Βαλκάνια

Το Παρίσι υπόσχεται “άμεση και αδυσώπητη” απάντηση στο Νίγηρα που “θέλει” τη Ρωσία: Σύντομα για ειδικές επιχειρήσεις το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης "Suffren"

Δέκα αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Νίγηρα, χώρας της Αφρικής που αιματοκυλίζουν οργανώσεις τζιχαντιστών, ως τώρα συμμάχου-κλειδιού της Δύσης στο Σαχέλ, ανέτρεψαν μέσω πραξικοπήματος τον δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, στην εξουσία από το 2021.

Μετά το Μαλί και τη Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας γίνεται έτσι η τρίτη χώρα του Σαχέλ, περιφέρειας αντιμέτωπης με αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων οι οποίες ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, που βιώνει στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.

Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, το παλάτι των Ηλυσίων σηματοδότησε επίσημα την αποφασιστικότητα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, να προστατεύσει τους πολίτες του εάν παραστεί ανάγκη.

Οι διαδηλώσεις που σάρωσαν την περιοχή έξω από τη γαλλική πρεσβεία, προκάλεσαν ανησυχία και έντονη ανταπόκριση από τις γαλλικές αρχές. Στην ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό γραφείο, τονίζεται ότι ο Μακρόν «δεν θα ανεχθεί καμία επιθετικότητα κατά της Γαλλίας και των συμφερόντων της».

«Θέλουμε τη Ρωσία. Θέλουμε συνεργάτες να μας συνοδεύουν στην ανεξαρτησία μας. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ξαδέρφων μας στο Μάλι και την Μπουρκίνα», είπε ένας διαδηλωτής. Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχηγός της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας «Βάγκνερ», Evguéni Prigojine, έσπευσε να καλωσορίσει το πραξικόπημα του στρατηγού Chiani.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων εξέφρασε ξεκάθαρα την ετοιμότητά του να απαντήσει σε ενδεχόμενες απειλές ή επιθέσεις κατά Γάλλων πολιτών.

 «Όποιος επιτεθεί σε Γάλλους υπηκόους, στον στρατό, στους διπλωμάτες και στα δικαιώματα διέλευσης θα έβλεπε τη Γαλλία να απαντά αμέσως και απερίσπαστα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ανεχθεί καμία επίθεση κατά της Γαλλίας και των συμφερόντων της», προειδοποίησε η γαλλική προεδρία, προτού υπενθυμίσει τη στήριξη του Παρισιού σε όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες (ξεκινώντας από εκείνες της Οικονομικής Κοινότητας Αφρικανικών Κρατών της Δύσης – ECOWAS) με στόχο « την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στην αυξανόμενη ένταση και τις διαδηλώσεις στον Νίγηρα, όπου οι ντόπιοι απαιτούν το κλείσιμο των ξένων βάσεων. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι, η δήλωση του Γάλλου ηγέτη οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες του Νίγηρα είναι υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία και για το Παρίσι αυτό είναι μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος και επιρροής.

Για τη Γαλλία, ο Νίγηρας είναι βασικός εταίρος στην περιοχή του Σαχέλ. Εκτός από τις εκτιμήσεις σχετικά με την προμήθεια ουρανίου, μέσω της τοποθεσίας Arlit, που λειτουργεί από την Orano (πρώην Areva), αυτή η χώρα φιλοξενεί περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες που συμμετέχουν σε αποστολές κατά της τρομοκρατίας και συνεργασίας με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της υποβρύχιο Suffren για ειδικές επιχειρήσεις

Αν και έγινε επίσημα δεκτό σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 2022, το υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης (SNA) «Suffren», το πρώτο σε μια σειρά που θα περιλαμβάνει έξι μονάδες, δεν έχει ακόμη όλες τις δυνατότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε: του λείπει αυτή που του επιτρέπει να αναπτύξει κομάντος μέσω του υποβρύχιου προωθητήρα 3ης γενιάς (PSM3G), χάρη σε ένα αφαιρούμενο τμήμα καταστρώματος (που ονομάζεται επίσης Dry Dock Shelter, ή DDS).

Το απόρρητο των ειδικών επιχειρήσεων στερεί λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το νέο υποβρύχιο. Γνωρίζουμε μόνο ότι, παράγεται από την Exail (πρώην Ομάδα ECA), ως μέρος μιας συνεργασίας με τον Commando Hubert, και ότι μπορεί να μεταφέρει περίπου δέκα άνδρες  μάχης των ειδικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δοκιμών, το «Suffren» ολοκλήρωσε την επικύρωση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων πριν γίνει δεκτό στην ενεργό υπηρεσία. Τα SSN κλάσης «Suffren» εκτελούν τις ίδιες αποστολές με τα SSN κατηγορίας Rubis (προστασία μονάδων υψηλής αξίας, συλλογή πληροφοριών, παρέμβαση) με ανώτερες διαφοροποιητικές ικανότητες (ταχύτητα, αντοχή, υποστήριξη ειδικών δυνάμεων, ικανότητα προσβολής κατά ξηράς με πυραύλους κρουζ).

«Είναι ένα πραγματικό εργαλείο άρνησης πρόσβασης. Υπάρχουν πολύ λίγα έθνη που διαθέτουν αυτόν τον τύπο  και κατέχουν την παγκόσμια ικανότητα του τρίπτυχου PSM-DDS-SNA. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του PSM3G είναι επαναστατικές σε σύγκριση με το σημερινό PSM2G», εξηγεί  το Γαλλικό Ναυτικό.

Ωστόσο, προς το παρόν, το «Suffren» δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτό το PSM3G σε λειτουργία (ούτε πιθανώς και drones),  δεδομένου ότι το τμήμα  του καταστρώματος του δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί από το General Management Armament (DGA).

Αλλά φαίνεται να είναι  μόνο…. θέμα χρόνου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ