Βαλκάνια

Bούτσιτς καλεί Πούτιν: ''Θα ζητήσω την βοήθεια της Ρωσίας'' - Πολεμικό διάγγελμα από τον Σέρβο Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε απόψε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε δύο ημέρες και θα τον ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια.

"Θα ενημερώσω τον Πούτιν για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή και θα ζητήσω την υποστήριξή του και τις συμβουλές του", δήλωσε ο Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ρωσία και Σερβία ενώνουν τις δυνάμεις τους έναντι στη δυτική επιρροή που περιβάλλει τα Βαλκάνια, προμηνύοντας καυτές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Η ρωσική υποστήριξη στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου, θα αποτελέσει το κλειδί για την έναρξη ενός νέου κύκλου έντασης και ψυχροπολεμικών κινήσεων στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, αποκαλύψαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως τα Βαλκάνια "βυθίζονται" στο χάος με την πρωτοφανή πρόβα πολέμου Αλβανών και Κοσοβάρων στη Μιτρόβιτσα, γεγονός που αποτελεί προάγγελο σημαντικότατων εξελίξεων στο γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ετοιμάζει η δύση, στην περιοχή των Βαλκανίων την στιγμή ακριβώς που διεξάγεται στην ΠΓΔΜ το γνωστό ανθελληνικό δημοψήφισμα για την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών.  

Αλβανική δύναμη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και διεξάγει κοινή άσκηση με τη Δύναμη ταχείας αντίδρασης των δυνάμεων εθνοφυλακής του Κοσσυφοπεδίου (KSF).

Είναι η πρώτη φορά που Αλβανοί στρατιωτικοί εισέρχονται για άσκηση με τους άλλους «Αλβανούς» του Κοσόβου αυτήν την φορά, σε περιοχή όπου κατοικούν Σέρβοι, προκαλώντας πιθανόν την αντίδραση του Βελιγραδίου και της Μόσχας, ενώ οι εξελίξεις σίγουρα τρέχουν.

Πρόκειται για την μονάδα των γαλάζιων μπερέ των ΕΔ της Αλβανίας, τα οποία βρίσκονται στη Μιτρόβιτσα και εκτελούν προσομοίωση πολεμικής αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Albeu.com.

Η άσκηση αυτή έχει τεράστια σημασία, ειδικά μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τις οποίες, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Hashim Thaci ανέλαβε μια προσωπική πρωτοβουλία για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου μέσω συμφωνίας με τη Σερβία.

Το σχέδιο αυτό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά όχι της Γερμανίας και της ΕΕ κατ΄επέκταση, ενώ πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να αναγνωρίζει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου.  

Την ίδια στιγμή, ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη MIG-29 με ιδιαίτερα αναβαθμισμένες δυνατότητες εντάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην σερβική πολεμική αεροπορία εδώ και ένα χρόνο.

Έτσι λοιπόν, μετά και την τελευταία παράδοση ακόμα 2 αεροσκαφών, έχει δημιουργηθεί μια ισχυρότατη σερβική μοίρα (12 συνολικά αεροσκάφη) με νέους πυραύλους…

Ο λόγος αφορά σαφέστατα στην εξασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής των Σέρβων έναντι των υπολοίπων νατοϊκών χωρών της περιοχής, όπως η Κροατία και η Αλβανία λόγω των σχεδίων της Μόσχας για την Βαλκανική χερσόνησο.

Το Βελιγράδι πράττει το αυτονόητο αυτήν την περίοδο που οι Αλβανοί «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» για την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας με αμερικανική προτροπή, προετοιμάζοντας την αποτελεσματική υπεράσπιση του εναέριου χώρου τους, στον οποίο πολλοί Σέρβοι πιλότοι στο πόλεμο του Κοσόβου είχαν χάσει την ζωή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 στην χώρα, η σερβική Πολεμική Αεροπορία είχε μόνο 5 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29.

Μετά από 10 χρόνια, το 2009, κατέπεσε ακόμα ένα. Και από τα υπόλοιπα 4, μόνο τα 3 ήταν σε επιχειρησιακή λειτουργία και μπορούσαν να θεωρηθούν υπό όρους έτοιμα για εναέρια μάχη. Ωστόσο, η Μόσχα και προσωπικά ο Πούτιν έτειναν χέρι βοήθειας στο Βελιγράδι .

Το 2017, η Ρωσία παρέδωσε έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη MiG-29, ενώ εκπαιδεύτηκαν στην Ρωσία Σέρβοι τεχνικοί στην βάση του Lipetsk, για μελλοντική συντήρηση των αεροσκαφών.

Την άνοιξη του 2018, η Σερβία παρέλαβε επίσης άλλα 4 MiG-29 από τη Λευκορωσία ενώ αρκετά ακόμα «εκσυγχρονισμένα» αεροσκάφη του ιδίου τύπου είναι …στον δρόμο για το Βελιγράδι με εντολή προσωπικά του Πούτιν.

Έτσι, στα τέλη Αυγούστου 2018, με την νέα παράδοση δωρεάν 2 ακόμη αεροσκαφών MiG-29, δημιουργήθηκε μια μοίρα από αεροσκάφη αυτού του τύπου στην σερβική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αποτελεί σαφώς μια ισχυρότατη αποτρεπτική δύναμη στην περιοχή.

Τα σερβικά MIG παραχωρήθηκαν δωρεάν με βασική απαίτηση η επόμενη επισκευή και εκσυγχρονισμός να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή Ρώσων εμπειρογνωμόνων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς που παρέστη προσωπικά σε όλες τις παραδόσεις των αεροσκαφών δήλωσε με δάκρυα στο τύπο της χώρας ότι όλα τα αεροσκάφη MiG-29 θα λάβουν τα ονόματα των Σέρβων ηρώων πιλότων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Σέρβοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τι συνέβη και κανείς δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει τη χώρα του.

Οι συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα

Το επόμενο θέμα της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας είναι το ζήτημα της αεράμυνας, η οποία θα ενισχυθεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με πυραύλους S-300 ή S-250 Vityaz , κάτι που θα προσδώσει τρομερή ισχύ στην αποτρεπτική ικανότητα της Σερβίας .

Η Σερβία, υπενθυμίζουμε ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και αυτή η εγγύτητα Βελιγραδίου-Μόσχας ερεθίζει πραγματικά τη Δύση η οποία ετοιμάζεται να δράσει εκ νέου κατά της χώρας.

Οι Σέρβοι από την πλευρά τους εκτιμούν την ρωσική πλευρά με την οποία τους συνδέει πολύχρονη συμμαχία, ενώ δεν έχουν πάθει αμνησία και θυμούνται τέλεια ποιος τους έφερε την «δημοκρατία» στην χώρα το 1999.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ