Η Αλβανία αγόρασε συστήματα κατά drone από τουρκική αμυντική εταιρεία που εδρεύει στην Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος και τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Η National War Technologies Defense Systems Inc. με έδρα την Αντάγια κατασκευάζει κιτ αντι-drone για περίπου 25 χρόνια.
Το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), έχει εξαχθεί στην Αλβανία και το Κατάρ.
Οι δύο χώρες είναι οι πρώτες που αγόρασαν τα τουρκικά συστήματα από την Τουρκία, ενώ τουρκική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και με άλλες χώρες.
Ο συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας,Μπεκίρ Γιαλσίν είπε στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία παράγει συστήματα jammers και αντι-drone συστήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί θα χρησιμοποιήσουν τα συστήματα κατά μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων που μεταφέρουν ναρκωτικά, βόμβες ή άλλα είδη παράνομων αντικειμένων, αλλά ποιος τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν κατά των ελληνικών drone για παράδειγμα.
Ο Γιαλσίν τόνισε ότι το σύστημα anti-drone "IHAMAX" που εξήχθη στην Αλβανία είναι ανώτερο από άλλα προϊόντα στον τομέα του, ζυγίζει περίπου 4 κιλά και παρέχει γραμμική και κυκλική προστασία έως και 2 χλμ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ συχνά πυκνά Τούρκους συμβούλους για την εκπαίδευση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης η Άγκυρα προετοιμάζεται να μεγαλώσει τις εγκαταστάσεις της στην βάση Πασά στον Αυλώνα, όπου αγκυροβολούν πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού, ενώ είναι πολύ πιθανό εκεί να σταθμεύει περιοδικά εκεί και το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο “Anadolu” του οποίου ολοκληρώνεται η κατασκευή σε μερικούς μήνες.
Τονίζεται επίσης ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτικού εξοπλισμού για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις αποστέλλεται συνεχώς από την Τουρκία, εδώ και μερικά χρόνια. Οι Αλβανοί κομάντος και η δύναμη της Ειδικής Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Ζαλ Χερ, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα ρωσικά μοντέλα όπλων με τουρκικά αυτόματα όπλα, όπως τα Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.
Τα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών νεόδμητα κτίρια της Αεροπορικής Βάσης στο Kuçovë φέρουν το χαρακτηριστικό λαδί χρώμα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας. Με τουρκική χρηματοδότηση αναβαθμίστηκαν επίσης οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου κατασκευής πυρομαχικών στο Poliçan, και της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο, στην οποία παρέχεται δικαίωμα ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελούν οι συχνές επισκέψεις τουρκικών υποβρυχίων στη ναυτική βάση Δυρραχίου.
Για την Τουρκία, η Αλβανία κατέχει εξέχουσα θέση στα Βαλκάνια για τα νεο-οθωμανικά σχέδια της, τα οποία ξεδιπλώνει τώρα στο Ναγκόρνο και την Α.Μεσόγειο.