Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό "μπαϊράκι" μέσω ''Turkish Stream'' σε Κροατία & Ουγγαρία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax έγραψε ότι η Gazprom άρχισε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ουγγαρία και την Κροατία μέσω νέας διαδρομής την Παρασκευή, και συγκεκριμένα μέσω του αγωγού TurkStream και περαιτέρω μέσω των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου.

https://www.youtube.com/watch?v=B_X9kGH-XaM

«Οι προμήθειες μέσω αυτής της διαδρομής κατέστησαν δυνατές χάρη στην κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου της εταιρείας FGSZ Ltd. στο έδαφος της Ουγγαρίας και της ολοκλήρωσης της επέκτασης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και τη Σερβία, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης Bulgartransgaz EAD και GASTRANS doo Novi Sad έχουν παραγγείλει σταθμούς συμπιεστών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

https://www.youtube.com/watch?v=6sO1h9ACiu4

Σύμφωνα με το BBC Turkish, ρωσικό αέριο είχε σταλεί προηγουμένως στην Ουγγαρία μέσω Ουκρανίας.

Με τη γραμμή αυτή και τη γραμμή Nord Stream που κατασκεύασε στη Βαλτική Θάλασσα, η Ρωσία είχε ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς να βασίζεται σε αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία, όπου βρισκόταν υπό ένταση εδώ και χρόνια.

Η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, Naftohaz Ukrayiny, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω της Ουκρανίας, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  ενεργειακή διασύνδεση Σερβίας- Ουγγαρίας 

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία Srbijagas της Σερβίας, καθώς και η FGSZ της Ουγγαρίας, ολοκλήρωσαν την κατασκευή της  διασυνοριακής διασύνδεσης τους αρχές Ιουλίου  επιτρέποντας εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkish Stream, του Ρωσικού κολοσσού Gazprom.

Η επίσημη τελετή συγκόλλησης της «χρυσής άρθρωσης» πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021 στην περιοχή του χωριού Khorgosh στη βόρεια Σερβία, κοντά στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας.

Στην εκδήλωση τότε παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν ο διευθυντής του Serbijagaz D. Bayatovic, ο πρόεδρος του ουγγρικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (GTS) FGSZ F. Szabolcs και εκπρόσωποι της ρωσικής-σερβικής εταιρείας Gastrans, η οποία είναι πελάτης του αερίου διασύνδεσης Βουλγαρίας-Ουγγαρίας. 

Αυτή η σύνδεση σήμαινε ότι ολόκληρο το γραμμικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου, από τις ακτές της Τουρκίας μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και στην είσοδο της Ουγγαρίας έχει ολοκληρωθεί.

Ο Μπατζόβιτς είχε πεί χαρακτηριστικά:

"Τέθηκε το τελικό σημείο του μεγάλου έργου που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, και η Σερβία τελικά μπόρεσε να λύσει το ζήτημα του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, όχι μόνο μέσω της Ουκρανίας αλλά και μέσω της Τουρκίας. Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 15,7 εκατομμύρια m3 φυσικού αερίου που φτάνει από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κεντρική Ευρώπη".

Με τη βοήθεια του νέου αγωγού, η Ουγγαρία θα μπορεί να λαμβάνει περίπου 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η διαδρομή του κύριου αγωγού φυσικού αερίου-διασύνδεσης στο έδαφος της Σερβίας, διασχίζει τα σύνορα με τη Βουλγαρία στην περιοχή του Zajecar, έως τα σύνορα με την Ουγγαρία στην περιοχή του χωριού Χόργκος.

Το μήκος του αγωγού αερίου είναι 402 km, διάμετρος - 1200 mm, μέγιστη πίεση - 75 bar.

Στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου υπάρχουν 4 σταθμοί μέτρησης αερίου (GMS) και 1 σταθμός συμπιεστή (CS) στην περιοχή Velika Plana με 3 μονάδες άντλησης αερίου 8 MW η κάθε μία.

Η χωρητικότητα του αγωγού - 13,88 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα / έτος φυσικού αερίου, εκ των οποίων 4 δισεκατομμύρια m 3 / έτος φυσικού αερίου προορίζεται για την εγχώρια αγορά της Σερβίας.

Νωρίτερα, οι ουγγρικές αρχές και η Gazprom στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου για περίοδο 15 ετών.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2020, η Ουγγαρία συμφώνησε με την Gazprom να προμηθεύσει 4,2 bcm φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχικές παραδόσεις στην Ουγγαρία στη νέα διαδρομή θα είναι 6 δισεκατομμύρια m 3 / έτος και μια αύξηση στα 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα / έτος αναβάλλεται έως την 1η Οκτωβρίου 2023

Οι αρχικοί όγκοι, θα προορίζονται για την Ουγγαρία και η πρόσθετη χωρητικότητα είναι 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα / έτος.  Από το 2023 ενδέχεται να στοχεύσει στην Αυστρία, όπου βρίσκεται ο κόμβος αερίου Baumgarten.

Η καθυστέρηση στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουγγαρία οφείλεται στο γεγονός,κ ότι το FGSZ μελέτησε πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Turkish Stream IHL και δεν είχε χρόνο να πραγματοποιήσει δοκιμές στην αγορά.

Τον Ιούλιο του 2020, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέδωσε διευκρίνιση στην Ενότητα 232 του Νόμου περί Αντιμετώπισης των Αντιμετωπίσεων μέσω της Αμερικής (CAATSA), η οποία προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε όσους επενδύουν σε ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής.

Η νέα διευκρίνιση επέκτεινε τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε άτομα που πραγματοποιούν επενδύσεις και που συμβάλλουν στην κατασκευή των γραμμών Nord Stream 2 και 2 του TurkStream MGP.

Η χερσαία συνέχιση της 2ης γραμμής του IHP Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας προς Ουγγαρία, έπρεπε επίσης να ξεκινήσει στις αρχές του 2020, αλλά η Βουλγαρία καθυστέρησε το έργο.

Τον Ιανουάριο του 2020, η Βουλγαρία άρχισε να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Turkish Stream MGP μόνο στην Ελλάδα και τα Σκόπια μέσω των υπαρχόντων αγωγών φυσικού αερίου, ενώ το Balkan Stream MGP (το βουλγαρικό τμήμα του κλάδου του αγωγού φυσικού αερίου από το Turkish Stream MGP) άρχισε να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Σερβία μόνο τον Ιανουάριο του 2021.

Μέχρι τον περασμένο μήνα η Τουρκία και 6 ευρωπαϊκές χώρες - Βουλγαρία, Ελλάδα, Σκόπια, Ρουμανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη λάμβαναν φυσικό αέριο από το IHP Turkish Stream, ενώ  σε αυτές προστέθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2021 η Ουγγαρία και η Κροατία  

Χάρη στον Turkish Stream, η Τουρκία ασκεί αυξημένη επιρροή στα Βαλκάνια καθιερώνοντας την "πολιτική των αγωγών". 

Ως εκ τούτου οι όποιες πολιτικές-διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις των κρατών των Βαλκανίων θα άγονται και από την ενεργειακή εξάρτηση που θα έχουν από την Τουρκία αλλά και τη Ρωσία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ