Μετά τις πληροφορίες για αφίξεις χιλιάδων Σύριων προσφύγων και μεταναστών στην Αν.θράκη και τα μέτρα ασφαλείας της Ελλάδος σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε συναγερμό τέθηκε και η Βουλγαρία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει κάνει αυστηρότερους τους ελέγχους στα συνοριακά περάσματα με την Τουρκία, εδώ και μια εβδομάδα.
Ειδικά μετά το περιστατικό στη Βουλγαρία, κατά το οποίο δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν το αστυνομικό τους αυτοκίνητο εμβολίστηκε από λεωφορείο που μετέφερε 47 παράτυπους μετανάστες στην πόλη Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας, η Σόφια πήρε άμεσα μέτρα στα σύνορα με την Τουρκία.
Το πρόβλημα των Βουλγάρων είναι ότι οι διακινητές δεν σταματούν στα σήματα της αστυνομίας, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί και στην βουλγαρική επικράτεια.
Οι συνήθεις ύποπτοι είναι μετανάστες και πρόσφυγες από την Συρίας και το Ιράν.
Επίσκεψη του υπουργού προστασίας του Πολίτη στην Αλεξανδρούπολη και συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του καθώς και του Αμερικανού πρέσβη
Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, για να επιθεωρήσει τα έργα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Επίσης για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάξης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογο του IVAN DEMERDZHIEV στην αίθουσα συσκέψεων του ξενοδοχείο Crecotel, αναφέρει το EVROS-NEWS.
"Προφανώς η συνάντηση και η σύσκεψη που θα ακολουθήσει με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο έχει οξυνθεί και πάλι και οι δυο χώρες που δέχονται έντονη πίεση από την Τουρκία η οποία το εργαλειοποιεί, θέλουν να έχουν κοινή στάση αντιμετώπισης
Στη συνέχεια οι δυο υπουργοί θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ θα βρεθούν και στην περιοχή των Φερών, στο σημείο όπου έχει κατασκευαστεί ο νέος φράχτης από την χώρα μας", αναφέρει το άρθρο.
Στην απόλυτη αποτελεσματικότητα του σχεδίου ΑΚΡΙΤΑΣ για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, στον Έβρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ο Υπουργός τόνισε πως τα σύνορα της χώρας είναι απροσπέλαστα, παρά τη συνεχή προσπάθεια εργαλειοποίησης παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό παροτρύνονται οργανωμένα, μέσω καμπάνιας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να εισέλθουν μαζικά στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε πως θα συναντηθεί αύριο στην Αλεξανδρούπολη με τον Βούλγαρο ομόλογό του , για να δοθεί σε όλο τον κόσμο μήνυμα κοινής αντιμετώπισης της απειλής που δέχονται τα Ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία, στον Έβρο. Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά την επιμήκυνση του τείχους κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.
Αφήνοντας αιχμές κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Υπουργός επανέλαβε πως ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ζητήσει συγγνώμη για την παραχάραξη της αλήθειας, στην περίπτωση της περίφημης τουρκικής νησίδας στον Έβρο.
Τέλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφορικά με τη λειτουργία των ΟΠΠΙ, ξεκαθάρισε πως ο Νόμος σήμερα εφαρμόζεται σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές στο πλαίσιο των σχεδίων ασφαλείας που έχουν εκπονήσει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ελληνική κοινωνία επιθυμεί την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών campus από παράνομες δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως εμπόριο ναρκωτικών, παραεμπόριο, βιασμούς και βιαιοπραγίες.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει η σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για το θέμα των μεταναστών που θέλει να πασάρει ο Ερντογάν στην ΕΕ.
Μεγάλα προβλήματα στα κέντρα μεταναστών στην Βουλγαρία κτυπούν καμπάνες για Ελλάδα
Επισημαίνουμε ότι τα κέντρα προσφύγων στη Βουλγαρία έχουν υπερβεί τη μέγιστη χωρητικότητά τους κατά περισσότερο από 20%, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BGNES.
Στη Βουλγαρία, πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, αλλά και από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Συρία, μένουν στους διαδρόμους, τις αίθουσες τηλεόρασης και τους βοηθητικούς χώρους των κέντρων προσφύγων.
«Ανά πάσα στιγμή μας φέρνουν κρατούμενους μετανάστες σε διάφορα μέρη της χώρας, σχεδόν όλοι είναι κάτω των 30 ετών και πάνω από το 95% είναι άνδρες. Πολύ σπάνια υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά τους που γνωρίζουν κάποια δυτική γλώσσα. Μερικοί από αυτούς μιλούν γαλλικά», είπε το προσωπικό από ένα από τα κέντρα.
Το πρόβλημα για την χώρα μας είναι η πορεία πολλών μεταναστών και προσφύγων προς την ελληνική μεθόριο και την Δυτική Θράκη, αυξάνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα.
Πρόκειται για κανονική εισβολή από Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική στην ΕΕ, εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών κυρίως , αφού πρόσφυγες θεωρούνται μόνο όσοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία.