Τρομερά σχέδια έχουμε σε εξέλιξη με επίκεντρο την Ελλάδα, η οποία μετά την σιδηροδρομική Εγνατία, συμμετέχει αρχικά δια μέσω της ΕΕ, στον οδικό άξονα Ε65, ο οποίος θα συνδέει την σουηδική πόλη Μάλμε με τα Χανιά.
Πρόκειται για ένα έργο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρωτοβουλία “Three Seas”, που είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδρομής E65, η οποία θα συνδέει πλέον το Μάλμε στο βορρά με τα Χανιά στο νότο.
Η Ουγγαρία έχει ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό σε κρίσιμες οδούς, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα σε μεγάλες εκτάσεις σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και αλλού.
Ο άξονας αυτός συνδέει την Βόρεια Ευρώπη με την Ελλάδα και την Β.Αφρική, αφού η Κρήτη μετατρέπεται σε περιοχή βάση διοχέτευσης όλων των αγαθών από το φυσικό αέριο και εμπορεύματα, έως ηλεκτρική ενέργεια και εμπορικά πλοία στην Βόρεια Αφρική και την Μεσόγειο, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.
Ο οδικός άξονας Ε65 όμως “συνοδεύει” το έτερο τεράστιο υπό σχεδιασμό έργο του πλωτού διαδρόμου Δούναβη-Αξιού-Μοράβα.
Το κανάλι αυτό, σχεδιάζεται να συνδεθεί με την Θεσ/νίκη και Πειραιά σιδηροδρομικώς, συνδέοντας το οδικό άξονα Ε65 και με την σιδηροδρομική Εγνατία με την Βόρεια Ευρώπη.
Το κανάλι θα διέλθει μέσα από την «διεκδικούμενη» κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) στην οποία κατοικούν σε μεγάλο ποσοστό Αλβανοί, οι οποίοι ζητούν ένωση με το Κόσοβο. Την ίδια στιγμή σε άλλη επίμαχη περιοχή, ο πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Μ.Ντόντικ, προετοιμάζει απόσχιση των Σερβοβόσνιων και ένωση με την Σερβία με την βοήθεια του Πούτιν.
Η κομβική περιοχή στο όλο σχέδιο είναι η περιοχή του Μοράβα, όπως είναι γνωστή σε εμάς και το σχέδιο που αφορά το υδάτινο κανάλι έχει το αμέριστο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουν στα χέρια των Κινέζων.
Όλα αυτά δείχνουν σαφώς τις αμερικανικές φιλοδοξίες σε απάντηση των κινεζικών σχεδίων για την ανάληψη του έργου, με τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ πάνω από την κοιλάδα του Πρέσεβο, ως το πιο νευραλγικό σημείο του καναλιού, που θα αναγκάσει την Κίνα να δεχθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι εγγυητής ασφάλειας στην περιοχή.
Για την Ελλάδα τώρα, αν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med,αλλά και την διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ, γίνεται κατανοητό αμέσως για ποιο ακριβώς λόγο η Άγκυρα, “επιτίθεται” συστηματικά στην χώρα μας εδώ δύο χρόνια.