Βαλκάνια

Έτοιμο να επέμβει το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο: "Θα αντιδράσουμε σε πράξεις βίας"- Επιθετική ρητορική κατά Σέρβων από την Πρίστινα

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που πράξεις βίας ανάλογες με τα πρόσφατα γεγονότα απειλήσουν την ειρήνη, σύμφωνα με τον Άντζελο Μικέλ Ριστούτσια (Angelo Michele Ristuccia), διοικητή του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης με δημοσιογράφους από το αρχηγείο του στα περίχωρα της πόλης Πρίστινα, ο Ριστούτσια εκτίμησε ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι πολύ τεταμένη, παρά τη σχετική ηρεμία των τελευταίων ημερών.

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση αυτή τη στιγμή, διότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση αυτής της κατάστασης είναι μια πολιτική απόφαση που βασίζεται στην προθυμία και των δύο πλευρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Αλλά πρώτα να αποκλιμακωθεί η κατάσταση", δήλωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είμαστε εδώ για να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης και να εκτονώσουμε τις εντάσεις που θα αυξηθούν. Έτσι, το μόνο που μπορώ να πω είναι να καλέσω και τα δύο μέρη να λάβουν όλα τα μέτρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Όλοι οι άνθρωποι στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, την εθνοτική τους καταγωγή, τον πολιτισμό τους, δεν χρειάζονται να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση".

Κατά την υπεράσπιση τριών δημαρχείων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 30 ειρηνευτικοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές στα τέλη Μαΐου. Πενήντα δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο φυλάει το Κοσσυφοπέδιο από τη λήξη του πολέμου το 1999, αποφάσισε να αναπτύξει επιπλέον 700 στρατιώτες και να θέσει άλλο ένα τάγμα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, ανεβάζοντας τη δύναμή του σε περίπου 4.511.

Στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο κατοικείται κυρίως από Σέρβους, σημειώνονται οι χειρότερες εντάσεις από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σερβία το 2008.

Όπως γράφαμε νωρίτερα στο Πενταπόσταγμα, Σέρβοι διαδηλωτές έκλεισαν ξανά τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας. Δεν ησυχάζουν ούτε οι Σέρβοι αλλά ούτε και οι Κοσοβάροι στο Κοσσυφοπέδιο, αφού οι μεν επιζητούν πλήρη κυριαρχία σε ολόκληρη την επαρχία της Σερβίας, ενώ οι Σέρβοι αυτονόμηση από την Πρίστινα.

Τα συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έκλεισαν λόγω οδοφραγμάτων που έστησαν Σέρβοι διαδηλωτές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε την αδυναμία κίνησης λεωφορείων και φορτηγών από το Κοσσυφοπέδιο προς τα συνοριακά περάσματα Γιαρίνε και Μερντάρε προς και από την Σερβία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοσσυφοπεδίου, Ζελάλ Σβέτσλα (Xhelal Sveçla), σχολίασε τη σύλληψη του υπαλλήλου της Telekom Ουρός Βουκασίνοβιτς (Uroš Vukašinović) από το Λεποσάβιτς.

Ο Σβέτσλα δήλωσε ότι θα συλλάβει οποιονδήποτε, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνεται για τη βία κατά των δημοσιογράφων.

Έγραψε στο Facebook ότι τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν τις τελευταίες τρεις ημέρες για, όπως υποστηρίζει, βίαιες και εγκληματικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, ενώ ο τρίτος είναι ο Ουρός Βουκασίνοβιτς.

"Αυτοί οι εγκληματίες, οι οποίοι λαμβάνουν εντολές από το Βελιγράδι για αυτές τις επιθέσεις, θα αντιμετωπίσουν τώρα τη δικαιοσύνη. Δεν θα σταματήσουμε, οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τη βία και τα εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων θα συλληφθεί", έγραψε ο Sveçla.

Δήλωσε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί παράδειγμα λειτουργικής δημοκρατίας. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επιτίθεται σε πολίτες, να εκφοβίζει δημοσιογράφους και να παραβιάζει τη συνταγματική μας τάξη", έγραψε ο Σβέτσλα.

Οι εντάσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών κορυφώνονται, ενώ το ΝΑΤΟ φαίνεται έτοιμο να επέμβει στην περιοχή ανά πάσα στιγμή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ