Βαλκάνια

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Βουλγαρίας

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προέβη σε προφορική νότα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του  για την επιστροφή του αγάλματος του Λιονταριού από το Μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη στην Σόφια....στο  Παλάτι του Πολιτισμού, από την παρουσία αλυτρωτικού χάρτη της συνθήκης του Αγ. Στεφάνου ο οποίος περιλαμβάνει την Δυτική Θράκη υπό βουλγαρική κατοχή (1878), αναφέρουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ.

Αυτό έγινε κατανοητό από τΙς δηλώσεις της Βουλγάρας υπουργού Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva κατά την επίσκεψή της στην Ιταλία. «Χθες, ο διευθυντής μας συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη, και σήμερα θα συναντηθεί και πάλι ο Υφυπουργός μου».

«Δεν υπάρχει επίσημη γραπτή θέση από την  Ελλάδα που είναι στρατηγικός εταίρος μας και εγώ βαθιά αμφιβάλλω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τις θαυμάσιες σχέσεις μας.

Το μνημείο ήταν εδώ και πολλά χρόνια μπροστά στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει αλυτρωτικά αιτήματα της Βουλγαρίας για εδαφικά σύνορα κατά της Ελλάδος», τόνισε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ .

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με αφορμή αγιασμό που έγινε για την αποκατάσταση του μνημείου για τους πεσόντες της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, προχώρησε σε δηλώσεις που αφορούσαν και τους Σκοπιανούς, οι οποίοι  σε αρκετές ιστοσελίδες αναφέρονται στο θέμα στο οποίο τονίζουν ότι το βουλγαρικό κράτος για το οποίο μιλά ο Καρακατσάνοφ (της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου) περιελάμβανε και όλο το νυν κράτος των Σκοπίων.

Την Πέμπτη, ο βουλγαρικός τύπος  δημοσίευσε πληροφορίες από ανώνυμη πηγή σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό ΥΠΕΞ  διαμαρτυρήθηκε προφορικά  ενάντια σε  χάρτη που απεικονίζεται  κάτω από το αριστερό  πόδι του λιονταριού που απεικονίζει ελληνικά εδάφη υπό βουλγαρική κατοχή.

«Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει περιοχές στις οποίες πέθαναν Βούλγαροι στρατιώτες κατά την περίοδο 1912 – 1918», αναφέρουν οι Βούλγαροι θέλοντας να αποκρύψουν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου της γειτονικής χώρας, η διαμαρτυρία της Ελλάδος  εκφράστηκε ενώπιον του Βουλγάρου πρέσβη στην Αθήνα και αναφέρει ότι «η Ελλάδα διαβλέπει αλυτρωτικές διαθέσεις στην επιστροφή του λιονταριού και του χάρτη, που συμπίπτει με την συνθήκη του Αγ.Στεφάνου , ενώ  αποτελεί ένα κακό σημάδι κατά την ανάληψη της  προεδρίας της Βουλγαρίας στην  ΕΕ".

Η ελληνική πλευρά έδωσε επίσης προσοχή στην ομιλία του υπουργού Άμυνας κ. Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ κατά την έναρξη του μνημείου.

Ο Καρακατσάνοφ σχολίασε χθες ότι τα ιστορικά γεγονότα δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγο δημιουργίας ανύπαρκτων συγκρούσεων.

«Μπορώ να σας δώσω παραδείγματα μνημείων στην Ελλάδα που οι Έλληνες έχουν το  όνομα του Βυζαντινού αυτοκράτορα  Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου. Στο μνημείο του βουλγαρικού  Πολιτιστικού Κέντρου δεν υπάρχει κρυφό πλαίσιο, αλλά υπάρχει επιστροφή στην ιστορική δικαιοσύνη», δήλωσε ο ίδιος.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βουλγαρικό μνημείο είναι ένα λιοντάρι με μια ασπίδα που έχει το χάρτη της Μεγάλης Βουλγαρίας (της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου) και περιλαμβάνει το σύνολο της ελληνικής Μακεδονίας και ότι είναι ένα σύμβολο που ενώνει όλους τους Βούλγαρους.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2017 εορτάστηκε και η επέτειο νίκης των Βουλγάρων επί των Βυζαντινών στο πεδίο της μάχης, παρουσία του  προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος δήλωσε :

«Αυτήν την ημέρα, πριν από 11 αιώνες, οι Βούλγαροι πολεμιστές προκάλεσαν μια αποφασιστική ήττα στο πανίσχυρο Βυζάντιο.

Αυτήν την ημέρα την τιμούμε, καθώς ο θρίαμβος στο πεδίο της μάχης έφερε στο προσκήνιο την κυριαρχία των βουλγαρικών όπλων και την εμπιστοσύνη στη Βουλγαρία.

Η νίκη στον ποταμό Αχελώο, ήταν καθοριστική για το μέλλον της βουλγαρικής κρατικής υπόστασης.

Διατήρησε το έθνος, το ενίσχυσε και ακολούθησε μία άνευ προηγουμένου άνθιση της Βουλγαρίας, που άφησε τα χνάρια της στα χρονικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.»

Να σημειώσουμε ότι εκείνοι οι Βούλγαροι ήταν, αρχικώς, μια φυλή τουρανικής (τουρκικής) προέλευσης που ουδεμία σχέση δεν είχε με την ευρωπαϊκή φυλή και πολιτισμό.

Οι σημερινοί Βούλγαροι είναι σλαβόφωνοι, βυζαντινής και θρακικής καταγωγής που «εκβουλγαρίστηκαν», η δε τουρκική βουλγαρική φυλή που εισέβαλε στα Βαλκάνια τον μεσαίωνα έχει εξαλειφθεί φυλετικά εδώ και πάρα πολλούς αιώνες.

Ο Ράντεφ συμμετείχε στην εθνική γιορτή της Βουλγαρίας στις 20 Αυγούστου για τα 1100 χρόνια από τη νίκη του Τσάρου Συμεών του Μεγάλου κατά του Βυζαντινού Στρατού στον Αχελώο ποταμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Προέδρου».

Είχαμε τα προβλήματα μας με Σκοπιανούς , Αλβανούς  και Τούρκους ...τώρα πλάκωσαν και οι Βούλγαροι.

https://youtu.be/BaO1zJwFeEM?t=7

[contact-form][contact-field label="Όνομα" type="name" required="true" /][contact-field label="Email" type="email" required="true" /][contact-field label="Ιστοσελίδα" type="url" /][contact-field label="Μήνυμα" type="textarea" /][/contact-form]

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά