Οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο ( Νότια Σερβία) ζητούν δικαιοσύνη, ανακοίνωσε το Κόμμα του Αλβανικού Δημοκρατικού Εθνικού Μετώπου.
Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στην Πρίστινα, «ενάντια στην πίεση που ασκεί η Σερβία στους Αλβανούς στην κοιλάδα της Πρέσεβο» ( Νότιο Σερβία).
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι ζητούν σεβασμό των δικαιωμάτων και ίση μεταχείριση των πολιτών στην Κοιλάδα.
«Σταματήστε την προσπάθεια αλλοίωσης της ταυτότητας των Αλβανών» και δώστε «Ίσα δικαιώματα για την αλβανική κοινότητα στην κοιλάδα του Πρέσεβο, Μεντβέγκια και Μπουγιάνοβατς όπως κάθε λαός στην Ευρώπη», έγραφαν σε μερικά από τα πανό τους οι Αλβανοί.
Το Πρέσεβο βρίσκεται στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και αποτελείται από δύο Δήμους, το Presevo και το Bujanoc, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι Αλβανοί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2021 είχε ζητήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την περιοχή.
«[Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο] ανησυχεί βαθύτατα για τους ισχυρισμούς ότι οι σερβικές αρχές κάνουν κατάχρηση του νόμου σχετικά με τη διαμονή των πολιτών αλβανικής εθνικότητας που ζουν στη νότια Σερβία με συστηματικό και διακριτικό τρόπο · ζητεί ανεξάρτητες και διεξοδικές έρευνες για αυτούς τους ισχυρισμούς και για τις σερβικές αρχές, ώστε να σταματήσουν κάθε πρακτική και στόχευση που εισάγει διακρίσεις », ανέφερε το ψήφισμα που είχε εγκριθεί στις 25 Μαρτίου 2021.
Το ίδιο όμως Κοινοβούλιο δεν έβγαλε άχνα για εγκλήματα των Αλβανών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, το πογκρόμ, τις διώξεις, τις δολοφονίες αθώων Σέρβων πολιτών το 2004 για παράδειγμα μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος της κοιλάδας του Πρέσεβο σημείωσε ότι ο αλβανικός πληθυσμός αυτής της επικράτειας (εντός της Σερβίας) επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην αποκαλούμενη δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.
Είχε τονίσει επίσης, ότι η επιθυμία όλων των Αλβανών είναι να ζουν σε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο και ότι αυτό ήταν μια ιδέα πολλών ετών, ειδικά όταν το 1992 η πλειοψηφία των Αλβανών "επέλεξε.
Διαφωνία μεταξύ Σέρβου προέδρου και ΓΓ του ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Α.Βούτσις τόνισε ότι ο τραυματισμός Στρατιωτών της KFOR στις 29 Μαΐου στον δήμο Zvecan του Κοσσυφοπεδίου από Σέρβους πολίτες «είναι απαράδεκτος», ενώ ο Σέρβος ηγέτης απάντησε ότι για όλα αυτά κατηγορεί τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.
Η ουσία είναι ότι ειδικά εκεί, το παιχνίδι που παίζουν ΕΕ , ΗΠΑ και Τουρκία είναι πολύ μεγάλο και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Οι Τούρκοι έχουν βάλει για τα καλά πόδι στο Κόσσοβο
Η Τουρκία παρείχε στους Κοσοβάρους εξοπλισμό αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο διάστημα, ενώ εντατική εργασία γίνεται και για την εκπαίδευση του προσωπικού από την Πρίστινα.
Σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή το σώμα των Τούρκων στρατιωτών εντός της KFOR είναι το πολυπληθέστερο (780 σε σύνολο 4.511), ακολουθούμενο από στρατιώτες από τις ΗΠΑ (679).
Τον Οκτώβριο του 2023, Τούρκος Στρατηγός θα αναλάβει τη διοίκηση της KFOR και αναμένεται ότι εκείνη τη στιγμή η Άγκυρα θα έχει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, οι περισσότεροι από αυτούς θα σταθμεύουν στους στρατώνες "Sultan Murat" κοντά στο Πρίζρεν.
Επίσης πρόσφατα υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Πρίστινα για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα".
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το 2018, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η μετατροπή των δυνάμεων Εθνοφυλακής σε τακτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου εντός δέκα ετών (το 2028) και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα που επενδύει περισσότερο στο αναφερόμενο έργο.
Ο Σέρβος απόστρατος Συνταγματάρχης Μπόσκο Ζόριτς μιλώντας στο Kosovo Online δηλώνει ότι η Τουρκία παίζει διπλό παιχνίδι.
"Από τη μια πλευρά, λένε ότι είναι εταίρος και φίλος της Σερβίας και ότι υποστηρίζουν την ειρήνη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά από την άλλη δωρίζουν όπλα στους Κοσοβάρους.
Όταν κλιμακώθηκε αυτή η κρίση, έστειλαν περισσότερους από 500 στρατιώτες στο Κόσσοβο και προσωπικά πιστεύω ότι η παρουσία Τούρκων στρατιωτών δεν είναι καλή για την ασφάλεια του λαού μας στο Κοσσυφοπέδιο.
Τώρα, είναι ενδεικτικό ότι η άφιξη του Τούρκου στρατηγού και επικεφαλής της KFOR, όπου μέχρι στιγμής εναλλάσσονταν Αμερικανοί, Γερμανοί και Ιταλοί διοικητές, πρόσφατα και στρατηγός από την Ουγγαρία, συμπίπτει με την προμήθεια drones από την Τουρκία», λέει ο Ζόριτς.
Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε στο «Pink» ότι η Τουρκία παρέδωσε σοβαρά οπλικά συστήματα στην Πρίστινα.
"Μιλήσαμε με τον Τούρκο πρέσβη, το συμφέρον του κράτους είναι να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία, είναι ένας ισχυρός παίκτης. Είναι γεωπολιτικός παίκτης. Η επιρροή της στα Βαλκάνια δεν πρέπει να αγνοηθεί.
Απλώς ακούστε πώς μιλά ο Ερντογάν για την επέτειο της Σρεμπρένιτσα και τι δίνει στους Κοσοβάρους. Μας πρόσφεραν και εμάς Bayraktar, αλλά ο πρόεδρος αρνήθηκε. Θα πάρουμε κάτι άλλο, καλύτερο.
Δεν έχουν χρήματα να το αγοράσουμε, αλλά θα είναι δωρεά. Όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα έχουν τον ίδιο στόχο, είναι απλώς θέμα υλοποίησης ή επίτευξης αυτού του στόχου. Και αυτός είναι το Κοσσυφοπέδιο να είναι εντελώς ανεξάρτητο και να πάει για ένωση με την Αλβανία”, ανέφερε ο ίδιος.
Ο Σέρβος ερευνητής του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης Ντάρκο Ομπράντοβιτς αναφέρει ότι η Άγκυρα θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως κομμάτι στην σφαίρα επιρροής της.
Η Άγκυρα επιδιώκει γεωπολιτική υποβάθμιση και υποταγή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας σε μακρύ χρονικό διάστημα ( με χρήση και μεταναστών) με σαφή στόχο την ακύρωση των κατακτήσεων της περιόδου 1912-13.
Όσοι έχουν απορία ας δουν τα βιβλία του τουρκικού υπουργείου παιδείας για την περίοδο αυτή, και πως παρουσιάζεται σήμερα , αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για την Ρούμελη, όπως ονόμαζαν τα Βαλκάνια παλαιά οι Τούρκοι.
Αν δεν ξυπνήσουν όλες οι χώρες της περιοχής, τότε η Άγκυρα θα πετύχει πολλά από όλα τα έκνομα σχέδια της, τα οποία βγάζει από συρτάρια παρά την οικονομική κρίση και την αναζήτηση ρευστού από τον Ερντογάν.