Βαλκάνια

«Σφαγή» Ρωσίας-ΗΠΑ στα Βαλκάνια: Στάλθηκαν Κροατικές στρατιωτικές μονάδες στο Κόσοβο - Στοχοποιούν το σερβικό πληθυσμό

Ένταση επικρατεί και πάλι στην περιοχή του Κοσόβου από τις κινήσεις Αμερικανών και Βρετανών που έχουν εξοργίσει πάρα πολύ, τόσο τους Ρώσους, όσο και τους Σέρβους για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά κυρίως για την αποστολή κροατικής μονάδας σε αμερικανική βάση εντός του Κοσόβου, ξυπνώντας άγριες μνήμες γιουγκοσλαβικού εμφυλίου.  

Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι η 30η μονάδα μηχανοκίνητου πεζικού (HRVCON) συμμετέχει στην επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης του ΝΑΤΟ στην αμερικανική βάση Bondsteel στο Κόσοβο.

Ο διοικητής του 30ου κροατικού σώματος που ανήκει ο μονάδα, Στρατηγός Σβέπαπ Στέπικο, δήλωσε ότι οι στρατιώτες του είναι καλά προετοιμασμένοι, έμπειροι και έτοιμοι για όλες τις αποστολές.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, τα μέλη μας συμβάλλουν στην υποστήριξη και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ», είπε ο Στέπικο.

Πληροφορίες του ρωσικού τύπου φέρουν τους Αμερικανούς να κάλεσαν τους Κροάτες να αναλάβουν αποστολές κοντά στα σύνορα με την Σερβία, ως πιο γνώστες της περιοχής, φοβούμενοι οποιαδήποτε αντιπαράθεση σε αρχικό στάδιο με το Βελιγράδι σε ενδεχόμενες αλβανικές προκλήσεις.

Σκοπός των ΗΠΑ η πρόκληση κατά της Μόσχας, η οποία, ως γνωστό, διατηρεί «συμβούλους» στην Νότια Σερβία, εντός περιοχών του Πρέσεβο και του Μουγιάνοβατς όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο.

Επίσης χθες, μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας για την υποστήριξη που έδωσε η Βρετανία στο Κοσσυφοπέδιο σε σχέση με την δημιουργία τακτικών δυνάμεων, κατά τη συζήτηση της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μέσα από την πρεσβεία της στο Λονδίνο, η Μόσχα απέρριψε τη δήλωση του Βρετανού Πρέσβη Κάρεν Πιρς στον ΟΗΕ, ο οποίος επέμεινε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει το δικαίωμα να έχει δικό του στρατό.

Σε ανακοίνωση της η Μόσχα, ανέφερε ότι η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες «αγνοούν τον κίνδυνο για τον Σερβικό πληθυσμό από τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου».

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ρωσικής πρεσβείας, «Ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί άμεση απειλή για τους Σέρβους που ζουν στο βορρά και προσθέτει δραστικά μια νέα πηγή έντασης στα Βαλκάνια», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι δυτικοί εκπρόσωποι παραβλέπουν επίμονα αυτό το προφανές γεγονός», αναφέρει η ρωσική διπλωματία η οποία στηλιτεύει την ανυπαρξία της ΕΕ.

Η Ρωσική Πρεσβεία ανακοίνωσε επίσης ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών απέτυχαν παταγωγδώς.

Η Ρωσία χοντραίνει το παιχνίδι, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Πρίστινα που αφορά την μετατροπή της λεγόμενης «Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου» σε τακτικό στρατό, αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιτρέπει την παρουσία μόνο πολυεθνικών τακτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και όχι αλβανικών στο έδαφος του Κοσόβου.

«Κάνουμε γνωστό στους αντιπροσώπους των χωρών του δυτικού μπλοκ σε διαφορετικά επίπεδα για αυτό το ασήμαντο για αυτούς γεγονός, αλλά ορισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου διαψεύδουν τα επιχειρήματά μας με διάφορες δικαιολογίες. Οι Βρετανοί, ειδικότερα, επιμένουν σε μια συγκεκριμένη «νομική αστήρικτη ερμηνεία», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

Το ερώτημα εδώ είναι το αν η Ρωσία θα κινηθεί στο Κόσοβο όπως κινήθηκε τότε το 1999 με μονάδες αλεξιπτωτιστών που κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Πρίστινα, φέρνοντας τις ΗΠΑ σε άσχημη θέση.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι το σενάριο ρωσικής παρέμβασης στο Β.Κόσοβο από ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις (Η Ρωσία είναι χώρα που εγγυήθηκε το 1999 την συμφωνία για το Κόσοβο στον ΟΗΕ) σε οποιαδήποτε πρόκληση των Κοσοβάρων, θεωρείται κάτι πολύ εφικτό και υπακούει στην λογική Πούτιν για ορισμένα "καυτά ζητήματα", όπως η Κριμαία για παράδειγμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ