Η Τουρκική Κυβέρνηση στρατολογεί και εκπαιδεύει τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και τη Συρία για τη συνεχιζόμενη επίθεσή της στην επαρχία Afrin της βόρειας Συρίας, δήλωσε πρώην τζιχαντιστής στη βρετανική εφημερίδα Independent. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης, ένας πρώην μαχητής του ISIL με όνομα Faraj, από τη βορειοανατολική Συρία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθεί στενά το κίνημα των τζιχαντιστών, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική κυβέρνηση «εκπαίδευσε τα μέλη του ISIL και τα έστειλε στο Αφρίν».
«Οι περισσότεροι από εκείνους που αγωνίζονται στο Αφρίν ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι το ISIL, αν και η Τουρκία τούς έχει εκπαιδεύσει να αλλάξουν τις τακτικές των επιθέσεών τους», δήλωσε το πρώην μέλος του ISIL.
Ο Faraj, 32 ετών, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει τις κουρδικές δυνάμεις, αλλά είναι επίσης σκεπτικιστής σχετικά με τη χειραγώγηση των μαχητών του ISIL από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) προκειμένου να καλύψει την ευθυγράμμισή της με την εξτρεμιστική ομάδα. «Η Τουρκία αντιμετωπίζει το ISIL σαν χαρτί τουαλέτας», δήλωσε στην Independent, προσθέτοντας πως «Μετά τη χρήση, θα το πετάξει».
Σύμφωνα με τον Faraj, οι Τούρκοι διοικητές έχουν επανεκπαιδεύσει τους εξτρεμιστές για να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές τους τακτικές βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας και βομβαρδισμών αυτοκινήτων, «επειδή αυτό θα καθιστούσε υπερβολική την οδυνηρή συνεργασία ISIL-Τουρκίας». «Αφήνουμε τις επιθέσεις αυτοκτονίας για το YPG και το PKK, ούτως ώστε ο κόσμος να πειστεί πως αυτοί είναι οι τρομοκράτες», ανέφερε ο 32χρονος, επικαλούμενος μαρτυρία Τούρκου αξιωματικού.
Η Τουρκική Πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, κληθείσα να σχολιάσει αυτές τις αναφορές, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, σύμφωνα με την Independent.
Η Τουρκία είχε μια διφορούμενη σχέση με τους τζιχαντιστές από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011. Αρχικά, επέτρεψε σε ξένους «μαχητές» να περάσουν στη Συρία, όπως, επίσης, επέτρεψε και τη μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών.
Με τις ενέργειές της, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Άγκυρα κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της κουρδικής πόλης Κομπανί, ότι θα προτιμούσε να νικήσει η ISIS και όχι το YPG.