Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

"Εναγγαλισμός" Γαλλίας-Σερβίας-RAFALE-Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου-Κοσσυφοπέδιο στο "τραπέζι" Μακρόν-Βούτσιτς

O Πρόεδρος της Σερβίας  πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στη Γαλλία όπου θα συζητήσει την απόκτηση 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο βαλκανικό έθνος, καθώς και τις σχέσεις της χώρας του με το Κόσσοβο.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της 8ης Απριλίου, ο Βούτσιτς είπε ότι η προμήθεια των τζετ θα δώσει σημαντική «νέα δύναμη» στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις.

Κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη Σερβία από τη Γαλλία

Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, ο Βούτσιτς συναντήθηκε στο Παρίσι με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Electricite de France (EDF). Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που θεσπίζει ένα πλαίσιο για πιθανή συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης και της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας στη Σερβία θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια ενώ παράλληλα θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους εκπομπών άνθρακα.

Είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και ότι ελπίζει πως η Σερβία θα έχει πυρηνική ενέργεια έως το 2035, σημειώνοντας ότι χρειάζονται μερικά χρόνια για να πραγματοποιηθεί μια μελέτη σκοπιμότητας και περίπου επτά χρόνια για την κατασκευή ενός εργοστασίου.

Μετά την καταστροφή του 1986 στο Τσερνομπίλ, η Σερβία απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας. Ο Βούτσιτς είπε τον περασμένο μήνα σε διάσκεψη στις Βρυξέλλες ότι θα επιδιώξει να αλλάξει τη νομοθεσία.

Η Γαλλία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην μη στρατιωτική πυρηνική ανάπτυξη. Οι πυρηνικοί σταθμοί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60%  της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Αγκάθι" το Κοσσυφοπέδιο για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ 

Ξεχωριστά, οι δύο ηγέτες συζήτησαν  τις εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.  Ως γνωστόν το Βελιγράδι και η Πρίστινα υπέγραψαν συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2023 για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα προβλεπόμενα βήματα που πρέπει να λάβει κάθε πλευρά.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι «το θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί υπόσχεση και δέσμευση για το μέλλον της περιοχής» και ότι όλα αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι. .

«Η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι κάθε βήμα της συμφωνίας θα εκπληρωθεί», είπε ο Μακρόν. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να συλληφθούν όλοι οι συμμετέχοντες στην επίθεση στην Μπανίσκα.

«Θέλω επίσης η Πρίστινα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, καθώς και να γίνουν σεβαστές οι εκλογές με πλήρη δημοκρατική νομιμότητα, ειδικά σε δήμους με σερβική πλειοψηφία», είπε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την κοινή ομιλία στο Παρίσι είπε ότι η δήλωση ότι η Πρίστινα και το Βελιγράδι «κάτι έχουν κάνει» στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων δεν είναι αλήθεια, αφού «η μια πλευρά δεν έχει κάνει τίποτα», αναφερόμενος προς το Κόσοβο.

Μιλώντας για τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υποστήριξε ότι η Σερβία έχει εκπληρώσει «τρία πράγματα» όσον αφορά τη Συμφωνία για τον δρόμο προς την εξομάλυνση – που επιτεύχθηκε πέρυσι – και προϋπόθεση ήταν η συγκρότηση της Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο , την οποία δεν έχει εκπληρώσει το Κοσσυφοπέδιο.

«Το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιεί έκνομες πράξεις στο βορρά, ενώ δεν υπάρχει έρευνα για τον τραυματισμό Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο», είπε ο Βούτσιτς.

Η απόκτηση 12 Γαλλικών  μαχητικών RAFΑLE  στο επίκεντρο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε στο Παρίσι επίσης και  με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκόρνου, με τον οποίο είχε προγραμματιστεί να συζητήσουν για την αμυντική βιομηχανία και την άμυνα, με την αγορά  12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μετά τη συνάντηση, ο Βούτσιτς δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλα τα σημαντικά θέματα με τον Μακρόν, προσθέτοντας ότι του υπέδειξε τις ασύγκριτα καλύτερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Γαλλίας.

«Είμαι περήφανος που απόψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχα την ευκαιρία να συζητήσω όλα τα σημαντικά θέματα με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από τα γεωπολιτικά έως τα διμερή και τα πιο στρατηγικά ζητηματας για τη Σερβία και τον λαό μας», έγραψε ο Βούτσιτς στον λογαριασμό στο Instagram «buducnostsrbijeav».

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα πρέπει να πριμοδοτήσει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο συμμάχων της Γαλλίας-Σερβίας.

Η τυχόν  αγορά  δώδεκα (12)  Γαλλικών μαχητικών RAFALE από τη Σερβία, θα  σημάνει την στροφή της στην Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και απομάκρυνσή της από την αντίστοιχη Ρωσική.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του Βελιγραδίου  για ένταξη στην ΕΕ.

Τέλος  άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να εξετάσουμε από κοινού με τη Γαλλία την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  στη χώρα μας, στα πρότυπα της Σερβίας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...