Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικά εξαρτήματα στο βαλκανικό μίξερ! Ο Ακάρ προσπαθεί να “σώσει” την Βοσνία από την απόσχιση των Σέρβων

Πλήρης επιβεβαίωση ήταν το χθεσινό άρθρο μας για την επίσκεψη Ακάρ στην Βοσνία, και το απώτερο σχέδιο του με τους Σέρβους.

«Πιστεύουμε ότι η αυτονομιστική ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν ωφελεί κανέναν», είπε ο Ακάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του Σίφετ Πότζιτς στο Σεράγεβο χθες.

«Βλέπουμε τον λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο σύνολό του», πρόσθεσε ο ίδιος, (αναφερόμενος σε μουσουλμάνους, Κροάτες και Σέρβους, οι οποίοι όμως το πως είναι δυνατόν σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική να αποτελούν ένα έθνος, κανείς δεν γνωρίζει).

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να σκεφτούν λογικά, και να ενεργήσουν με σύνεση. Τα υπάρχοντα και μελλοντικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με διαπραγματεύσεις και ειρηνικά μέσα.

Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε κάθε θέμα, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, όταν μας ζητηθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Πότζιτς, από την πλευρά του, είπε ότι 89 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εκπαιδεύονται επί του παρόντος στην Τουρκία και ότι οι σχέσεις με την χώρα αυτή  γίνονται όλο και καλύτερες κάθε χρόνο.

"Εκτός από το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη", δήλωσε ο Πότζιτς.

Η ουσία είναι ότι το “ κατασκευασμένο” έθνος των Βόσνιων, κινδυνεύει πιο σοβαρά από ποτέ, ενώ ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντόντικ, έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση του κράτους, έχοντας αυτονομηθεί στον αμυντικό τομέα, το δικαστικό και φορολογικό σύστημα, και ετοιμάζεται να  ανακηρύξει την ένωση με την Σερβία.

Από την άλλη πλευρά η σημερινή Βοσνία, βασίζεται στην Συμφωνία του Ντέιτον το 1995, στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία αν διαλυθεί αυτό το κρατικό μόρφωμα στα "πλευρά " της Σερβίας, τότε η Άγκυρα  δεν θα έχει λόγο πουθενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κεμαλιστές κατηγορούν τον Ερντογάν για την αμυντική συμφωνία με την Σερβία

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου άμυνας Υποστράτηγος Esat Mahmut Yılmaz, αναφερόμενος στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σερβία, τόνισε ότι ο σκοπός των στρατιωτικών συμφωνιών-πλαισίων, ήταν να καθοριστεί η νομική υποδομή και οι αρχές συνεργασίας άλλων συμφωνιών χαμηλού επιπέδου στο μέλλον.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία πλαίσιο με τη Σερβία δεν είναι νομικά δεσμευτική και δεν φέρει καμία υποχρέωση. επομένως, δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη υποχρέωση για διεξαγωγή ασκήσεων Τούρκων και Σέρβων στα Βαλκάνια.

Οι βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης, ειδικά οι Κεμαλιστές, σημείωσαν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια των στρατιωτικών εγγράφων και την κοινοποίησή τους στην σερβική πλευρά, σε αντίθεση με παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν διευκρινίστηκε ότι το στρατιωτικό προσωπικό και οι φοιτητές που επισκέπτονται την Τουρκία δεν θα απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας.

Οι Κεμαλιστές τονίζουν επίσης ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη Σερβία, στην περιοχή όπου η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, είναι έγκλημα.

“Δεν είναι δυνατόν αυτές οι χώρες, που έχουν σοβαρά προβλήματα με τη Σερβία, να μην αντιδράσουν αρνητικά προς την Άγκυρα, για την ανάπτυξη των στρατιωτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της Σερβίας με τη συνεισφορά της Τουρκίας”, τόνισε Τούρκος βουλευτής.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε αποκαλύψει πρόσφατα το ενδιαφέρον της χώρας του, για την αγορά όπλων, εξοπλισμού από την Τουρκία.

«Οι ειδικοί μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά ορισμένων όπλων, εξοπλισμού και όπλων από την Τουρκία και ταυτόχρονα εκφράσαμε την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε στη μεταφορά τεχνολογίας και στην ίδρυση κοινών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας», είχε δηλώσει ο Βούτσιτς.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται σοβαρά για την προμήθεια του τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar TB2.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ για τα τουρκικά συστήματα UAV και σίγουρα θα εξασφαλίσουμε περισσότερα στο μέλλον. Θα δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πολύ καλά UAV. Πρέπει να επαινέσω τους Τούρκους κατασκευαστές», είπε ο Βούτσις.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και οι επιχειρηματικοί του συνεργάτες επωφελούνται πάρα πολύ από τις πωλήσεις αμυντικής βιομηχανίας και στρατιωτικών ειδών.

Τα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, τα οποία έχουν κάνει όνομα τα τελευταία χρόνια σε πολλές ζώνες μάχης όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παράγονται επίσης από τον γαμπρό του Ερντογάν, Selçuk Bayraktar.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ