Φωτιά» παίρνει το σκηνικό στο έδαφος του Λιβάνου στο οποίο ο Πούτιν «πατάει το πόδι του» για πρώτη φορά , ενώ ο Νετανιάχου έχει δώσει εντολή για προετοιμασίες εισβολής... λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης της Χεζμπολάχ και των Ιρανών.
Ρωσικές πηγές των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει συνομιλίες με αυτό του Λιβάνου για να υπογραφεί εσπευσμένα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας , στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η άδεια κατάπλου ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας .
Το σχέδιο συμφωνίας που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών περιλαμβάνει συγκεκριμένα το άνοιγμα των λιμανιών του Λιβάνου σε όλα …τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια…θα αποτελούν σταθμούς διέλευσης των ρωσικών μαχητικών και στρατιωτών κατά την πορεία τους στην …Συρία .
Για αυτές τις «υπηρεσίες» , Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα εκπαιδεύσουν και θα ενισχύσουν Λιβανέζους στρατιωτικούς και στρατιώτες ενώ θα βοηθήσουν και στην εκπαίδευση όπως του "αστικού πολέμου".
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα άμυνας και την προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης για την καταπολέμηση της κοινής τρομοκρατίας, καθώς και την ανάπτυξη σχέσεων στον τομέα της κοινής στρατιωτικής εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς .
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή στις θαλάσσιες δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ένα απλό μήνυμα προς όλους αυτή την εβδομάδα όταν επιθεώρησε στρατιωτικές μονάδες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία και το Λίβανο με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας.
«Το πρόσωπό μας είναι στραμμένο προς την ειρήνη, αλλά είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πιθανότητα και δεν προτείνω να μας δοκιμάσει κανείς», δήλωσε σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Twitter, υπό τον ήχο ελικοπτέρου που πετούσε στο παρασκήνιο.
Ενώ, αφού ο Λίβανος ενέκρινε κοινή προσφορά από ιταλικές, γαλλικές και ρωσικές εταιρείες πετρελαίου για να εξερευνήσουν την ΑΟΖ του Λιβάνου, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι του ανήκει ένα μέρος των υδάτων, με την ένταση να αυξάνεται και να επιδεινώνει και άλλο τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η Χεζμπολάχ, κατά διαστήματα, απειλεί να επιτεθεί σε ισραηλινές πλατφόρμες στη Μεσόγειο προκαλώντας νέα προβλήματα.
Το μήνυμα όμως του Ισραηλινού πρωθυπουργού σηματοδοτεί την επιθυμία του Ισραήλ για ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ 12 χρόνια μετά τον πόλεμο του 2006 .
«Το καθεστώς Άσαντ , μαζί με τους συμμάχους του Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ απειλούν το Ισραήλ», αναφέρει Ισραηλινός αξιωματούχος .
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την μόνιμη πλέον, ιρανική παρουσία στα σύνορά τους και αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Νετανιάχου στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν συναντήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Μόσχα.
«Του είπα ότι το Ισραήλ βλέπει δύο εξελίξεις με μεγάλη βαρύτητα: Πρώτον τις προσπάθειες του Ιράν να εδραιωθεί με στρατιωτική παρουσία στη Συρία και δεύτερον η προσπάθεια του Ιράν να κατασκευάσει εργοστάσια όπλων στο Λίβανο κατά του Κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Νετανιάχου μετά τη συνάντηση . «Του έκανα σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε καμία από αυτές τις εξελίξεις και θα ενεργήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας», κατέληξε ο ίδιος .
«Καθώς αλλάζει η μορφή του συριακού πολέμου, το Ισραήλ θα έλθει πολύ γρήγορα σε αντιπαράθεση με την Ρωσία, λόγω της επιθυμίας της Μόσχας να ασκήσει επιρροή στη Συρία μακριά από τις μεταβαλλόμενες σχέσεις της με το Ιράν», δήλωσε ο Shoshana Bryen, μέλος του γεωπολιτικού κέντρου στο Τελ Αβιβ .
«Εφόσον απουσιάζουν οι Η.Π.Α., το Ισραήλ μπορεί να δράσει μόνο του για να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στα έθνη προς τα βόρεια.
Υπάρχουν όμως σημάδια ότι η κυβέρνηση Τραμπ , αν και με καθυστέρηση, διαπιστώνει την απουσία της .
Τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε ότι 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στη Συρία για να βοηθήσουν τους φιλοδυτικούς αντάρτες και θα παραμείνουν εκεί για να μετριάσουν την μόνιμη ιρανικό παρουσία στη Συρία», κατέληξε ο ίδιος.
Όπως λοιπόν φαίνεται, η κατάσταση στην περιοχή κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο έχει πάρει « φωτιά» και μια ενδεχόμενη ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο χωρίς την συμπαράσταση των ΗΠΑ μοιάζει λίαν επικίνδυνη , για ολόκληρο τον πλανήτη.
https://youtu.be/oRW8WX086cw
https://youtu.be/lqF6EcShwP0
https://youtu.be/PES0tD606Jk
https://youtu.be/ftQ2DTH45lo?t=1