Η εισαγγελία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ τεσσάρων εκρήξεων που σημειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2015 σε αποθήκες πυρομαχικών και της παραμονής έξι Ρώσων πολιτών, με τον φερόμενο στόχο να εμποδίσουν παραδόσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
"Τα πολύ αξιόπιστα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος ήταν να σταματήσουν οι παραδόσεις" σε αυτές τις δύο χώρες, δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σίκα Μίλεβα σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια.
Οι τέσσερις εκρήξεις, άγνωστης αιτιολογίας μέχρι σήμερα, δεν προκάλεσαν θύματα ή τραυματισμούς και πυροδοτήθηκαν από απόσταση, βάσει "παρόμοιου" επιχειρησιακού τρόπου, υπογράμμισε.
Αυτές οι αποθήκες χρησιμοποιούνταν όλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την εταιρία Emco του Βούλγαρου εμπόρου όπλων Εμιλιάν Γκέμπεφ, ο ίδιος ήταν θύμα τον Απρίλιο του 2015 απόπειρας δηλητηρίασης με τον γιο του και έναν από τους υπευθύνους της εταιρίας του.
Η εισαγγελία έκανε λόγο για "εξαιρετικά βάσιμες υποψίες" σύμφωνα με τις οποίες τα διαφορετικά αυτά γεγονότα μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους.
Έκανε επίσης μια σύνδεση με "τα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος άλλων χωρών", υπονοώντας τη φονική έκρηξη σε τσεχική αποθήκη όπλων το 2014 και την απόπειρα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία το 2018.
"Συλλέγονται στοιχεία για τη συνενοχή αυτών των έξι Ρώσων πολιτών", δήλωσε η Μίλεβα. Η εκπροσωπος είπε ότι οι εισαγγελείς ήρθαν σε επαφή με ομολόγους τους στην Τσεχική Δημοκρατία για να καθορίσουν πιθανές σχέσεις μεταξύ των εκρήξεων στη Βουλγαρία και των εκρήξεων του 2014 στην αποθήκη της Τσεχίας.
"Είμαστε σε συνεργασία με την Τσεχική Δημοκρατία προσπαθώντας να καθορίσουμε τυχόν ύπαρξη ρωσικού διαύλου", πρόσθεσε η Μίλεβα.
Η Πράγα κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι προκάλεσαν την έκρηξη το 2014, προκαλώντας διπλωματική κρίση με τη Μόσχα, η οποία απορρίπτει οποιαδήποτε κατηγορία στην υπόθεση. Ο Γκέμπρεφ είχε πυρομαχικά σε αυτήν την αποθήκη που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βρμπέτιτσε.
Σε ανακοίνωση, η Emco, χωρίς να απαντά ευθέως στα στοιχεία της έρευνας, κατηγόρησε την εισαγγελία ότι ενεργοποιήθηκε με καθυστέρηση και αφού "έκρυβε τις δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών επί χρόνια".
Σύμφωνα με ουκρανικές στρατιωτικές πηγές τις οποίες επικαλείται ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, αυτή η εταιρία "έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των ουκρανικών αμυντικών δυνατοτήτων όταν απειλείτο η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας".
"Η Emco ήταν ο μόνος ξένος προμηθευτής που μπορούσε να προμηθεύσει πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό" συμβατά με τα όπλα της σοβιετικής εποχής, έγραφε αυτός ο ιστότοπος τη Δευτέρα.
Στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Γκέμπρεφ, τρεις Ρώσοι κατηγορήθηκαν πέρυσι ερήμην, ανάμεσά τους ένας Ρώσος αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, που επίσης θεωρείται ύποπτος στην υπόθεση Σκριπάλ.