«Φωτιά» άναψε στην περιοχή του Τετόβου στην ΠΓΔΜ, όταν διαμαρτυρία εκατοντάδων Αλβανών φοιτητών παρεμποδίστηκε από την σκοπιανή αστυνομία.
Οι Αλβανοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τετόβου ίδρυσαν την οργάνωση «Επανεμφανιζόμενοι φοιτητές» και διαμαρτυρήθηκαν έντονα σήμερα στην περιοχή για την αναζήτηση των «στοιχειωδών δικαιωμάτων τους», γράφει ο αλβανικός τύπος.
https://youtu.be/YmaBVG2Vkds
Με τις λέξεις "κάτω η διαφθορά", "κάτω τα πολιτικά παιχνίδια, είμαστε μαθητές", "οι καθηγητές πουλούν τους βαθμούς" φώναξαν κατά του σκοπιανού εκπαιδευτικού συστήματος στην σημερινή διαμαρτυρία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τετόβου, αλλά ο σκοπός πάει ακόμα παρά πέρα και φτάνει στην πλήρη αυτονομία της περιοχής και της μελλοντικής ένωσης της με την «μητέρα-Αλβανία».
Η διαμαρτυρία σε ένα σημείο παρεμποδίστηκε από την αστυνομία με τη δημιουργία ενός αστυνομικού κλοιού μπροστά από το πανεπιστήμιο.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι Αλβανοί διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν φοβούνται αυτές τις πιέσεις από τις σκοπιανές αρχές και ότι οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση στα Σκόπια να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.
Πιθανότατα, σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές, έχουμε σε εφαρμογή σχέδιο παρόμοιο με αυτό του Κοσσυφοπεδίου το 1998, όταν οι Αλβανοί μαθητές και σπουδαστές με πρόσχημα «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις» και την γλώσσα, ξεκίνησαν ουσιαστικά την εξέγερση κατά των σερβικών αρχών με κατάληξη τον πόλεμο του Κοσόβου ένα χρόνο αργότερα.
Σύμφωνα με έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε άρθρο μας για τα Σκόπια αναφέρεται ότι αντίστροφη μέτρηση για νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια βλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το σχέδιο της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άμεσα απειλούνται και τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών.
Ρωσικό Think tank αναφέρει ότι τα Βαλκάνια θα γίνουν πεδίο γεωπολιτικών μαχών στις εκστρατείες αποσταθεροποίησης των Ατλαντιστών, μέσω του σχεδίου για τη Μεγάλη Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ίδρυση μιας βάσης του ΝΑΤΟ στην Αλβανία, αναμφισβήτητα αντιπροσωπεύει προοίμιο νέων επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.
Το μικρό, άκρως διεφθαρμένο κράτος της Αλβανίας, ενήργησε με συνέπεια ως υπηρέτης του ΝΑΤΟ, από τότε που η συμμαχία- υπό αμερικανική ηγεσία– υποστήριξε τους Αλβανούς τρομοκράτες στην αποκοπή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.
Οι ΗΠΑ δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Ένα κράτος, το Κόσοβο, που αποτελείται μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία και απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων.
Είναι, πιθανόν, θέμα χρόνου να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές συνόρων και τα Βαλκάνια να οδηγηθούν σε νέο πόλεμο, υπό την αιγίδα μεγαλύτερων συμφερόντων.