Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Ηχηρή παρέμβαση Ρώσου πρέσβη στην Σερβία-Ρώσοι της Wagner ετοιμάζουν Σέρβους παραστρατιωτικούς για το Κόσοβο

Άσχημα σενάρια και υπόγειες εξελίξεις διενεργούνται στην περιοχή της Νότιας Σερβίας, αφού πληροφορίες φέρουν Ρώσους  μισθοφόρους της Wagner να βοηθούν Σέρβους παραστρατιωτικούς να προετοιμάσουν διείσδυση στο Κοσσυφοπέδιο,ενώ  στο θέμα παρενέβη η πρόεδρος του Κοσόβου με συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τι ακριβώς λαμβάνει χώρα εκεί.

"Μισθοφόροι από τη διαβόητη οργάνωση Wagner της Ρωσίας συνεργάζονται με Σέρβους παραστρατιωτικούς για να μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικές στολές χωρίς εμβλήματα στο Κοσσυφοπέδιο", προειδοποίησε την Παρασκευή  η πρόεδρος του Κοσυφοπεδίου.

"Η μυστική επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να θέσει τα θεμέλια για μια πιθανή υβριδική επίθεση από τη Σερβία για την αρπαγή του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου", ισχυρίστηκε η πρόεδρος του Κοσόβου Β.Οσμάνι σε συνέντευξή.

Οι φερόμενες προετοιμασίες των Σέρβων παραστρατιωτικών, έχουν ως οδηγό την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, όταν Ρώσοι στρατιώτες φορώντας στολές χωρίς διακριτικά, έκαναν επέμβαση για την απόσχιση της χερσονήσου στην Ρωσία, τονίζει η ίδια πλευρά.

«Μεταφέρουν όπλα και στολές, αλλά επίσημα δεν αποτελούν μέρος του σερβικού στρατού. Η Σερβία θέλει να πετύχει τους στόχους της χωρίς να χαρακτηριστεί στρατιωτική επιχείρηση», είπε η ίδια στο προεδρικό γραφείο στην Πρίστινα,  πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου.

“Ο σερβικός στόχος είναι να «προετοιμάσει τις καταστάσεις για μια πιθανή προσάρτηση, όχι μέσω μιας παραδοσιακής στρατιωτικής επιχείρησης αλλά μέσω ενός υβριδικού είδους επίθεσης», τόνισε η ίδια.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου όπως και της Βοσνίας, είναι γνωστό ότι επιθυμούν ένα σχέδιο ενσωμάτωσης τους στο σερβικό κράτος, και αυτό το σενάριο στηρίζει και το Βελιγράδι.

Όλα αυτά όμως δεν τα υιοθετεί η δύση η οποία κινείται μονομερώς στην περιοχή, υποκινώντας ουσιαστικά επιθετικές κινήσεις από Σέρβους εθνικιστές, αφού ζητείται από τον Σέρβο πρόεδρο Α.Βούτσις να διαγράψει την πρώην σερβική επαρχία από το σύνταγμα της χώρας, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, και αυτή είναι η  πάσα αλήθεια.    

Η στάση αυτή πυροδοτεί κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έκρηξη συγκρούσεων στην περιοχή με αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες, και αυτό οφείλουν να το λοάβουν υπόψιν όλες οι πλευρές.

Λάδι στην “φωτιά” έριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Σερβία

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Α.Χαρατσένκο δήλωσε ότι το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση της σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα καθοριστεί σε διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Δύση στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος ότι "η Ρωσία θα κερδίσει στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι η γαλλογερμανική πρόταση για επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι αποδεκτή για τη Σερβία, καθώς «προβλέπει την αποδοχή της Σερβίας  ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στους διεθνείς θεσμούς». «Σε αντίθεση με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η γαλλογερμανική πρόταση δεν αποτελεί βάση για μακροπρόθεσμη λύση.

Αυτό το σχέδιο, όπως και πολλά άλλα, προβλέπει παραχωρήσεις από τη Σερβία χωρίς να δίνει τίποτα σε αντάλλαγμα. Πρώτα απ 'όλα, η βάση για το σχέδιο είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της, στην οποία η Δύση επιμένει», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Το Κοσσυφοπέδιο διοικήθηκε από τον ΟΗΕ μετά τον πόλεμο του 1998-99, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008.

Ο Μποκάν Χαρτσένκο είπε ότι η στάση του Βελιγραδίου θα είναι κρίσιμης σημασίας.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς είπε κατά την τελευταία σύνοδο του σερβικού κοινοβουλίου τόνισε ότι αρνήθηκε το γαλλογερμανικό σχέδιο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα η Σερβία να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο», είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς γιατί η Ρωσία δεν εμπλέκεται περισσότερο στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρώσος πρέσβης απάντησε ότι η Μόσχα εμπλέκεται σε αυτό από την «πρώτη μέρα».

Από την αρχή του πολέμου με την Ουκρανία χιλιάδες Ρώσοι έχουν μετακομίσει στη Σερβία, έχουν ανοίξει χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν ρίξει χρήμα στην κτηματαγορά.

Περίπου 100.000 Ρώσοι και μόλις μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί έχουν μεταβεί στη Σερβία, και από αυτούς 17.000 έχουν λάβει άδεια μόνιμης κατοικίας, πολλοί όμως έχουν μεταβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Σερβία έχουν φτάσει σε τρία κύματα.

Ωστόσο  η παρουσία των Ρώσων και οι δοσοληψίες του Βελιγραδίου με τη Μόσχα δημιουργούν προβλήματα στη σερβική κυβέρνηση. Η ΕΕ, ιδιαίτερα, ζητεί από τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς, να αποφασίσει η χώρα σε ποια βάρκα να πατήσει -τη ρωσική ή την ευρωπαϊκή- σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...