Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.
“Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τη Βοσνία ώστε να μην «πέσει στον γκρεμό» εν μέσω αποσχιστικών απειλών από Σέρβους εθνικιστές και διερευνούν κυρώσεις μεταξύ άλλων επιλογών”, είχε δηλώσει πριν δύο μήνες ανώτερος αξιωματούχος του State Department.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.
Ο ίδιος ανέφερε τους λόγους που Σέρβοι και Ρώσοι είναι επιφυλακτικοί στην επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων μίλησε στους Financial Times αναφέροντας τα εξής: «Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τους Σέρβους δύο φορές χωρίς ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό διαμόρφωσε μια συλλογική στάση των Σέρβων απέναντί στην συμμαχία. Είναι άδικο να περιμένουμε ότι θα συμπάσχουμε με αυτούς που μας έριξαν βόμβες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Δύση παραδοσιακά αγνοεί τη γνώμη των Σέρβων στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αποδέχονται την άποψή τους.
«Συμπαθώ τη Ρωσία, η οποία πιστεύει ότι η ασφάλειά της είναι απαραβίαστη και ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για αυτήν. Ο Πούτιν δεν μου είπε ποτέ ότι πρέπει να κάνω αυτό ή εκείνο, ενώ πάντα ακολουθούσα τη Συμφωνία του Ντέιτον», είπε ο Ντόντικ.
Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν έτοιμος να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του σχετικά με την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τους κρατικούς θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Ντόντικ απάντησε καταφατικά, δηλώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι Σέρβοι είναι αποφασισμένοι για όλα.
Παράλληλα, τόνισε ότι "δεν θέλει να προκαλέσει βία για να πετύχει τους στόχους του", (αυτό όμως δεν είναι στο χέρι του, διότι η δύση δεν θα επιτρέψει το σχέδιο του).
«Δεν θέλω πόλεμο. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα μας. Δεν θα θυσιάσω όμως την ειρήνη για χάρη του καθεστώτος της Βοσνίας», είπε ο Ντόντικ βάζοντας νέα “φωτιά” στην ήδη υπάρχουσα κρίση στην Ουκρανία.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης τόνισε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να διατηρήσει τα σύνορα που καθορίζονται από τη Συμφωνία του Ντέιτον, αλλά οι Σερβοβόσνιοι θα έχουν μεγαλύτερη αυτονομία, σημειώνοντας ότι η ισορροπία δυνάμεων διαταράχθηκε και οι Βόσνιοι προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στο κομμάτι του σερβοβοσνιακού εδάφους.
«Οι συνταγματικές εξουσίες έχουν αλλάξει. Οι κυριαρχικές μας εξουσίες έχουν μεταφερθεί στο επίπεδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι με τη Β-Ε, και αυτό μας επιβλήθηκε, αλλά εμείς θα το αλλάξουμε», τόνισε ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων.
Είναι σαφές ότιυποστήριξη της Μόσχας στους Σερβοβόσνιους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούν πολλοί, και η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημη αξίωση για ανεξαρτησία τους.
Από την πλευρά της, η ηγεσία της Σερβίας επιθυμεί την απόσχιση των Σερβοβόσνιων, καθώς και την μελλοντική ενσωμάτωση τους στο σερβικό κράτος.