Ο Βοηθός Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, πρέσβης Φίλιπ Ρίκερ επισκέφθηκε χθες τα Τίρανα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Εντι Ράμα, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά, μερικά από τα πλήρως επαληθευμένα μέλη του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία, καθώς και με άλλους ηγέτες. Η ατζέντα του δεν περιλάμβανε συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Ιλίρ Μέτα.
Σε όλες τις συναντήσεις, ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέα Ρίκερ τόνισε τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Αλβανίας τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η Αλβανία απέρριψε την κομμουνιστική δικτατορία και αποδέχθηκε τη δημοκρατία.
Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και συνεχάρη τους ηγέτες της Αλβανίας για την επιτυχία τους στη φιλοξενία του αμερικανικού στρατού κατά την άσκηση Defender Europe 21, η οποία τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή και χαιρέτισε τη σημασία της Αλβανίας στην περιοχή και στην παγκόσμια σκηνή, καθώς η Αλβανία λαμβάνει μέρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Αναπληρωτής Βοηθός Γραμματέας επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, επισημαίνοντας πώς η πρόοδος σε αυτά τα θέματα θα προωθήσει τη δημοκρατία, την άμυνα και τις επιχειρήσεις στην Αλβανία και την Αλβανία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σημειώνει η αλβανική Politiko.
Απέφυγε συνάντηση με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα
Ο Λουλζίμ Μπασά(δ) υποδέχεται τον Φίλιπ Ρίκερ στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος
Σύμφωνα, ωστόσο, με την Gazeta Si, δεν υπήρξε καμία δήλωση από αυτές τις συναντήσεις, εκτός από αυτήν που έδωσε η αμερικανική πρεσβεία συνοδευόμενη από φωτογραφίες των συναντήσεων.
«Ο ανώτερος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε πρώτα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, μια συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, μετά επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος και συναντήθηκε με τον Μπασά».
Στην επίσκεψή του δεν συμπεριλήφθηκε συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους. Η αποφυγή της συνάντησης με τον Ιλίρ Μέτα, ίσως, αποτελεί μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τον πρόεδρο ως «ανεπιθύμητο», όχι όμως με τη μορφή με την οποία ανακοίνωσε για τον πρώην πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα.
Ωστόσο, αποφυγή συνάντησης με τον Ιλίρ Μέτα ενδέχεται να είναι μια σύμπτωση, αλλά δίνει ερωτηματικά, γιατί ο πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα όταν ο ίδιος αναφέρεται στον στρατό, λίγες ημέρες μετά το τέλος της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Αλβανία.