Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Θέλουν και οι Βούλγαροι το ελληνικό μοντέλο παράδοσης όπλων στο Κίεβο-Οργή του προέδρου της χώρας

“Φωτιά” έχει ανάψει το ελληνικό μοντέλο (MARDER BMP-1) παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, στην γειτονική Βουλγαρία, για αυτό είχαμε ηχηρή παρέμβαση του προέδρου και πρώην Α/ΓΕΑ της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας Ρ.Ράντεφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι “ είναι απαράδεκτο μεγάλος αριθμός πολιτικών κομμάτων στη χώρα να βλέπει τον βουλγαρικό στρατό όχι ως εγγυητή της ασφάλειας της χώρας, αλλά ως δωρητή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».
Αυτό δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος αφού γνώρισε την ανάλυση της κατάστασης και την προετοιμασία των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2022.

«Νομίζουν κάποιοι ότι δίνοντας τα παλαιά ρωσικά όπλα θα λύσουν αμέσως τα προβλήματα του εκσυγχρονισμού του στρατού μας.

Το παράθυρο είναι τώρα κλειστό, αλλά το πιθανό ποσό που θα λαμβάναμε δεν είναι τίποτα μπροστά στο υπόβαθρο που απαιτείται για επαεξοπλισμό του βουλγαρικού στρατού.

Ορισμένες χώρες ( Ελλάδα) από αυτές τις τριγωνικού τύπου  συμφωνίες έλαβαν 15 άρματα μάχης, τι είναι 15 άρματα μάχης μπροστά στην ανάγκη για νέο οπλισμό.

Δεύτερον, είναι θέμα αντικατάστασης παλιού εξοπλισμού με παλιό εξοπλισμό άλλου τύπου.
Τρίτον, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής, πρέπει να παρέχουμε τις υπάρχουσες πλατφόρμες και να αγοράσουμε νέες.

Δηλαδή πρέπει να τις πληρώσουμε και αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε ο Ράντεφ, καλώντας τους πολιτικούς που επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να παράσχει τα παλιά της όπλα στην Ουκρανία με αντάλλαγμα νέα σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, να απαντήσουν συγκεκριμένα τι θα σήμαινε μια τέτοια συμφωνία.

"Όλοι όσοι επιμένουν ότι αυτή η ιδέα ανταλλαγής θα λύσει τα προβλήματα, απαντήστε πότε και τι είδους κιτ θα παίρναμε σε αντάλλαγμα, πώς και με ποιο προσωπικό θα συντηρούσαμε όλο αυτό το υλικό και πότε θα μας έδιναν τα νέα όπλα;

Στο τέλος πόσο θα μας κόστιζε όλο αυτό το σχέδιο;

Γι' αυτό συγκρούομαι με τις θέσεις πολλών βουλευτών, γιατί εγώ, ως αρχιστράτηγος, είμαι υποχρεωμένος να επιμείνω ότι το αμυντικό δυναμικό δεν αποδυναμώνεται, αλλά διατηρείται και αναπτύσσεται», επεσήμανε ο Ράντεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, " η παρανόηση εκ μέρους της πολιτικής τάξης της ανάγκης εκσυγχρονισμού των βουλγαρικών ενόπλων  δυνάμεων είναι το κύριο πρόβλημα.

“Ο πραγματικός εκσυγχρονισμός του βουλγαρικού στρατού θα ξεκινήσει μόνο όταν μια νέα Εθνοσυνέλευση και μια τακτική κυβέρνηση αναλάβουν αυτό το έργο. Αλλά αυτό απαιτεί πολλή προσπάθεια και χρόνο, και έχουμε ήδη καθυστερήσει", είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ σχολίασε ότι "καθυστερούμε για την πιθανή σύναψη των λεγόμενων «τριγωνικών συμφωνιών» για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και αυτή η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί από τακτική κυβέρνηση.

Με τέτοιες συμφωνίες, δεν υπάρχει πραγματικός εκσυγχρονισμός, μόνο συμβατότητα. Δίνουμε σοβιετικά όπλα και παίρνουμε παλιά δυτικά. Εξ ου και το πρόβλημα με την επιμελητεία και την εκπαίδευση", επεσήμανε ο Στογιάνοφ.

Ο Βουλγαρικός Στρατός έχει μείνει πίσω εδώ και χρόνια και βασίζεται στο ΝΑΤΟ, και στις δωρεές των ΗΠΑ σε αμυντικό υλικό.

Aυτήν την περίοδο που η Ουκρανία αναζητά όπλα, τα βουλγαρικά συστήματα είναι σε ημερήσια διάταξη, κάτι που όμως δεν αποδέχεται ο Βούλγαρος πρόεδρος που προέρχεται από αυτές, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πολλά για το θέμα αυτό.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ