Η Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης φοβάται ότι η Ρωσία θα μετατρέψει τη Δημοκρατία της Σέρπσκα σε «Βαλκανική Υπερδνειστερία».
Ο ιστότοπος του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού TRT World έγραψε για το γεγονός, εκφράζοντας την ανησυχία του καθεστώτος για τον όλο και πιο αδύναμο τουρκικό δάκτυλο στα Βαλκάνια.
«Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι του Σεράγεβο ανησυχούσαν ήδη για την επιβίωση της Β-Ε ως κυρίαρχου κράτους, αλλά μετά τις 24 Φεβρουαρίου, αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν.
Οι ενέργειες της Μόσχας στη Νότια Οσετία της Γεωργίας, την Υπερδνειστερία της Μολδαβίας και τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας εγείρουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να πλημμυρίσει τη Β-Ε με χρήματα, όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους μέσω της Σερβίας. Γι' αυτό το Σεράγεβο γνώρισε μεγάλη ανακούφιση μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από το Κίεβο».
«Αν το Κίεβο είχε πέσει στη Ρωσία, η Δημοκρατία Σέρπσκα θα είχε ήδη κηρύξει την ανεξαρτησία και θα βρισκόμασταν ήδη σε πόλεμο», δήλωσε ο Βόσνιος πολιτικός επιστήμονας Χαρούν Κάρτσιτς.
Το TRT World πιστεύει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσπαθούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, ο αρχηγός των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, δεν το έχει καταφέρει.
«Σε αυτό το σημείο, Ρώσοι «ειρηνευτές» ενδέχεται να εμφανιστούν στη Μπάνια Λούκα ή σε άλλα μέρη της Δημοκρατίας Σέρπσκα μέσω Σερβίας για να βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.
Η μετατροπή της Δημοκρατίας σε μια de facto φιλορωσική αποσχισθείσα δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια θα έθετε αυτή την «ανεξάρτητη» χώρα στα σύνορα δύο μελών του ΝΑΤΟ: της Κροατίας και του Μαυροβουνίου.
Από τη σκοπιά της Μόσχας, αυτό θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεπληρώσει το ΝΑΤΟ με το ίδιο νόμισμα, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις πιέζουν να φέρουν στη συμμαχία περισσότερες χώρες στα σύνορα της Ρωσίας», λένε Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΡΠΣΚΑ
Η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska/Ρεπούμπλικα Σρπσκα), είναι μία από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (η άλλη οντότητα είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης).
Το Σύνταγμα της ορίζει πως είναι μία εδαφικά ενιαία και αδιαίρετη συνταγματική και νομική οντότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που εκτελεί ανεξάρτητα συνταγματική, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική λειτουργία. Η Εθνοσυνέλευση και η κυβέρνηση της εδρεύουν στην πόλη Μπάνια Λούκα, αν και το Σαράγεβο παραμένει η επίσημη πρωτεύουσα.
Η Σερβική Δημοκρατία καταλαμβάνει το 49% του εδάφους της Βοσνίας αλλά μόνο το 40% του πληθυσμού. Στις 13 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς (Zeljka Cvijanovic) υποστηριζόμενη από το εθνικιστικό κόμμα SNSD.
Στις 8 Νοεμβρίου 1990 έγιναν εκλογές στις σερβικές περιοχές της Βοσνίας. Δημιουργήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1992 όταν η συνέλευση του κοινοβουλίου της περιοχής ανακήρυξε τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Republika srpskog Naroda Bosne i Hercegovine), δηλώνοντας ότι αποτελεί τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.
Στις 28 Φεβρουαρίου 1992 η συνέλευση ενέκρινε το Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. όπου σύμφωνα με αυτό η έκτασή της θα περιλαμβάνει περιφέρειες και δήμους όπου οι Σέρβοι είχαν την πλειοψηφία, καθώς και εκείνων όπου υποτίθεται ότι είχαν γίνει μειοψηφία λόγω της δίωξης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η δημοκρατία ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας και θα μπορούσε να τεθεί σε ένωση με πολιτικούς φορείς που εκπροσωπούν τους άλλους λαούς της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Το κοινοβούλιο της Βοσνίας, χωρίς Σέρβους βουλευτές, πραγματοποίησε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στις 29 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου του 1992, αλλά οι περισσότεροι Σέρβοι το μποϊκόταραν δεδομένου ότι είχαν προηγουμένως (9-10 Νοεμβρίου 1991) πραγματοποιήσει δημοψήφισμα στην Σερβική περιφέρεια, το 96% έχουν επιλέξει την ένταξη στην γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας που αποτελούνταν μόνο από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Το δημοψήφισμα έφερε την αντίδραση του Ομοσπονδιακού στρατού της Γιουγκοσλαβίας, ενώ πολλοί Σέρβοι που πήραν μέρος στον Πόλεμο της Βοσνίας και πολλοί ηγέτες τους κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκαν από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.