Βαλκάνια

Ανοίγει ο δρόμος για τη «Μ. Αλβανία»: Σήμερα η κοινή συνεδρίαση Τιράνων-Πρίστινας - Σενάρια ενοποίησης - Αυξάνει την πίεση το καθεστώς Ράμα

Πιέζει η αυταρχική κυβέρνηση της Αλβανίας για γρήγορη υλοποίηση του αλυτρωτικού σχεδίου για σύσταση της Μεγάλης Αλβανίας, ενώ σήμερα λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση Αλβανίας-Κοσόβου με θέμα τα "μαλακά σύνορα".

Τα σενάρια ενοποίησης Αλβανίας-Κοσόβου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις φήμες γύρω από την σημαντική συνεδρίαση, ενώ τα βλέμματα στρέφονται τόσο στη σερβική μειονότητα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Σε μια περίοδο που το καθεστώς Ράμα τρομοκρατεί τους Βορειοηπειρώτες, και ενώ οι βλέψεις για Μεγάλη Αλβανία είναι πιο έντονες από ποτέ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η πίεση σε βάρος των Ελλήνων θα αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ μετά από τη δολοφονία του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, δεν είναι απίθανο να γίνουμε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών από τους Αλβανούς εθνικιστές.

Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων βρίσκεται κοντά σε μια φωτιά που απειλεί και την Ελλάδα. Σε μια τόσο εύθραυστη περίοδο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Σήμερα, 26 Νοεμβρίου στο Κόσοβο, συνεδριάζουν εκ νέου οι κυβερνήσεις Τιράνων-Πρίστινας, κάτι που οι δύο πρωθυπουργοί Ράμα και Χαραντινάι αντίστοιχα, είχαν χαρακτηρίσει «ενοποιητική πλατφόρμα».

Η συνεδρίαση θα αφορά την κατάργηση συνόρων, την τελωνειακή ένωση, τα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμα και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (το Κόσοβο διαθέτει δυνάμεις ασφαλείας και όχι στρατό προς το παρόν).

Η υλοποίηση όλων των παραπάνω στην πράξη θα σημάνει τη δημιουργία de facto μιας μεγαλύτερης Αλβανίας ως πρώτο βήμα για τη «Μεγάλη», με την ενοποίηση, όπως την ονειρεύεται ο αλβανικός αλυτρωτισμός, τμημάτων της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

«Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά αν η Ε.Ε. συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο». Αυτό είχε αναφέρει σε τηλεοπτικό κανάλι ο Έντι Ράμα πριν δύο χρόνια και ουσιαστικά απειλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να προχωρήσει άμεσα στις ενταξιακές διαδικασίες και να συμβιβαστεί με το κράτος μαφία της Αλβανίας.

Στην ίδια εκπομπή είχε αναφέρει επίσης «Η Ε.Ε. πρέπει να απαιτήσει να γίνουν τα Βαλκάνια τμήμα της το ταχύτερο δυνατό. Έτσι, φυσικά, όλες οι εθνότητες των Βαλκανίων θα συνυπάρχουν χωρίς να υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με σύνορα».

Η πορεία της Αλβανίας και του Κοσόβου για την Ευρώπη είναι δύσκολη. Η ειρήνη στα Βαλκάνια περνάει από την αλλαγή στις κοινωνίες των χωρών όπως της Αλβανίας και του Κοσόβου, κράτη όπου η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το παρακράτος, η φτώχια και εξαθλίωση, μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικιστικές εξάρσεις.

«Persona non Grata» η Πρωθυπουργός και υπουργοί της Σερβίας

«Εάν η πρωθυπουργός Μπρανάμπιτς ή υπουργοί πάνε στο Κοσσυφοπέδιο θα συλληφθούν. Στη μαύρη λίστα είναι επίσης, ο Ντάτσιτς, ο Στεφάνοβιτς και ο Βουλίν, καθώς και δικαστές του Συνταγματικού και Ανωτάτου Δικαστηρίου και βουλευτές», γράφει η σερβική ‘Νόβοστι’, αναφερόμενη στα μέτρα της ηγεσίας της Πρίστινα κατά των Σέρβων αξιωματούχων.

Η σερβική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κατάλογος αυτών των ανεπιθύμητων/ «Persona non Grata» που εξέδωσε η αλβανική ηγεσία της Πρίστινα είναι από την 1η Νοεμβρίου, αλλά τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά δηλαδή, από τα μέτρα υπερ-φορολόγησης των εισαγομένων σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο.

Η Νόβοστι σημειώνει ότι ο κατάλογος των ‘ανεπιθύμητων’ Σέρβων αξιωματούχων έχει διανεμηθεί σε όλες τις διόδους του Κοσσυφοπεδίου «προκειμένου να μην επιτραπεί η διέλευση μέσα από τις διοικητικές διαβάσεις που οδηγούν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την παραβίαση της συμφωνίας CEFTA, η Πρίστινα παραβίασε και τη συμφωνία των Βρυξελλών του 2014 που εφαρμόζονταν για τις επίσημες επισκέψεις των Σέρβων αξιωματούχων στη σερβική κοινότητα του Κοσόβου.

Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι εάν οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν το διάλογο με τη στροφή που έχουν λάβει οι σχέσεις των δύο πλευρών και αν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα ακυρώσουν τις αποφάσεις αυτές.

Πάντως, η κατάσταση περιπλέκεται, ενώ η σερβική κυβέρνηση θα συντονισθεί με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...