Επιβεβαιώνεται πλήρως αυτό ανέφερε πριν λίγες ημέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Σε άρθρο μας με τον τίτλο (Διάσπαση του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζουν οι ΗΠΑ – Ποιες περιοχές θα δοθούν στη Σερβία – Εδωσε το «πράσινο φως» ο Ν. Τραμπ), αναφέραμε πως πλέον η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ, έχει άλλους σχεδιασμούς για την περιοχή.
Σήμερα ήρθε και η επιβεβαίωση πλέον, από επίσημα χείλη.
Η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου φαίνεται ότι δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Στην ερώτηση αν η ανταλλαγή εδαφών Σερβία -Κοσόβου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας απέφυγε να απαντήσει ευθέως όπως συνήθιζε στο άμεσο παρελθόν.
«Δεν πρόκειται να μιλήσω με λεπτομέρειες για κάτι που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο της οριστικής συμφωνίας. […] Δεν ομιλώ, διότι θα πρέπει να προηγηθεί ένας εσωτερικός διάλογος με την συμμετοχή όλων των κομμάτων στο Κόσοβο όπου ο καθένας θα εκφράσει την άποψη του». Ο πρέσβης των ΗΠΑ επισήμανε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να ξεπεραστεί η ένταση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου και να επέλθει η ομαλοποίηση τους.
Ο κ. Ντελαουί επανέλαβε ότι η υποστήριξη στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου παραμένει σταθερή από την πλευρά των ΗΠΑ επισήμανε ωστόσο ότι και οι πολιτικές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. «Οι άνθρωποι αντιδρούν καθώς αλλάζουν τα πράγματα, επετεύχθη μια εξαιρετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έτσι και δική μας θέση αλλάζει όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Γιορτάζουμε τα καλά νέα μ αυτόν τον τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Γκρεγκ Ντελαουί είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσόβου με την ανταλλαγή εδαφών χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη μία τέτοια προοπτική.
Υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με την Σερβία, για να κλείσει οριστικά το θέμα, τάχθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Γκνίλανε και αντιπρόεδρος του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου-LDK, Λούτφι Χαζίρι.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στον Λούτφι Χαζίρι και εμμέσως στα υπονοούμενα του Αμερικανού πρέσβη, δήλωσε ότι «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο». Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Οπως φαίνεται, το τελεσίγρο που έστειλαν οι Σέρβοι πριν λίγα 24ωρα ξύπνησε τους Αμερικανούς.
Οπως αναφέραμε χθες, Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με αφορμή τον εξοπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε σήμερα ότι δεν εκπλήσσεται γιατί πρόκειται για τους παλιούς συμμάχους τους και πρόσθεσε ότι το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν προβλέπει το Κοσσυφοπέδιο να έχει στρατό και ότι ο μόνος στρατός που μπορεί να υπάρχει είναι οι KFOR.
Πρόσθεσε ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως φιλική κίνηση για τη Σερβία και θα είναι το θέμα του κατά την διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Κατέληξε λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το παιδί της κυβέρνησης Κλίντον.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την κίνηση των ΗΠΑ; Θέλουν να κάνουν ένα δώρο στους Σέρβους; Το Βελιγράδι όπως είναι γνωστό, είναι το άρμα της Μόσχας στα Βαλκάνια.
Οι ΗΠΑ θέλουν διώξουν την Ρωσία από την περιοχή, καθώς δεν συμπίπτουν οι στρατηγικοί τους σχεδιασμοί.
Η Ουάσινγκτον πιέζει εντόνως για να μπει το Βελιγράδι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οταν λάβει χώρα κάτι τέτοιο, τότε θα κόψουν τον ομφάλιο λώρο Βελιγραδίου-Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατάξει τους συνεργάτες του εδώ και καιρό, να μετατραπεί η Σερβία στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων η οποία θα είναι σε θέση να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή!
Οι Σέρβοι αγαπούν τη Ρωσία, και μπορείτε να το παρατηρήσετε στους δρόμους της Σερβίας, καθώς και στα περίπτερα είναι γεμάτα αναμνηστικά που δείχνουν την πίστη των Σέρβων προς τη Ρωσία και τον ηγέτη Πούτιν της.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σέρβων ενισχύονται από πολιτιστικούς θεσμούς όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η ιστορία, και ειδικά αυτή έχει καταγράψει τις στενές σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας με εξαίρεση κάποια «διαλείμματα» , οι οποίες ειδικά τώρα έχουν περιέλθει στα επίπεδα του 1ου παγκοσμίου πολέμου.
Σημειώνουμε δε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει μανιωδώς να «διορθώσει» τα εγκλήματα του Γιέλτσιν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, δίνοντας στην δύση μια δική του άποψη για την όλη κατάσταση .
Αυτές τις κινήσεις θέλει να σταματήσει ο Ν. Τραμπ. Αν θα το πετύχει θα το δούμε. Η παρέμβαση της Μόσχας θα είναι σίγουρη και το παζάρι σκληρό.
Το «παιχνίδι» στα Βαλκάνια μόλις τώρα ξεκινάει και ο Πούτιν θα είναι παρόν .