Επίσημη επίσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πραγματοποιεί σήμερα αντιπροσωπεία του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, με επικεφαλής τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ.
Εκεί ο Τούρκος υπουργός άμυνας θα συναντηθεί με τον Βόσνιο ομόλογο του Sifet Podžić, καθώς και με την αντιπροσωπεία των βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων.
Όλα μέχρι εδώ μοιάζουν να αφορούν μια συνηθισμένη εθιμοτυπία μεταξύ δύο χωρών, της Τουρκίας και της Βοσνίας, μόνο που και φυσικά και δεν έχουν έτσι τα πράγματα, αφού ο Τούρκος υπουργός έχει πιθανότατα ειδική αποστολή από την δύση, και τίποτα μα τίποτα δεν είναι τυχαίο αυτήν ειδικά την κρίσιμη περίοδο στα Βαλκάνια.
Οι Σερβοβόσνιοι έχουν θέσει ουσιαστικά τον εαυτό τους εκτός της δομής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με στήριξη από Βελιγράδι και Μόσχα, ενώ ετοιμάζονται για επίσημη απόσχιση από την “χώρα” με το όνομα Βοσνία, η οποία δημιουργήθηκε το 1995.
Οι Τούρκοι λόγω καλών σχέσεων με Σέρβους, Βόσνιους μουσουλμάνους, Ρώσους, και προσωπικά ο Ακάρ, ενδεχομένως να αναλάβουν το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή για επαναφορά των Σερβοβόσνιων, στον δρόμο του ΝΑΤΟ με δυτικά ανταλλάγματα, για λογαριασμό της δύσης.
Σύμφωνα με το foreignaffairs.com, "τον Μάρτιο, η Ρωσία απείλησε με αντίποινα εάν η Βοσνία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, απείλησε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα, μία από τις Τρεις οντότητες που αποτελούν τη χώρα, θα αποσχιστεί από τη Βοσνία.
Τον Δεκέμβριο, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ψήφισε υπέρ της έναρξης διαδικασίας αποχώρησης των Σερβοβόσνιων από κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του βοσνιακού στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας, του φορολογικού συστήματος και του δικαστικού συστήματος.
Εκτός από τη Δημοκρατία Σέρπσκα, το Κρεμλίνο υποστηρίζει τους εθνικιστές Κροάτες της Βοσνίας, για να δημιουργήσουν μια ακόμη ξεχωριστή οντότητας εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".
Ο διεθνής ύπατος εκπρόσωπος στη Βοσνία, Christian Schmidt, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου τον Νοέμβριο όταν είπε ότι «οι προοπτικές για περαιτέρω διχασμό και σύγκρουση είναι πολύ πραγματικές».
Σύμφωνα με την ειδικό του περιοδικού Ivana Stradner:, “είναι καιρός οι δυτικές δυνάμεις να κινηθούν κατά της απειλής που συνιστά για τα συμφέροντά τους η ανάμιξη της Ρωσίας στα Βαλκάνια.
Και έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στην περιοχή και να δώσει προτεραιότητα στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.
Θα πρέπει η συμμαχία να στείλει την αντιυβριδική της Ομάδα Υποστήριξης στα Βαλκάνια, όπως έκανε στο Μαυροβούνιο το 2019, προκειμένου να καταπολεμήσει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και άλλες επιχειρήσεις πληροφόρησης.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να οργανώσουν έναν «συνασπισμό πρόθυμων» για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική παρέμβαση στη Βοσνία, αναπτύσσοντας ειρηνευτικές αποστολές σε στρατηγικές περιοχές, όπως η βορειοανατολική περιοχή Brcko, για να αποτρέψουν τις περιοχές που κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου.
Αυτή η δύναμη θα μπορούσε να συμπληρωθεί με ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία της ΕΕ (EUFOR), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Βοσνία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων σε όσους απειλούν τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων τον Ιούνιο, και η ΕΕ θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτές τις προσπάθειες.
Η Ρωσία βλέπει τα Βαλκάνια ως το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Πάνω απ 'όλα, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επισπεύσει την ένταξη της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ.
Κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος για το Κρεμλίνο, και τις δραστηριότητές του στα Βαλκάνια.
Η Ρωσία αντιτάχθηκε σθεναρά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τώρα, καθώς συνεχίζεται η κρίση στην Ουκρανία, ζήτησε μια νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη.
Η ενσωμάτωση της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου θα έστελνε το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δεν θα αφεθούν μόνα τους ενάντια στη Μόσχα και ότι ο Πούτιν δεν θα καθορίσει το μέλλον του ΝΑΤΟ”, καταλήγει η ίδια.
Τα Βαλκάνια, θα πρέπει να θυμίσουμε σε ειδικούς και μη, ότι αποτελούν την μεγαλύτερη “αποθήκη πυρομαχικών και εθνοτικού μίσους” στον κόσμο, και κάθε παρέμβαση απαιτεί "χειρουργικούς" χειρισμούς λόγω ιστορίας.
Η Ρωσία έχει μια βάση υποστήριξης σε Σερβία και Βοσνία ( Σεβοβόσνιοι), η οποία έχει πολύ γερά ιστορικά και θρησκευτικά θεμέλια ( και αυτό αποτελεί γεγονός), ενώ υπάρχει και το αίσθημα της ρεβάνς κατά της δύσης, από τον πόλεμο του Κοσσόβου το 1999, και τα λάθη της τότε ρωσικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά το ΝΑΤΟ, προσπαθεί μέσω της συμμαχίας, να εντάξει στους κόλπους του χώρες με τρομερό εθνοτικό μίσος( Σέρβοι-Αλβανοί), το οποίο δεν “χειραγωγείται” καθόλου εύκολα, ενώ οποιαδήποτε πιθανότητα σύγκρουσης παραμένει πάντα ανοικτή.
Σερβικές πληροφορίες ανέφεραν πριν μερικούς μήνες ότι "ήδη έχουμε μια ευρεία υβριδική "επίθεση" της Δύσης εναντίον Σέρβων και στις δύο πλευρές της του ποταμού Ντρίνα (Σερβία και Σερβοβόσνιοι), η οποία έχει προκαλέσει συναγερμό στη Μόσχα, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει όλες τις πιέσεις με στόχο την διάλυση της Δημοκρατίας Σέρπσκα και την οριστική κατάληψη του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία".
“Η Μόσχα παρακολουθεί στενά κάθε κίνηση της Δύσης, ειδικά όταν πρόκειται για τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδελφοί λαοί.”, είχε αναφέρει το ρωσικό ΥΠΑΜ πριν λίγους μήνες.
“Ο Πούτιν και οι στενότεροι συνεργάτες του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη Σερβική ηγεσία για τα τελευταία γεγονότα και τρόπους για να αποτρέψουν τις προσπάθειες του Μπάιντεν και της Δύσης, για επιβληθούν ξανά στους Σέρβους.
Μάλιστα "ο Πούτιν έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Ουάσιγκτον που έγραφε: "Δεν θα επιτρέψω στον Μπάιντεν ή σε κανέναν άλλο να σπάσει τη ραχοκοκαλιά της Σερβίας", ανέφερε σερβική πηγή διπλωματικών κύκλων.
Οποιαδήποτε συμφωνία και πιθανή είσοδο της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την Σερβία, “περνά” σίγουρα από τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, και χωρίς συμφωνία για την περιοχή των Βαλκανίων, το μόνο που θα αναμέναμε το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, θα ήταν κάποια “αναζωπύρωση”, μεταξύ Σέρβων και Αλβανών ( αφού το θέμα με το Κοσσυφοπέδιο και τους Σέρβους που ζουν εκεί δεν έχει διευθετηθεί), ή Σερβοβόσνιων και στρατού της Βοσνίας ( μουσουλμάνοι), με όλες να καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε “άγρια” αιματοχυσία.