"Μπαρούτι" μυρίζει κυριολεκτικά η περιοχή των Βαλκανίων, αφού π0ριν λίγο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος νέας σύγκρουσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
«Ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι μεγάλος. Θα ήμουν ανεύθυνος αν έλεγα το αντίθετο, ειδικά αφού ο κόσμος είδε τι έχει κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κούρτι στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».
«Οι Σέρβοι έχουν 48 βάσεις γύρω από το Κόσοβο. Οι διαδηλώσεις δεν ήταν αυθόρμητες, αλλά οργανώθηκαν από το Βελιγράδι με την υποστήριξη της Ρωσίας», κατέληξε ο ίδιος.
Νέα ένταση στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αφού το Βελιγράδι μετακίνησε επίλεκτες δυνάμεις του 2ου σώματος στρατού σε δύο σημεία των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο, σε αναμονή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Μιλάμε για τεθωρακισμένα οχήματα και επίλεκτες δυνάμεις, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη με κάθε ευκαιρία, ειδικά με την πρόθεση της Πρίστινα να επιβάλει την υποχρεωτική χρήση αλβανικών πινακίδων και διαβατηρίων σε 50000 Σέρβους που ζουν στην Β.Μιτρόβιτσα και πέριξ αυτής.
"Σε αυτό που οι Σέρβοι στρατηγοί αποκαλούν αύξηση «επιπέδου πολεμικής ετοιμότητας», έχουμε μετακίνηση δυνάμεων σε δύο περιοχές κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρός τους Aleksandar Vucic ταξιδεύει στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti μετά από τις πρόσφατες εντάσεις που ξέσπασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο", αναφέρει πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνοντας το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Ο στρατός της Σερβίας είναι σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένος και προετοιμασμένος από ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1999, με την συνδρομή των Ρώσων.
“Σε περίπτωση τυχόν επίθεσης εναντίον των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση μέσα σε δύο ώρες, να εισβάλουν με πλήρη πολεμική σύνθεση από τα βόρεια του ποταμού Ιμπάρ, στους τέσσερις σερβικούς δήμους ( Λεποσάβιτς, Zubin Potok, Βόρεια Μιτρόβιτσα και Zvecan, διαλύοντας την όποια αλβανική αντίσταση”, τονίζουν σερβικές πηγές.
Πρώην πρέσβης του Μαυροβουνίου αναφέρει επικείμενη εμπλοκή των Ρώσων
Ο πρώην πρέσβης του Μαυροβουνίου στο Κοσσυφοπέδιο, Ferhat Dinosha, σχολιάζοντας την κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η Πρίστινα πρέπει να συντονίσει όλες τις ενέργειές της με τους δυτικούς συμμάχους, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς έτσι θα αποτρέψει τις Σερβο-ρωσικές δυνάμεις από τη δημιουργία αναταραχής στα βόρεια της χώρας.
Σε μια συνέντευξη του στο The Geopost, ο ίδιος τόνισε ότι ο συντονισμός με τους συμμάχους θα ήταν μια εγγύηση ότι η κατάσταση δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο.
«Φυσικά δεν δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να διδάξω τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο Κοσσυφοπέδιο πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο καλός συντονισμός των βημάτων με δυτικούς φίλους, ειδικά με τους Αμερικανούς σε αυτήν την περίπτωση, ο συντονισμός των βημάτων της κυβέρνησης μαζί τους θα έδινε λύσεις. Αν δεν υπήρχε αυτός ο συντονισμός, υπάρχει σοβαρός φόβος ότι σερβικές και οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αυτόνομο τμήμα στο βορρά», δήλωσε ο Ντινόσα.
Ο διδάκτωρ Επιστημών, κοσμήτορας της Σχολής Ασφάλειας στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Πρέντραγκ Τσέρανιτς, σε αποκλειστική συνέντευξη με την ειδική ανταποκρίτρια του Πρακτορείου Ειδήσεων Alina Arsenijeva, μίλησε και για έμμεση εμπλοκή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην κρίση.
“Η ΕΕ είναι μια ψευδαίσθηση, πώς οι Σερβοβόσνιοι εμποδίζουν την είσοδο της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, γιατί η Ρωσία είναι τόσο σημαντική για τη Σερβία, ξεχνώντας ότι το Σεράγεβο που είναι στην καρδιά της Ευρώπης έχει γίνει ιδεολογικό κέντρο για τη διάδοση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού και τη στρατολόγηση τρομοκρατών.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και η Σερβία, εκβιάζονται για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όχι επειδή χρειάζονται στρατιωτικά στην συμμαχία, αλλά για να μην έχει το ΝΑΤΟ απείθαρχους Σέρβους πίσω του σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να ξεσηκώσει εξέγερση. Αυτός ο πόλεμος δια αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει το ΝΑΤΟ”, επισημαίνει ο Ćeranić.
Τούρκοι και Ρώσοι αλωνίζουν στα Βαλκάνια
Ο ίδιος ειδικός αναφέρει ότι “ η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις στα Βαλκάνια, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εκπαίδευση, και τον πολιτισμό γενικότερα.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επενδύει περισσότερους πόρους και δείχνει ανοιχτά ότι νοιάζεται πολύ για την περιοχή που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για σχεδόν πέντε αιώνες.
Η Ρωσία κάνει γνωστό ότι νοιάζεται για την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά στο πλαίσιο των συνταγματικών διατάξεων που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Ντέιτον.
Αυτό που είναι η Τουρκία για τους Βόσνιους μουσουλμάνους, είναι η Ρωσία για τους Σέρβους. Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο για τους Σέρβους από την τουρκική επιρροή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επιπλέον, υπέδειξα σε άρθρα μου ότι θα ήταν καλύτερο για τους βαλκανικούς λαούς εάν η Ρωσία και η Τουρκία, ως διεθνείς μεσολαβητές, φρόντιζαν για τις άλυτες σχέσεις τους και όχι η Βρετανία και οι ΗΠΑ”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Πρόκειται ειδικά για τον Σέρβο ειδικό για μια άκρως επικίνδυνη αντίληψη για την περιοχή των Βαλκανίων, βάζοντας τον “Λύκο” ( Τουρκία) και την Ρωσία, να επιχειρούν να ελέγξουν την περιοχή μας, επιλέγοντας την ελέυθερη δράση των Νεο-Οθωμανων του Ερντογάν στην περιοχή .
Πολλοί βλέπουν μια αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια, είτε λόγο του σχεδίου της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε με την κοινή δράση Ρώσων και Τούρκων.
Άμεσα όμως απειλούνται και τα Σκόπια αφού οι Αλβανοί και εκεί έχουν τα δικά τους σχέδια, ενώ πιθανόν και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Τούρκων.
Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις ενδέχεται να εμφανιστούν στη Σερβία
Τέλος ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Alexander Botsan-Kharchenko δήλωσε ότι η Ρωσία και η Σερβία θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων στη Σερβία. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της Σερβίας είναι κυρίαρχη υπόθεση αυτού του ευρωπαϊκού κράτους, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι και η Ρωσία ενδιαφέρεται για αυτό.
Σύμφωνα με τον Kharchenko, υπάρχει ήδη κοινό ανθρωπιστικό κέντρο στη Σερβία και στο πλαίσιο του γεγονότος ότι η Σερβία είναι φιλική χώρα προς τη Ρωσία, η Ρωσία θα συνεχίσει να αναπτύσσει στενές σχέσεις με το Βελιγράδι.
«Όσον αφορά το κοινό ανθρωπιστικό κέντρο, υπάρχει και λειτουργεί για την αντιμετώπιση κρίσεων σε περίπτωση ανθρωπιστικής καταστροφής. Όσο για τη βοήθειά μας, πρώτα απ' όλα είναι η οικονομία. Φυσικά, λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές πτυχές. Η Σερβία είναι μια φίλη χώρα και το Βελιγράδι απορρίπτει θεμελιωδώς τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά υπάρχει επίσης ένα πολιτικό στοιχείο στη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην πιο ευνοϊκή τιμή », δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία Alexander Botan-Kharchenko σύμφωνα με το SM.news. .
Το πόσο ρεαλιστική είναι η δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της Σερβίας είναι άγνωστο, ωστόσο, είναι προφανές ότι η ΕΕ και οι χώρες του ΝΑΤΟ θα το αποτρέψουν ενεργά.