Εδώ και λίγες ημέρες, εωτηματικά δημιουργεί η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιοί η ελληνική εθνική μειονότητα, στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως το deal του πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την αλβανική κυβέρνηση.
Ρωσικές πηγές επαναφέρουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε αλβανικά ΜΜΕ σχετικά με τη μυστική συμφωνία Ερντογάν - Ράμα για μεταφορά 30.000 προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία στη Ν.Αλβανία.
Μεταξύ αυτών στο αλβανικό Top Channel αναφέρθηκε ότι έχει ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά μυστικά και ολοκληρώνεται για κατασκευή κέντρων υποδοχής με τουρκική χρηματοδότηση σε Αργυρόκαστρο (5000), Κορυτσά (5000), Άγιοι Σαράντα (1000).
Η αρχική ιδέα ήταν για κέντρα υποδοχής, τώρα πλέον γίνεται λόγος για μόνιμη εγκατάσταση σε αγροτικές κατοικίες και νέους οικισμούς ειδικού σκοπού.
Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη απευθυνθεί σε δήμους στη Ν.Αλβανία αναζητώντας προτάσεις για χώρους.
Όπως φαίνεται, Άγκυρα και Τίραν δημιουργούν άξονα κατά της χώρας μας.
Η χθεσινή αποκάλυψη του Πενταπόσταγμα τα λέει όλα.
Η αλβανική επιτροπή εθνικής ασφαλείας ενέκρινε την οικονομική συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα.
Η συμφωνία προβλέπει οικονομική ενίσχυση ύψους 100 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών ή 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η οποία θα χρησιμεύσει για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα και μέσα από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Petro Koçi, ο οποίος παρουσιάστηκε στη “συνεδρίαση” μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Ασφαλείας λόγω του COVID-19, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή θα διαρκέσει πέντε χρόνια και ουσιαστικά θα αναβαθμίσει τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.
"Η αγορά αυτών των υλικών θα γίνει από τουρκικές εταιρείες", δήλωσε ο ίδιος.
“Η συμφωνία υπογράφηκε πέρυσι από τον αρμόδιο υπουργό. Θα υπάρχει μια πενταετής προθεσμία εκτέλεσης από τη στιγμή της έναρξης ισχύος, η οποία είναι προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο μας”, τόνισε ο Αλβανός αξιωματούχος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας, Ερμονέλα Φελάι, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά τώρα, που η χώρα διέρχεται μια δύσκολη στιγμή.
"Χαίρομαι που εμείς, ως επιτροπή ασφαλείας, ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με μια τέτοια οικονομική συμφωνία, η οποία είναι μια ακόμη σημαντική βοήθεια που δίνει η Τουρκία στη χώρα μας, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Εμείς, ως Επιτροπή, είδαμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και είμαστε ευτυχείς που η Τουρκία μας βοηθά να ανταποκριθούμε στον στόχο αυτό", τόνισε η ίδια.