Σύμφωνα με αλβανικές δημοσιογραφικές πηγές, ρωσικοί και αμερικανικοί κύκλοι φέρονται να έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους στην περιοχή των Βαλκανίων με στόχο να επαναβεβαιώσουν την επιρροής τους, ειδικά σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία (σερβικό κομμάτι) αλλά και αλλού, ενόψει της πολιτικής, οικονομικής και πιθανόν αμυντικής “σύγκρουσης” τους.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, δημοσίευσαν ένα φυλλάδιο που παρουσίαζε έναν χάρτη της Σερβίας, ο οποίος έδειχνε το πως διαμελίστηκε η χώρα αυτή μετά τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
Το ίδιο φυλλάδιο αναφέρει ότι «η Αμερική προετοιμάζει μια σημαντική επιστροφή στα Βαλκάνια, και το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί είναι το ως σημείο εκκίνησης. Οι Αμερικανοί είναι ανάμεσα σε Σεράγεβο ή Πρίστινα "ως σημείο εκκίνησης, διότι εξαρτάται από το παγκόσμιο σχέδιο τους".
Σύμφωνα με τον Μπράνκιτσα Ρίστιτς, ειδικό στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ: "Το 2021 δεν θα είναι έτος επίλυσης προβλημάτων ούτε για την Βοσνία ούτε για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή και τα δύο ζητήματα εξαρτώνται από τον σερβικό παράγοντα”.
Ο Ζόραν Μίλιβογιεβιτς, πρώην Σέρβος διπλωμάτης, τονίζει ότι η Αμερική δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στα Βαλκάνια όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή τα βλέπει ως μέρος ενός ενιαίου “πακέτου προβλημάτων” με στρατηγικό στόχο να τα συμπεριλάβει στην δική της κοσμοθεωρία.
"Η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σε μια προσπάθεια διατήρησης της παγκόσμιας θέσης της, θα εξάγει μερικά από τα εσωτερικά της προβλήματα.
Δηλαδή οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν, επιλύοντας “καυτά“ ζητήματα στα Βαλκάνια, να αποσβέσουν μερικά από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Ωστόσο και τα δύο ζητήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από τους Σέρβους", δήλωσε ο Μίλιβογιεβιτς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλέξουν τη Βοσνία ως αφετηρία της επιστροφή τους στην περιοχή μόνο εάν την θεωρούν ευκολότερο θέμα.
"Η ενοποίηση της Βοσνίας σημαίνει απάλειψη της θέσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Σερβοβόσνιοι)», είπε ο Μίλιβογιεβιτς.
"Αλλά αν οι ΗΠΑ "ξεκινήσουν" την δράση τους από τη Βοσνία, τότε οι Σέρβοι στη Δημοκρατία Σέρπσκα μαζί με τους Ρώσους θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να το αποτρέψουν, τονίζει ο Σέρβος πρώην διπλωμάτης, προσθέτοντας τη φράση "τότε και η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο".
Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας από τη Μπάνια Λούκα και ενθουσιώδης φίλος του Πούτιν, Άντζελκο Κοζομάρα, είναι πεπεισμένος ότι σε κάθε πιθανό σχέδιο των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, οι Σέρβοι της Βοσνίας θα είναι έτοιμοι για πόλεμο.
"Τα συμφέροντα των τριών λαών είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα, ενώ οι δύο λαοί (Κροάτες-Σέρβοι) δεν επιζητούν συγκεντρωτισμό, σε αντιδιαστολή με τους Βόσνιους (μουσουλμάνους) που το επιζητούν.
Ελπίζω ο Μπάιντεν να έχει αλλάξει ιδέες και από τη θέση του ηγέτη της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, να μην συμπεριφερθεί ως "καουμπόης" όπως έκανε την δεκαετία του 1990.
Η ελπίδα των Βοσνίων μουσουλμάνων ότι η Αμερική θα τους δώσει ό,τι θέλουν είναι μια ψευδαίσθηση, επειδή η Αμερική έχει έμπρακτο ενδιαφέρον για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο και "κατασκεύασε” με τον πόλεμο του 1999”, δήλωσε ο Κοζομάρα.
Οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να ξεκινήσει τη δράση της στα Βαλκάνια από την Βοσνία ξεκίνησαν όταν η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε ακρόαση σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχυρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή θα ήταν απαραίτητη λόγω των ασταθών και συγκρουόμενων συμφερόντων στην περιοχή.
Η ουσία είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία ετοιμάζονται να συγκρουστούν στα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά, αφού έχουν αφήσει πολλά και εκκρεμή ζητήματα από τις δύο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ το 1995 και το 1999.