Σύμφωνα με τον βουλγαρικό τύπο, μέλη του βουλγαρικού κοινοβουλίου εξετάζουν μια σημαντική πρόταση σχετικά με τη δωρεά πυραύλων για βουλγαρικό σύστημα αεράμυνας S-300, ένα κομβικό στοιχείο για την προστασία του εναέριου χώρου της χώρας.
Όπως αναφέρει ο τύπος της χώρας πολλά βασικά βουλγαρικά κόμματα όπως το GERB [Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας], το SDS [Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων], το PP [Η αλλαγή συνεχίζεται], το DB [Ναι Βουλγαρία] και το DPS [Κίνημα για τα Δικαιώματα και Freedoms] πρότειναν την προσφορά πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η προτεινόμενη βοήθεια περιλαμβάνει αντιαεροπορικά κατευθυνόμενους πυραύλους που προορίζονται για το σύστημα αεράμυνας S-300.
Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από εξέχοντες Βούλγαρους πολιτικούς όπως οι Μ.μπορισωφ [GERB], Χ.Ιβανώφ [DB], Ντ. Πεέφσκι[DPS], Κ,Πέτκωφ [PP],κα.
Υποτίθεται ότι η πρόταση έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει λόγω της σημαντικής εκπροσώπησης των προτεινόμενων κομμάτων στο κοινοβούλιο, ορισμένα από τα οποία [GERB, PP, DB, SDS] επεκτείνουν αυτή τη στιγμή την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.
Η Βουλγαρία θα δωρίσει πυραύλους S-300 με δυσλειτουργία στην Ουκρανία
Ενώ τέτοιες ειδήσεις μπορεί συνήθως να αντιμετωπίζονται ως τυπικές, μια δήλωση του βουλευτή Ι.Μίρτσεφ, προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.
Ο Μίρτσεφ πρότεινε ότι οι πύραυλοι S-300, που θεωρούνται άχρηστοι από τον βουλγαρικό στρατό, θα μπορούσαν ουσιαστικά να λειτουργήσουν ως ανταλλακτικά για τους Ουκρανικούς αντίστοιχους πυραύλους.
Σύμφωνα με τα σχόλια του Μίρτσεφ, οι πύραυλοι δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν στην Βουλγαρία, ενώ οι Ουκρανοί διαθέτουν την απαραίτητη ικανότητα για να τους χρησιμοποιήσουν.
Το αίτημα αυτό έχει ενεργοποιηθεί από τις διαδικασίες που ακολούθησε το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 21 Ιουλίου 2022, σχετικά με τη συντήρηση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συγκροτήματος S-300.
Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα [BSP] ζήτησε την παραίτηση του Todor Tagarev, υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας. Η δωρεά θα αποδυναμώσει τη βουλγαρική άμυνα Η Aerospace Defense Concern, «Almaz Antey», ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.
Δήλωσαν την αδυναμία τους να επισκευάσουν κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου 5В55Р[К] και πρότειναν στις βουλγαρικές αρχές να απευθύνουν τα αιτήματά τους στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας για το σωστό μοντέλο πυραύλων—μια πρόταση που η Βουλγαρία απέρριψε.
Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του βουλγαρικού στρατιωτικού προσωπικού.
Έτσι σιγά οι βουλγαρικοί πύραυλοι S-300 θα βγαίνουν άχρηστοι και θα δωρίζονται στο Κίεβο, χωρίς ανταλλάγματα.
Παλαιότερες έγκαιρες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα ήταν δυνατό να δεχθεί τη μεταφορά των S-300 στην Ουκρανία εφόσον αντικατασταθούν με Patriot νέας γενιάς.
Οι S-300 είχαν παραγγελθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1997 και είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη το 1999. Η μεταβίβαση των πυραύλων από την κυπριακή στην ελληνική ιδιοκτησία έγινε το 2007.
Η Αθήνα έδωσε ως αντάλλαγμα στη Λευκωσία TOR M1 (πύραυλοι μικρού βεληνεκούς τους οποίους πλήρωσε) και τα πυροβόλα «Σουζάνα», σλοβάκικης κατασκευής και προέλευσης. Οι S-300 παρέμειναν και παραμένουν στην Κρήτη σε αδρανή κατάσταση, παρότι τα ραντάρ τους λειτουργούσαν και από καιρού εις καιρόν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κάποιες τοπικές ασκήσεις.
Η μοναδική βολή των S-300 είχε γίνει το 2013 και στοίχισε περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορα τεχνικά προβλήματα λόγω έλλειψης επαρκούς συντήρησης.