οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, μετατρέποντας την σε τζαμί.

Το 1934, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με διάταγμα που εκδόθηκε από τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν επέκρινε την αντίρρηση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το μουσουλμανικό ιερό βιβλίο, του Κορανίου στην Αγία Σοφία ως μέρος των εορτασμών για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πέρυσι, το Υπουργείο Παιδείας της Σαουδικής Αραβίας έκανε μια σειρά τροποποιήσεων στα εγχειρίδια της ιστορίας του, αλλάζοντας την κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την κυριαρχία της σε τμήματα της Αραβικής Χερσονήσου.

Ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών δίδασκε το θέμα που αναφέρονταν στο Οθωμανικό Χαλιφάτο, το νέο πρόγραμμα σπουδών αναφέρει τώρα την «κατοχή» της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τα εγκλήματα και την επακόλουθη κατάρρευση της στους μαθητές του γυμνασίου.

Τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία αντιτάσσονται σθεναρά κατά της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και ενάντια στην επιρροή της Άγκυρας στους ισλαμικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ.

Οι Τούρκοι ζουν την εποχή των “οθωμανικών κατακτήσεων” και χαίρονται για την Λιβύη, το Ιράκ και την Συρία, αλλά η συνέχεια όχι μόνο θα είναι οδυνηρή για τα σχέδια τους, αλλά θα επιφέρει την απόλυτη καταστροφή για ότι ονομάζεται σήμερα Τουρκική δημοκρατία στα εδάφη αυτά.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF