Όπως γνωρίζετε ήδη, πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε μία σπάνια συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού εθνικής αμύνης Νίκου Δένδια και του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Η συνάντηση καλύφθηκε τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον τουρκικό τύπο, ο οποίος έσπευσε να μεταδώσει νέο στάδιο στις ελληνο-σερβικές σχέσεις, σχέσεις οι οποίες μπορούν να καθορίσουν την πορεία και την σταθερότητα των Βαλκανίων.
Τι Έγραψαν τα Τουρκικά ΜΜΕ για την Συνάντηση
Λίγο μετά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάντερ Βούτσιτς ανάρτησε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου τόνισε την σημασία της φιλίας και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο δεσμός διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.
«Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, όπως και τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε στρατιωτική συνεργασία. Συζητήσαμε επίσης για την πολιτική κατάσταση στην περιοχή» πρόσθεσε ο Βούτσιτς στον επίσημο λογαριασμό του.
Τέλος ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για την υποστήριξη που προσφέρει η χώρα μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας, όπως και στην προσπάθεια του Βελιγραδίου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η είδηση που προβλημάτισε περισσότερο από κάθε άλλη την τουρκική πλευρά είναι σίγουρα οι συνομιλίες για αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας. Ο Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην σερβική επικράτεια βρέθηκε στο Σερβικό Ινστιτούτο Αμυντικής Τεχνολογίας (VTI), όπου ενημερώθηκε για την υποδομή και τις χρήσεις της.
Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως σκοπός της επίσκεψής του σε αυτές τις υποδομές ήταν να τις αξιολογήσει για να διαπιστωθεί σε ποιους ακριβώς τομείς μπορούν να συνεργαστούν αμυντικά οι δύο χώρες. Το ελληνικό επιτελείο που συνόδευε τον Δένδια σίγουρα θα αναλύσει εις βάθος τις τεχνικές δυνατότητες της σερβικής αμυντικής βιομηχανίας, αφού ο Δένδιας φαίνεται πεπεισμένος πως πρέπει να λάβει χώρα μία σημαντική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού στρατιωτικού οικοσυστήματος.
Και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να αποτελεί η ίδια την κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Για άλλη μία φορά επιβεβαιώσαμε την σημασία συνεργασίας στην αμυντική τεχνολογία στην ανάπτυξη καινοτομιών» έγραψε με την σειρά του ο Δένδιας λίγο μετά την συνάντηση, προσθέτοντας πως οι ελληνικές και οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις συζήτησαν απόψεις περί στρατιωτικών ασκήσεων κλπ.