Βαλκάνια

Μυστική αποστολή της Κίνας με UAV Wing Loong στον Χαφtάρ ενώ οι Τούρκοι “γεμίζουν” με UAV Akıncı-Bayraktar TB2 την Μισράτα

Εδώ και μεγάλο διάστημα, η Τουρκία “φορτώνει” με UAV τις  στρατιωτικές της βάσεις στη Λιβύη.

Εκτός από τη ναυτική βάση, η Τουρκία θέλει επίσης να ελέγξει επίσημα και τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην χώρα, την al-Watiya, την οποία έχει ήδη μετατρέψει σε τουρκικό οχυρό.

Μάλιστα, σχετικά πρόσφατα είχαμε πιθανές παραδόσεις  τουρκικών UAV στην Λιβύη σύμφωνα με εντοπισμένες πτήσεις τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών Α400Μ.   

Το άρθρο της βρετανικής δεξαμενής σκέψης IISS τονίζει ότι η χρήση του UAV Akıncı από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη παρακολουθείται με ανησυχία από ΗΠΑ και δύση γενικότερα .

Τονίζεται ότι η παρουσία του τουρκικού UAV Akıncı στη Λιβύη εντοπίστηκε μέσω δορυφορικών εικόνων

Η προσθήκη του Akıncı ( όπως αναφέραμε πρώτοι), θεωρείται σημαντική εξέλιξη στον κατάλογο UAV στη Λιβύη. Στη σύγκρουση στη Λιβύη, τα UAV χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές για σκοπούς πληροφοριών και επιθετικές επιχειρήσεις.

Τα UAV Bayraktar TB2 της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας λειτουργούν από τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα, αλλά αυτά τα UAV πρόσφεραν περιορισμένη εμβέλεια.

Εκτιμάται ότι το ευρύτερο φάσμα και οι προηγμένες δυνατότητες του Akıncı μπορούν να ξεπεράσουν τους λειτουργικούς περιορισμούς.

Αναφέρεται ότι οι παραδόσεις νέων UAV αντιβαίνουν στους διεθνείς κανονισμούς, αλλά είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι οι Τούρκοι “φορτώνουν” με UAV την Δυτική Λιβύη του τουρκόφιλου Ντειμπά, τον οποίο το κοινοβούλιο της χώρας κάλεσε να παραιτηθεί άμεσα.

Επιπλέον, συζητούνται τα θέματα των μειωμένων επιθεωρήσεων σχετικά με τα UAV Wing Loong του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (Haftar) στα ανατολικά της Λιβύης και η μυστική αποστολή κάποιων UAV κινεζικής κατασκευής στη Λιβύη.

Η αεροπορική βάση al-Watiya βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και επιτρέπει τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιβύης, Τυνησίας, Αλγερίας, όσο και των ακτών της Μεσογείου από την Misrata έως την Τυνησία.

Τα τουρκικά σχέδια στην Λιβύη προκαλούν ανησυχία και στην Αθήνα

Δεδομένης της θέσης της, η Τουρκία θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση για να ελέγξει δραματικά τη μετανάστευση και τα στρατιωτικά προβλήματα στη Βόρεια Αφρική.

Οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελούν σοβαρή ανησυχία, αφού ο κύριος σκοπός του Ερντογάν είναι η εγκαθίδρυση κυβερνήσεων φιλικών στην ισλαμική οργάνωση στην Αφρική και Μ.Ανατολή.

Οι “ γείτονες” έχουν στήσει μια κανονική βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών με δυνατότητες δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι την Κρήτη και το Αιγαίο, κάτω από άκρα μυστικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Εκτιμάται ότι η Τουρκία, θα έκανε χρήση μαζικά των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της σε όλα τα σενάρια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ή κρίσης, μικρής ή μεγάλης διάρκειας.

Η Τρίπολη επέτρεψε στην Άγκυρα να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Μισράτα, εξασφαλίζοντας μόνιμη τουρκική παρουσία στη Λιβύη, τουλάχιστον στο δυτικό της τμήμα, και περικυκλώνοντας από νότο την Ευρώπη.

Το καινούργιο σε όλα αυτά είναι σίγουρα η προ μηνών απόφαση της Άγκυρας για  διπλασιασμό” της παραγωγής UCAV και UAV όλων των τύπων, σε μια προσπάθεια να υπάρχει η δυνατότητα, σε συνδυασμό με χερσαίες και ναυτικές μη επανδρωμένες πλατφόρμες, να προβάλουν ισχύ στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...