Το τουρκικό σχέδιο ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά θα πάει στα σκουπίδια λόγω ισχυρότερων χωρών και συμφερόντων.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ επανεξετάζουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, αναφέρει ο λιβυκός τύπος, για την παρουσία Τούρκων Αξιωματικών στην Βεγγάζη, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης διαύλων επικοινωνίας.
"Ο «Γενικός Γραμματέας της Γενικής Διοίκησης» των δυνάμεων του Χάφταρ, Αλ Ταμίμι, δέχθηκε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Λιβύη και τη συνοδευτική αντιπροσωπεία του στο αρχηγείο των δυνάμεων του Χαφτάρ στη Ράιμα της Βεγγάζης", αναφέρει λιβυκό ΜΜΕ.
Ο Αλ Ταμίμι έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, «συζήτησαν τρόπους κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».
Αυτή είναι η πρώτη ανακοινωθείσα συνάντηση μεταξύ του Τούρκου στρατιωτικού ακόλουθου στη Λιβύη και αξιωματούχων των δυνάμεων του Χάφταρ στη Βεγγάζη.
Η συνάντηση έρχεται υπό το φως της αξιοσημείωτης προσέγγισης μεταξύ Χάφταρ και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Αρχηγού του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων, Σαντάμ Χαλίφα Χάφταρ, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και η συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, κατά τη διάρκεια την παρουσία τους στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Διαστήματος «Saha Expo 2024» στις 22 Οκτωβρίου.
Η συνάντηση έρχεται επίσης δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη στη Λιβύη στην πόλη της Βεγγάζης, και τη συνάντησή του με τον Γενικό Διευθυντή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Λιβύης, Μπ.Χαλίφα Χαφτάρr και τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Βεγγάζης. Δήμος, Σ.Μπουγάρι.
Οι Τούρκοι Αξιωματικοί δεν συνάντησαν τον ίδιο τον Χαλίφα Χαφτάρ, και αυτό ίσως μας δείχνει το προπαρασκευαστικό πεδίο αυτών των συναντήσεων, αλλά και την στάση του ίδιου του Λίβυου ηγέτη στα τουρκικά παραμύθια.
Τι επιδιώκει το καθεστώς Ερντογάν στην Λιβύη
Η ουσία είναι ότι αυτό δεν μειώνει φυσικά επουδενί την τεράστια προσπάθεια του Ερντογάν, να προσεταιριστεί τον Χαλίφα Χαφτάρ, για να παίξει στην συνέχεια ο ίδιος τον ρόλο του “ ειρηνοποιού” στην Λιβύη, υφαρπάζοντας τα λιβυκά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διότι περί αυτού πρόκειται.
Επίσης ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει, και το κάνει ήδη, στην δυτική πλευρά την κεντρική Λιβύη στρατιωτικά, δημιουργώντας το δικό του στρατιωτικό πλέγμα εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ( βάση Πασάλιμάν και Κουτσόβε Αλβανία-βάση Αλ Βατίγια και Μισράτα Λιβύη, Κατεχόμενα Κύπρου-Αλεξανδρέττα).
Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ο ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, ο οποίος είχε επιχειρήσει να αναλάβει την εξουσία στη Λιβύη με την υποστήριξη των δυτικών κρατών, χωρίς όμως να τα καταφέρει με τις προσπάθειες της Τουρκίας, επανεμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο μετά από περίπου 4 χρόνια.
Ο στρατός του Χαφτάρ ενισχύεται συνεχώς με νέα όπλα, έχοντας πάντα ως σχέδιο να καταλάβει ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά της Λιβύης, κάτι που κινητοποίησε άμεσα την Τουρκία.
Μετά από αυτό στη Λιβύη, το καλοκαίρι που μας πέρασε, τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν διαδοχικές πτήσεις προς τη Λιβύη».
Ταυτόχρονα στην Τουρκία, να νομιμοποιήσουν και να δικαιολογήσουν την παράδοση της Λιβύης στις ορέξεις και τις επιταγές των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, επιχειρούν τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν επιδοθεί σε μία εκστρατεία "εξήγησης" του γιατί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφερε προς ψήφιση στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραδίδει εξαιρετικές ελευθερίες στη δράση των στρατιωτών του.
Η Λιβύη φορτώνεται με τουρκικά όπλα και συστήματα αεράμυνας από το καλοκαίρι του 2024, σε μια προσπάθεια εκβιασμού του Χαφτάρ, να ενδώσει στην τουρκική φιλία, αλλιώς θα δεχθεί επίθεση.
Υπενθυμίζουμε ότι η επίθεση φιλίας της Τουρκίας, έχει να κάνει σαφώς με την παράνομη οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, που έχε ως βάση σχεδίασης τις τουρκικές ακτές μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου και τις ακτές της Ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο Στρατάρχης Χαφτάρ.