Ρωσικό βαλκανικό κέντρο ιδρύθηκε και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στο Βελιγράδι, με πρωτοβουλία της ρωσικής Δούμα, ως μία ακόμη απόδειξη των κοινών θέσεων Σερβίας-Ρωσίας και της ισχυρής πεποίθησης ένωσης όλων των Σέρβικών εδαφών μετά το 1995-1999 ως την μόνη λύση.
Οι κύριοι εμπνευστές είναι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Χωρών ΚΑΚ και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμα Κωνσταντίν Ζατουλίν και ο Σέρβος πρώην πρέσβης ακαδημαϊκός στην Ρωσία Σλάβενκο Τέρζιτς.
Ο Κωνσταντίν Ζατούλιν δήλωσε στους καλεσμένους του ρωσικού βαλκανικού κέντρου:
“Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Κύριε Πρέσβη, αξιότιμοι καλεσμένοι, φίλοι, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου πρώτα να δώσω τους χαιρετισμούς μου στους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον των Ρωσο-σερβικών σχέσεων", αλλά και στο άνοιγμα του ρωσικού βαλκανικού κέντρου στο Βελιγράδι».
Στην συνέχεια ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, συμπρόεδρος της διακυβερνητικής Ρωσο-σερβικής επιτροπής εμπορίου, οικονομίας, Γ. Μπορίσοφ τόνισε:
“Θέλω να πω λίγα λόγια ως ένας από τους ιδρυτές της σημερινής μας εκδήλωσης. Πρώτα απ 'όλα, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας, στο γεγονός ότι Ρωσία και Σερβία μπορεί να μην έχουν κοινά σύνορα, αφού οι λαοί μας δεν ζούσαν ποτέ σε ένα ενιαίο κράτος, αλλά κατά τη διάρκεια των αιώνων δεσμευτήκαμε σε μία μόνο πίστη, μία στάση και μια αμοιβαία, μερικές φορές ανεξήγητη, μυστική αγάπη των δύο λαών.
Ακόμα και τα τραγούδια του ρωσικού και σερβικού λαού έχουν τα ίδια θέματα. Τα τραγούδια μας μιλάνε για την Ορθόδοξη πίστη, την αγάπη για τη Πατρίδα και τη φιλία για την οποία δίνουμε την ζωή μας.
Αυτά πρέπει να θυμόμαστε πάντα. Πολλά όμως έχουν αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Είναι απίθανο η σημερινή Ρωσία να επέτρεπε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, διότι δεν επέτρεψε την καταστροφή της Συρίας και τον αφανισμό της Κριμαίας. Η Ρωσία επέζησε και έγινε ισχυρότερη σήμερα.
Για τη Ρωσία όπως και πριν, οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι παραμένουν ο στρατός, το ναυτικό και τώρα οι διαστημικές δυνάμεις, αλλά η Σερβία έχει τη Ρωσία. Δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να είμαστε αδύναμοι.
Θέλω να πω ότι αυτός ακριβώς ο λόγος μας ώθησε, μαζί με τον παλιό μου φίλο και σύντροφο, τον Ακαδημαϊκό Σλάβενκο Τέρζιτς, διακεκριμένο πρώην Πρέσβη της Σερβίας στη Ρωσία, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας μη κυβερνητικής κερδοσκοπικής οργάνωσης, το ρωσικό βαλκανικό κέντρο στο Βελιγράδι.
Αυτός ο οργανισμός δημιουργήθηκε και καταχωρήθηκε σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία.
Ιδρύθηκε από τον Σέρβο Slavenko Terzic και το Ινστιτούτο Διασποράς και Ενσωμάτωσης της Μόσχας, το οποίο ονομάζεται επίσης Ινστιτούτο των χωρών ΚΑΚ.
Ο τομέας προτεραιότητας του ρωσικού βαλκανικού κέντρου στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τον Χάρτη και τις προθέσεις μας, θα είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών της Ρωσίας, της Σερβίας και άλλων χωρών της περιοχής των Βαλκανίων, και η ανάπτυξη πρακτικών για την ενίσχυση των σχέσεων Ρωσίας-Σερβίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το Βαλκανικό Κέντρο αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικό και πνευματικό καθήκον, να δημιουργήσει το κατάλληλο όραμα για λύση των προβλημάτων, επιτρέποντας στα κράτη μας να αντισταθούν στις αρνητικές τάσεις, να εγκρίνουν ένα μοντέλο αλληλεπίδρασης για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον μετα-σοβιετικό χώρο.
Νομίζω ότι κατά τη διάρκεια του σημερινού συνεδρίου, θα ειπωθούν πολλά για το παρελθόν, για το παρόν και, φυσικά, για το μέλλον των Βαλκανίων”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Οι δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου και οι κινήσεις μες την δημιουργία ΜΚΟ Ρωσίας-Σερβίας έχουν σαφή σχέση με την δράση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ενώ έχουν σχέση και με την πρόσφατη (καθόλου τυχαία) δήλωση του Σέρβου ΥΠΑΜ, περί ένωσηςτων Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας με την “μητέρα” Σερβία, δείχνοντας σαφώς εξελίξεις στα Βαλκάνια το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης όλων των Σέρβων στην περιοχή κάτω από ένα κράτος και ότι αυτό δεν μπορεί να σταματήσει.
Η Ρωσία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτό το σχέδιο στα Βαλκάνια, διότι χωρίς αυτήν κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό επουδενί. Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτήσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.