Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμήνυσε σήμερα Κυριακή ότι θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις τους εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της στη Λιβύη.
Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την ΚΕΕ, που προσπαθεί να αποκρούσει μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.
Η Άγκυρα θεωρεί τις δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Ρωσία,«πραξικοπηματίες».
«Αν οι [διπλωματικές] αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μέμφεται επίσης τα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν ανέλαβαν δράση απέναντι στις επιθέσεις του Χάφταρ.
«Είναι απαράδεκτο για τα Ηνωμένα Έθνη να παραμείνουν και άλλο σιωπηλά απέναντι σε αυτή τη σφαγή», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Οι χώρες που παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στον Χάφταρ είναι υπεύθυνες για τον πόνο που υφίσταται ο λαός της Λιβύης και το χάος και την αστάθεια στην οποία σύρεται η χώρα».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου μπαράζ πυρών πυροβολικού εναντίον της πρωτεύουσας, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.
Την Πέμπτη, η Τουρκία και η Ιταλία ανέφεραν πως βομβαρδίστηκε η περιοχή γύρω από τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε στον λογαριασμό της στο Twitter τη θλίψη της για «ένα θέαμα που έγινε πολύ οικείο αλλά τρομακτικό» αφότου ο στρατάρχης Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε πριν από έναν και πλέον χρόνο επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν ελ-Χασέμι, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών, σκοτώθηκαν χθες στις λαϊκές συνοικίες Αμπού Σλιμ Μπαμπ και Μπεν Γκασρ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Σε μια ανακοίνωση η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, απέδωσε τις επιθέσεις αυτές στον αντίπαλό της, τον στρατάρχη Χάφταρ.
Το αεροδρόμιο της Μιτίγκα υπέστη επίσης χθες σοβαρές ζημιές από τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Φωτογραφίες που δείχνουν τον κατεστραμμένο σκελετό ενός αεροσκάφους, κτίρια και τον διάδρομο του αεροδρομίου που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με αερολιμενική αρχή, δύο πολιτικά αεροσκάφη επλήγησαν καθώς και οι αίθουσες επιβατών.
«Οι δυνάμεις του εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) εκτόξευσαν περισσότερες από εκατό ρουκέτες και πυραύλους εναντίον κατοικημένων συνοικιών του κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολη το Σάββατο», ανέφερε η ΚΕΕ στο Facebook.
Αν και παραμένει κλειστό εδώ και μήνες λόγω των επανειλημμένων πληγμάτων, «το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα τέθηκε στο στόχαστρο δεκάδων πυρών με αποτέλεσμα να πληγεί ένα πολιτικό αεροπλάνο που επρόκειτο να απογειωθεί για να επαναπατρίσει πολίτες που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», ανέφερε η ΚΕΕ.
«Η κύρια δεξαμενή καυσίμων του αεροδρομίου επλήγη απευθείας από πυρά ρουκετών» προκαλώντας πυρκαγιά και πυκνό καπνό, ανέφερε από την πλευρά της η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC).
Τέσσερις από τις δέκα δεξαμενές καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά. Οι υπόλοιπες έξι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διευκρίνισε στην ιστοσελίδα της η NOC.
H Minul εξέφρασε «έντονη καταδίκη των επιθέσεων με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές» και ζήτησε την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Στη διάρκεια των μηνών η ανάμιξη ξένων στρατών επιδείνωσε τη σύγκρουση, με τα ΗΑΕ και τη Ρωσία στο στρατόπεδο του Χάφταρ και από την άλλη την Τουρκία και την αυξανόμενη βοήθειά της στην ΚΕΕ.
Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι συνεχίζουν να παραλαμβάνουν φορτία όπλων από τους υποστηρικτές τους παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Ιανουάριο πολλές χώρες κατά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.