Οι βουλγαρικές αρχές επιτέθηκαν με σθένος εκδίδοντας ειδική ανακοίνωση, μετά τις γνωστές εθνικιστικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Κριστιάν Μιτσκόφσκι, τονίζοντας ότι “οι ιδέες για επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων θα απομακρύνουν περαιτέρω την πιθανότητα εισόδου στην Ε.Ε”.
“Η διατύπωση ιδεών για επαναδιαπραγμάτευση ήδη ανειλημμένων διεθνών υποχρεώσεων θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω απομάκρυνση από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε με ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών (MFA) της Βουλγαρίας μετά τη δήλωση του Σκοπιανού Πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Κριστιάν Μιτσκόφσκι, ανέφερε ότι “το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την ΕΕ μπορεί να αλλάξει”, έχοντας πάντα τα δικά του φασιστικά σχέδια.
Αυτό πυροδότησε άμεσα αντίδραση από την Σόφια
Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ βγήκε σήμερα με θέση στην οποία υποστηρίζει ότι η πολιτική των Σκοπίων στρέφεται ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.
"Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων «Βούλγαρος» και «Βουλγαρία».
Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.Οι αποφάσεις στα Σκόπια λαμβάνονται εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι δήλωσαν ξεκάθαρα τις φιλοδοξίες τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας", είπε ο Ράντεφ σε δήλωση σε δημοσιογράφους στη Σόφια.
Πρόσθεσε ότι αναμένει σωστές ενέργειες τόσο από τη βουλγαρική κυβέρνηση όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς "για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων στη διαδικασία της διεύρυνσης".
"Αυτό σημαίνει να εγγυηθούμε τη μη αναστρεψιμότητα και τη βιωσιμότητα στην επικύρωση των αρχών της δημοκρατίας και των κύριων κριτηρίων σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", λέει ο Ράντεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η ΕΕ δεν υποστηρίξει μια ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια, βασισμένη σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, «τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με βαλκανοποίηση».
«Σχετικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, υπενθυμίζει συνεχώς ότι η ευρωπαϊκή συναίνεση που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2022 μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των Σκοπιανών, περιγράφει ξεκάθαρα βήματα για την επίτευξη πραγματικής προόδου στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της γειτονικής χώρας.
Επίσης, η αρχή της ομοφωνίας στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ, έχει ενσωματωθεί στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα διαπραγματευτικά πλαίσια όλων των προηγούμενων και σημερινών διευρύνσεων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αντίδραση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.
Οι Βούλγαροι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως απαράδεκτες τις προθέσεις της νέας σκοπιανής κυβέρνησης στην χώρα «να μη σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες», αλλά και την πρόθεση της, όπως λένε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, να απορρίψει το αίτημα τμήματος πολιτών που αφορά την εγγύηση των δικαιωμάτων τους μέσω της ένταξης στο Σύνταγμα”.
«Μια τέτοια στάση είναι ασυμβίβαστη με την πρόοδο στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αφήνει σοβαρή ανησυχία ότι στην πολιτική της προς τους Βουλγάρους πολίτες στα Σκόπια και την Βουλγαρία, η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα των δογμάτων μιας περασμένης εποχής, που απορρίφθηκαν από όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.
Η Σόφια εκτιμά ότι το κρατίδιο έχει ήδη χάσει πολύ χρόνο στη διαδικασία έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αχρείαστων προκλήσεων και αντιπαραθέσεων με γειτονικές χώρες ( Ελλάδα).
Τονίζουν ότι η θέση της Βουλγαρίας παραμένει αμετάβλητη και ότι για να λάβει υποστήριξη στη διαδικασία εκπλήρωσης των κριτηρίων για ένταξη στην Ένωση τα Σκόπια, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς της υποχρεώσεις τους, στα υψηλότερα πρότυπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Σε αντίθεση με τον Μίτσκοσκι, ο υπουργός Μεταφορών Αλεξάνταρ Νικολόσκι δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για συνταγματικές αλλαγές υπό τη βουλγαρική υπαγόρευση και ότι, όπως είπε, δεν σχετίζονται με το διαπραγματευτικό Πλαίσιο.
Ποια είναι η εκτίμηση για την στάση των Σκοπιανών από εδώ και στο εξής
Εκτίμηση υπάρχει ότι οι Σκοπιανοί του γνωστού εθνικιστικού κόμματος VMRO, κινούνται με γνώμονα προκλητικά σχέδια τόσο κατά της Ελλάδος, όσο και κατά της Βουλγαρίας, πολίτες της οποίας ζουν στο κρατίδιο ( όπως και ελληνικής καταγωγής πολίτες αγνώστου αριθμού).
Οι Σκοπιανοί οικειοποιούνται το όνομα της ελληνικής Μακεδονίας ( Βαρντάσκα ονομάζονταν το κρατίδιο πριν τον Τίτο), αλλά και την βουλγαρική ιστορία, την οποία παρουσιάζουν ως δική τους.
Βγάζουν χάρτες με την “Μακεδονία του Πιρίν” και προκαλούν με το θράσος τους το οποίο δεν είναι ανεκτό ούτε στην Αθήνα, που θα πρέπει να σκληρύνει την στάση της, διότι το σημερινό κυβερνητικό κόμμα “ πατρονάρεται” από την Άγκυρα και τον Τούρκο πρέσβη στα Σκόπια.
Η τύχη του κρατιδίου των Σκοπίων μελλοντικά θα είναι πολύ άσχημη, ειδικά σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης, αφού το ήμισυ του εδάφους κατοικείται από Αλβανούς στην καταγωγή.