Βαλκάνια

Ξεκίνησε η διάλυση της Βοσνίας- Τέσσερα ελικόπτερα UH-1H-II έστειλαν οι ΗΠΑ στους Βόσνιους μουσουλμάνους

Οι Σέρβοι ψήφισαν την Παρασκευή για να ξεκινήσουν τις εργασίες για την απόσυρση της αυτόνομης Σερβικής τους Δημοκρατίας από τις ένοπλες δυνάμεις, το δικαστικό σύστημα και το φορολογικό σύστημα της Βοσνίας, σε μια μη δεσμευτική πρόταση που σκοπό έχει να ανοίξει το δρόμο για απόσχιση από τη Βοσνία.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε) παρέλαβαν τέσσερα ελικόπτερα Bell UH-1H-II Huey II αξίας 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σεράγεβο στις 4 Δεκεμβρίου.

Τα ελικόπτερα χρηματοδοτήθηκαν κατά πλειοψηφία μέσω συνεισφοράς 34,2 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος του προγράμματος Εξωτερικής Στρατιωτικής Χρηματοδότησης, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από 4,3 εκατομμύρια δολάρια από τον τακτικό αμυντικό προϋπολογισμό της Β-Ε.

Η Β-Ε σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τα νέα ελικόπτερα αργότερα αυτόν τον μήνα, αφού είναι πλήρως εξοπλισμένα και προετοιμασμένα για πτήση.

 Τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, όπως μεταφορά στρατευμάτων, ιατρικές εκκενώσεις, πυρόσβεση και έρευνα και διάσωση.

Διαλύεται το βοσνιακό μόρφωμα μετά το 1995 ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος στρατιωτικής παρέμβασης ΗΠΑ-Ρωσίας

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της σερβικής περιφέρειας ισοδυναμεί με τελική απόφαση για αποχώρηση από τους θεσμούς της Βοσνίας.

«Η Βοσνία είναι ένα πείραμα… Δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιβιώσει γιατί δεν έχει εσωτερική ικανότητα να επιβιώσει», είχε δηλώσει ο Ντόντικ επικεφαλής των Σερβοβόσνιων παλαιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κόμμα του SNSD και οι σύμμαχοί του, που κυριαρχούν στο περιφερειακό κοινοβούλιο των 83 εδρών, υποστήριξαν τα συμπεράσματα για την αποχώρηση από τους θεσμούς με 48 ψήφους.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να συντάξει νέους νόμους για τον στρατό, το φορολογικό σύστημα και το δικαστικό σώμα τους επόμενους έξι μήνες, για να αντικαταστήσει τους νόμους του κράτους.

Το σύνταγμα της Βοσνίας προσαρμόστηκε μετά τον πόλεμο μέσω αποφάσεων που επιβλήθηκαν από απεσταλμένους και συμφωνιών από τις δύο περιοχές.

Ο Ντόντικ, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως μέλος της τριμερούς διεθνικής προεδρίας της Βοσνίας, θέλει να ανακαλέσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μετά τον πόλεμο και να επιστρέψει το σύνταγμα του 1995 βάσει του οποίου το κράτος εκπροσωπούνταν από βασικούς θεσμούς μόνο ενώ όλες οι εξουσίες ανήκαν στο περιφέρειες.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν τη Σερβική Δημοκρατία σε νέο πόλεμο.

«Νομίζω ότι ο δρόμος που επιλέξατε είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία Σέρπσκα και δεν μπορούμε να σας ακολουθήσουμε», είπε ο Μίρκο Σάροβιτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

Σε κοινή δήλωση, οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η πρόταση του κοινοβουλίου ήταν «ένα περαιτέρω βήμα κλιμάκωσης.

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη RS (Republika Srpska) πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνέχιση αυτού του αδιέξοδου μονοπατιού αμφισβήτησης του πλαισίου του Dayton βλάπτει τις οικονομικές προοπτικές της οντότητας, απειλεί τη σταθερότητα της χώρας και ολόκληρης της περιοχής και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Βοσνίας με την ΕΕ», ανέφεραν οι πρεσβευτές σε κοινή δήλωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ