Βαλκάνια

Πυξίδα ειρήνης ή πολέμου με την Σερβία οι εκλογές στο Κόσοβο-Το ενδιαφέρον της Ελλάδας και ο σκοτεινός ρόλος της Τουρκίας

Το Κοσσυφοπέδιο προσέρχεται  σήμερα στις κάλπες για να εκλέξει νέο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία για τον σημερινό πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, η τετραετής θητεία του οποίου έχει αμαυρωθεί από διαφωνίες με τους δυτικούς εταίρους του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

Τα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές του Κοσόβου και η δυναμική τους

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο Κοσσυφοπέδιο κατευθύνονται στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή για να εκλέξουν ένα νέο κοινοβούλιο 120 εδρών για μια ακόμη τετραετή θητεία, σε μια διαδικασία που θεωρείται ευρέως ως τεστ δημοτικότητας για τον σημερινό πρωθυπουργό Albin Kurti του κόμματος Vetevendosje, καθώς επιδιώκει άλλη μία θητεία.

Ενώ οι κάλπες της Κυριακής θα εκλέξουν βουλευτές, το κύριο επίκεντρο είναι η κούρσα για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο Kurti αμφισβητείται από τον Bedri Hamza του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, PDK, τον Lumir Abdixhiku του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, το LDK και τον Ramush Haradinaj της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, AAK.

Από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Σερβία το 2008, το Κοσσυφοπέδιο είχε έξι κυβερνήσεις και πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Κανείς δεν ολοκλήρωσε μια πλήρη θητεία.

Αλλά η συντριπτική νίκη  του κόμματος της Vetevendosje το 2021 της επέτρεψε να κυβερνήσει μόνη της για μια πλήρη θητεία.

Αυτές οι εκλογές αποδεκάτισαν την αντιπολίτευση, καθώς το άλλοτε κυρίαρχο PDK και LDK, έπεσαν στο 17% και 12%  αντίστοιχα, σε σύγκριση με περισσότερο από 50% για το Vetevendosje.

Οι κακές σχέσεις Κούρτι με τους Σέρβους του Κοσόβου και την ΕΕ

Αν και είχε σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει, η τρέχουσα θητεία του Κούρτι αμαυρώθηκε από προβλήματα σχετικά με τις προσπάθειές του να επεκτείνει την εξουσία του Κοσσυφοπεδίου στους τέσσερις δήμους με Σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα της χώρας, στο Leposavic, το Zvecan, το Zubin Potok και τη Βόρεια Μιτρόβιτσα.

Η διεθνής κοινότητα έχει συχνά επικρίνει τις ενέργειές του εναντίον ιδρυμάτων που διοικούνται από τη Σερβία και δραστηριοποιούνται σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία.

Τον Ιούνιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου μετά από επιχείρηση ασφαλείας για την εγκατάσταση Αλβανών δημάρχων στους τέσσερις δήμους με την πλειοψηφία των Σέρβων,, γεγονός  που προκάλεσε βίαιη αντίδραση από τους Σέρβους , ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τις αστυνομικές επιχειρήσεις κοντά στα δημοτικά κτίρια στους βόρειους δήμους και είπε ότι οι νέοι δήμαρχοι – που εκλέχθηκαν από λίγους ψηφοφόρους μετά από ένα σερβικό μποϊκοτάζ – θα πρέπει να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αλλού.

Ζήτησε  δε την διεξαγωγή νέων τοπικών εκλογών με την πλήρη συμμετοχή των Σέρβων.

Οι ΗΠΑ αντίθετες στις κινήσεις Κούρτι

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για ειδικές αποστολές, ασκεί ενεργή κριτική στις πολιτικές του Κούρτι.

Όταν την Τετάρτη ο Κούρτι είπε σε τηλεοπτικό σταθμό στη δυτική πόλη Istog/Istok του Κοσσυφοπεδίου ότι οι σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-ΗΠΑ είναι «πιο ισχυρές από ποτέ», ο Γκρένελ ειρωνεύτηκε τον ισχυρισμό.

«Οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ χαμηλότερες. Ο Άλμπιν Κούρτι έχει "καταδικαστεί" από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, την κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την πρεσβεία των ΗΠΑ, τον Άντονι Μπλίνκεν κ.λπ.», έγραψε ο Γκρένελ στο X.

Εκλογικά τμήματα και ψηφοφόροι

Περίπου 903 εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Κυριακής στο Κοσσυφοπέδιο με 1.280 υποψηφίους συνολικά να εκπροσωπούν πολιτικά κόμματα, συνασπισμούς, πρωτοβουλίες πολιτών και ένα ανεξάρτητο, που όλοι θα αναζητούν ψήφους.

Μια πολιτική οντότητα πρέπει να περάσει το όριο του 5% για να πάρει μια έδρα στη βουλή

Εκτός από 1,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους εντός του Κοσσυφοπεδίου, περίπου 50.000 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες που άνοιξαν το Σάββατο σε 17 πρεσβείες του Κοσσυφοπεδίου και 15 προξενεία στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 50.000 άλλοι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου.

«Είναι η πρώτη φορά που οργανώνουμε ψηφοφορίες σε πρεσβείες και προξενεία. Καλώ τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να ψηφίσουν να σεβαστούν την τάξη στις χώρες όπου διεξάγεται η ψηφοφορία. Θέλω μια ομαλή διαδικασία», δήλωσε την Παρασκευή ο Κρέσνικ Ραντόνικι, επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Στις εκλογές της Κυριακής, 100 βουλευτές εκλέγονται με άμεση ψηφοφορία, ενώ οι άλλες 20 έδρες στο κοινοβούλιο προορίζονται για μη αλβανικές κοινότητες, εκ των οποίων δέκα έδρες προορίζονται για τη σερβική κοινότητα.

Στο παρελθόν, το κόμμα Σέρπσκα Λίστα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι ήταν πολιτικά κυρίαρχο στη σερβική κοινότητα. Από τον Νοέμβριο του 2022, οι Σέρβοι βουλευτές μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου ως διαμαρτυρία ενάντια στις ενέργειες του Κούρτι στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το  ενδιαφέρον της Ελλάδας και ο ρόλος της Τουρκίας

Μια εκλογική αναμέτρηση σε χώρα της Βαλκανικής και δη στο Κόσοβο ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα, αφού θα έχει επιπτώσεις λόγω των τριβών με την Σερβία, στην διατήρηση της ειρήνης στην γειτονιά μας.

Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική των ασταθών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφού η ένταξη αυτών στην Ευρωπαίκή οικογένεια θα σημάνει εν πολλοίς, λείανση των υπαρχόντων Θρησκευτικών-εθνολογικών-οικονομικών διαφορών  τους  και ειρηνική συνύπαρξή τους.

Εκτίμησή μας είναι  ότι τυχόν επανεκλογή του Κούρτι, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, θα σημάνει συνέχεια της ακραίας αντισερβικής πολιτικής του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εμπόλεμη σύρραξη με την Σερβία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για την ειρήνη και σταθερότητα  στα πολύπαθα Βαλκάνια και για την χώρα μας, με την Τουρκία η οποία ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να καιροφυλακτεί.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει δώσει 5 drones TB-2 Bayraktar στο Κόσοβο ενισχύοντας στρατιωτικά τον Κούρτι, ενώ ηγείται στρατιωτικά της KFOR.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Τουρκία επιθυμεί την ύπαρξη τριβών Κοσόβου-Σερβίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη, προκειμένου να παρέμβει επωφελεία της Πρίστινας, στα πρότυπα του πολέμου Αζέρων-Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διευρύνοντας την επιρροή της στην Βαλκανική και κυκλώνοντας την χώρα μας από Βορρά.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ